spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Consilier local din CL Banca, acuzat de ANI de incompatibilitate

- Advertisement -

UPS! Acuzatii de conflict de interese adminstrativ pe numele unui consilier local din comuna Banca, Cernat Iordãnel Milicã. Acesta este declarat incompatibil si se constatã existenta unui conflict de interese, de cãtre Agentia Nationalã pentru Integritate (ANI). Consilierul ar fi votat în cadrul CL Banca, din februarie 2014, adoptarea Hotãrârii privind închirierea prin licitatie publicã a pãsunilor comunale apartinând domeniului public si privat al comunei Banca, pentru pãsunatul bovinelor si ovinelor, desi avea un interes personal în problema supusã dezbaterilor Consiliului Local. Consilierul local Cernat Iordãnel Milicã (PSD) precizeazã cã a trimis rãspuns la ANI cu punctul lui de vedere, prin care aratã cã la luarea acestei HCL el nu a votat, abtinându-se tocmai pentru cã avea un interes. Totusi, ANI precizeazã cã acesta se aflã în stare de incompatibilitate si îl acuzã cã ar fi încasat ilegal de la APIA Vaslui subventii de aproape 130 000 de lei.

Prin comunicatul de presã remis pe 21 iulie, Agentia Nationalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate si existenta conflictului de interese de naturã administrativã în cazul a nouã fosti si actuali alesi locali. Printre ei, la pozitia numãrul 7 se aflã si  Cernat Iordãnel Milicã, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Banca, judetul Vaslui, din anul 2012, pe care ANI îl acuzã cã este în conflict de interese administrativ.

„În calitate de consilier local, a votat în favoarea adoptãrii Hotãrârii privind închirierea prin licitatie publicã a pãsunilor comunale apartinând domeniului public si privat al comunei Banca, pentru pãsunatul bovinelor si ovinelor, desi avea un interes personal în problema supusã dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea sã anticipeze cã ar putea beneficia de pe urma adoptãrii acesteia. Ulterior, în temeiul hotãrârii respective, s-a încheiat, între Cernat Iordãnel Milicã si unitatea administrativ – teritorialã mentionatã mai sus, un contract de concesiune prin care Primãria Comunei Banca i-a concesionat acestuia suprafata de 32 ha pajiste din domeniul public al comunei, în baza acestuia, persoana evaluatã încasând subventii agricole de la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã Vaslui. Mentionãm cã persoana evaluatã a accesat în campaniile din 2014, 2015 si 2016 forme de sprijin (pe suprafatã agricolã din care 32 ha pajiste primite în concesiune de la Primãria Banca prin Contractul de concesiune si pe animale) în cuantum de 180.878,38 lei, din care a încasat pânã în prezent suma de 129.323,42 Lei. Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozitiile art. 70, art. 71 si art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2011 si cu dispozitiile art. 75 si art. 77 din Legea nr. 393/2004.”, precizeazã ANI în comunicatul din 21 iulie.

Consilierul Cernat neagã cã ar fi participat la votarea hotãrârii!

Contactat telefonic, consilierul local Iordãnel Milicã Cernat, care este de meserie cioban, având un PFA pentru a-si desfãsura activitatea, neagã vehement cã ar fi participat la luarea acelei decizii si sustine cã s-a abtinut de la vot. „Nici vorbã sã fi votat eu la acea hotãrâre. Am si trimis rãspuns la ANI la care am atasat procesul verbal de sedintã din februarie 2014, când a fost aprobat proiectul de hotãrâre, din care reiese clar cã m-am abtinut de la vot. Dacã va fi cazul, voi merge în instantã sã contest decizia ANI”, a precizat Iordãchel Milicã Cernat. Totusi, în Ghidul privind incompatibilitatea si conflictul de interese, emis de ANI încã din 2003, se precizeazã cã dacã un consilier local are calitatea de actionar sau asociat la o societate comercialã cu capital privat (sau PFA), nu poate încheia contracte de asociere (concesionare) cu autoritãtile administratiei publice locale din care face parte. Ca sã încheie astfel de contracte, consilierul local ar fi trebuit sã-si dea demisia din calitatea de consilier local.

„Conform Legii 161/2003, articolul 90, consilierii locali care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societãtile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitãti administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestãri de servicii, de executare de lucrãri, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritãtile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv ori cu societãtile comerciale înfiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective. Încãlcarea dispozitiei de mai sus atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.”, mentioneazã ANI în ghidul privind incompatibilitatea si conflictul de interese.

CITITI SI: https://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/extra/Ghid-Privind-Incompatibilitatile-Si-Conflictele-De-Interese.pdf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.