GRAV În fiecare an, dupã Definitivat si Titularizare, iese la suprafatã un adevãr crud: foarte multi profesori cu vechime din învãtãmântul vasluian, care zeci de ani s-au prezentat la ore, în fata elevilor, pe care, cel putin teoretic, i-au format si îndrumat, se fac de râs cu note sub 5. Apare, inevitabil, întrebarea: ce i-au învãtat pe copii acesti oameni, dacã ei nu sunt în stare sã ia o notã de 5? Nu poate fi vorba despre faptul cã subiectele au fost prea dificile, din moment ce alti colegi, cadre didactice mai bine pregãtite, au luat note bune si foarte bune. Este revoltãtor cã, dupã 20 de ani, în unele cazuri chiar peste 30 de ani în care au fost strigati de elevi ‘’domnIior profesori’’, unii dascãli nu sunt în stare sã facã fatã unui examen, demonstrând cã nu meritã aceastã titulaturã, de ‘’profesor’’.
Desi s-a discutat de nenumãrate ori cã multe cadre didactice tinere, aflate la început de drum, se fac de rusine la examenele la care participã, fiind slab pregãtite, iatã cã existã exemple de acest fel si în rândul profesorilor care au deja în spate experientã si vechime. Desi au predat câte 20, 30 ani, nu au reusit sã se titularizaze, mai mult, s-au fãcut de ”baftã” cu notele obtinute la concursurile la care au participat. Un exemplu elocvent în acest sens este un profesor de educatie fizicã si sport, cu 39 de ani vechime, care a fost notat cu 3,85. Este vorba despre Vasilicã Istrate. Alte cadre didactice aflate în aceeasi situatie sunt urmãtoarele (mentionãm cã exemplele au fost luate aleatoriu): pe domeniul Economic-Administrativ-Postã, Cãtãlina Aurica Idriceanu a fost notatã cu 4,35, vechimea sa fiind 27 ani; Dorin Cozma, învãtãtor, a obtinut, dupã 24 de ani de predat, nota 3,40; la aceeasi categorie, a învãtãtorilor, le-am gãsit si pe Maria Brat (nota 4,45 dupã 12 ani), Magda Cazanciuc (nota 3,25 dupã 17 ani), Lãcrãmioara Diaconescu (3,10 dupã 17 ani), dar si pe Nicolae Munteanu (nota 4,30 dupã 15 ani) si Mihai Raducan (3,85 dupã 17 ani). Nici profesorii de limba si literatura românã nu ‘’scapã’’, existând câteva exemple si în cazul lor, cum ar fi Neculai Narcis Arcãleanu (nota 3,60 dupã 16 ani). Cazuri similare întâlnim si la alte discipline, precum englezã, fizicã etc.
Ce se întâmplã la Dragomiresti?
De departe, cele mai multe controverse le-au stârnit trei educatoare (limba si literatura românã, pedagogia prescolarã si metodica desfãsurãrii activitãtilor instructiv-educative în grãdinita de copii) care au trecutã la domiciliu comuna Dragomiresti. Doamnele respective, toate cu o vechime de peste 20 de ani în învãtãmânt, nu au fost în stare sã ia nici mãcar nota 2 la titularizare. Liliana Huluba a obtinut 1,05, având o vechime de 22 de ani; Maria Huluba a obtinut 1,90, având o vechime de 25 de ani; Camelia Hurmuzachi a fost notatã cu 1,95, vechimea sa fiind 26 ani.
Putem trage concluzia cã acestea au îndeplinit mai degrabã rolul unor supraveghetoare sau îngrijitoare, nicidecum a unor cadre didactice. Este o chestiune destul de gravã lipsa profesorilor bine pregãtiti, dispusi sã facã naveta în diferite sate. Aceasta este, de fapt, cauza principalã care stã la baza deciziilor de a accepta în scoalã oameni care nu sunt cu adevãrat pregãtiti.