SEMNE BUNE… Dumitru Boros, primarul Bârladului, s-a întâlnit, ieri, cu Nicolae Dandis, primarul orasului Cahul, pentru a semna acordul de asociere între cele douã orase. Cei doi au discutat despre proiectele pe care Bârladul le implementa în cadrul Programului Operational Comun România – Republica Moldova 2014-2020. “A fost o vizitã scurtã, în cadrul cãreia am pus la punct câteva detalii despre viitoarea noastrã colaborare. Am semnat acordul si am identificat domeniile pe care ne vom axa, adicã învãtãmânt, culturã si situatii de urgentã (ISU). De asemenea, s-a luat în calcul si problema restaurãrii obiectelor de patrimoniu, pentru cã avem în plan renovarea bibliotecii municipale”, a declarat primarul Dumitru Boros. Acesta a fost însotit si de primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru.
Prin intermediul acestui acord, cele douã orase “au convenit sã intensifice cooperarea, folosind forme moderne de colaborare, specifice stadiului actual de dezvoltare, prin care trec tãrile lor.
În acest scop, vor crea persoanelor fizice si juridice care functioneazã legal în localitãtile aflate sub jurisdictia lor, conditiile cele mai favorabile pentru activitãtile cu caracter economic si comercial. Ele vor sprijini în special dezvoltarea, la nivel local, a colaborãrii industriale si comerciale, inclusiv a investitiilor, precum si cooperarea directã între întreprinderi. Pãrtile vor acorda o atentie deosebitã colaborãrii între întreprinderile si firmele mici si mijlocii. (…) Pãrtile vor dezvolta colaborarea reciprocã în domeniul protectiei mediului înconjurãtor. Ele vor contribui la elaborarea si aplicarea unei strategii privind prevenirea si combaterea cauzelor de naturã sã prejudicieze echilibrul ecologic al localitãtilor lor”, se aratã în acordul de asociere în vederea depunerii proiectelor în cadrul Programului Operational Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Cahul, înfrãtit si cu Vasluiul
Si municipiul Vaslui a semnat, în urmã cu patru ani, un acord de asociere cu orasul Cahul. Municipiul Vaslui a achizitionat prin acest proiect echipamente care au contribuit la îmbunãtãtirea parcului auto si a echipamentelor de curãtenie stradale. Vorbim de trei compactoare deseuri, o masinã de mãturat si spãlat strãzi de ultimã generatie, trei aspiratoare stradale, 500 de containere de colectare deseuri si un utilaj de spãlare a containerelor. Prin aceastã achizitie de echipamente de salubrizare stradalã s-a urmãrit eliminarea depozitelor neautorizate de deseuri, extinderea zonei de colectare a deseurilor pentru o mai bunã acoperire a limitelor zonei urbane si a ariilor învecinate, extinderea zonei de colectare peste limitele orasului. Obiectivul general al proiectului a fost îmbunãtãtirea capacitãtii de management al deseurilor pentru cele douã orase partenere, Vaslui si Cahul, cu impact transfrontalier important asupra îmbunãtãtirii calitãtii vietii oamenilor.