Prima etapã a procesului de recrutare si selectie a rezervistilor voluntari ai Armatei României începe luni cu selectionarea candidatilor care doresc sã se încadreze pe functii de soldati si gradati rezervisti voluntari. „Pentru înscrierea în procesul de recrutare si selectie, candidatii se vor prezenta la sediul centrului militar judetean sau de sector pe a cãrui razã de responsabilitate îsi au domiciliul pentru a completa o cerere, având asupra lor urmãtoarele documente: actul de identitate, în original si în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim sase luni înainte de data depunerii; acte de studii si/ sau alte documente care atestã alte competente dobândite în viata civilã, în original si în copie; permisul de conducere, în original si în copie, dacã este cazul, pentru candidatii fãrã pregãtire militarã, dacã îndeplinirea atributiilor postului pentru care candideazã presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original si în copie, dacã este cazul, numai pentru cei care detin calitatea de rezervist”, se aratã în comunicatul Ministerului Apãrãrii Nationale.
Conform MApN, la prezentarea la centrul militar, candidatii vor fi informati cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare si selectie a rezervistilor voluntari, respectiv unitatea militarã în care urmeazã sã sustinã probele de selectie, unitatea sanitarã militarã unde urmeazã sã sustinã examinarea medicalã, unitatea militarã sau centrul de instruire în care urmeazã sã execute programul de instruire initialã. De asemenea, candidatii fãrã pregãtire militarã vor fi consiliati în ceea ce priveste exprimarea optiunilor, în sensul orientãrii cãtre armele sau serviciile si specialitãtile militare pentru care acestia prezintã aptitudini. Pentru anul în curs sunt disponibile aproximativ 2.200 de posturi pentru gradati si soldati rezervisti voluntari, în 24 de judete si în Bucuresti, inclusiv în judetul Vaslui.
Vor primi 10% din solda unui militar, atunci când nu sunt în unitate
Ministrul Apãrãrii Nationale a precizat cã „raporturile de serviciu dintre rezervistii voluntari si MApN se stabilesc pe bazã de contract, primul contract este pe o perioadã de patru ani, iar urmãtoarele pe o perioadã de maximum trei ani”. „În perioadele în care nu participã la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadrati, sunt în continuare declarati în sistemul public de pensii, sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate si în sistemul asigurãrilor de somaj si beneficiazã lunar de o remuneratie în cuantum de 10% din suma reprezentând solda în functie pentru care sunt încadrati conform contractului încheiat si solda gradului detinut”, spune ministrul. Acesta a precizat cã procesul de recrutare are loc la centrele militare judetene. Adrian Tutuianu a reiterat faptul cã rezervistii voluntari vor fi remunerati cu solda corespunzãtoare gradului si functiei detinute atunci când sunt convocati la procesul de instruire sau misiuni interne/externe si vor primi un procent de 10% din aceste venituri atunci când nu sunt convocati la asemenea activitãti.