spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Ipoteză ȘOCANTĂ: Republica Moldova s-ar putea rupe în două din cauza Rusiei

- Advertisement -

Duma de Stat a Federaţiei Ruse (camera inferioară a parlamentului) a lansat vineri un apel către autorităţile de la Chişinău şi Kiev să renunţe la toate formele de presiune faţă de Transnistria, într-o Declaraţie adoptată cu privire la ceea ce Moscova consideră a fi „tendinţele negative în evoluţia situaţiei din Transnistria ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova şi Ucraina”.

Potrivit deputaţilor ruşi, Chişinăul şi Kievul ar încerca să instituie o blocadă în jurul regiunii transnistrene şi nu s-ar consulta cu Tiraspolul pentru a lua anumite decizii, relatează portalul Deschide.md şi Radio Chişinău, citând agenţii de presă ruse.

În acest context, parlamentarii ruşi au cerut convocarea unei noi runde de negocieri cu privire la diferendul transnistrean în formatul „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori).

În declaraţia Dumei se spune că acţiunile Republicii Moldova şi ale Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regiunii transnistrene şi securitatea populaţiei din stânga Nistrului, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse de aici.

Deputaţii ruşi amintesc în context interdicţia impusă de Ucraina tranzitării pe teritoriul său a bunurilor pentru aprovizionarea forţelor de pace ruse din Transnistria. La fel, ei subliniază că autorităţile de la Chişinău acţionează pentru a obstrucţiona activitatea pacificatorilor ruşi şi a Grupului operaţional de trupe ruse din regiunea transnistreană (GOTR).

Preşedintele Comisiei din Dumă pentru CSI, integrare euroasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a avertizat că în cazul în care Chişinăul şi Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, situaţia poate escalada după modelul celei din Donbas, estul Ucrainei, care în prezent este scena unui conflict armat între rebelii separatişti proruşi şi forţele guvernamentale.

Potrivit deputaţilor ruşi, Chişinăul şi Kievul ar încerca să instituie o blocadă în jurul regiunii transnistrene şi nu s-ar consulta cu Tiraspolul pentru a lua anumite decizii, relatează portalul Deschide.md şi Radio Chişinău, citând agenţii de presă ruse. În acest context, parlamentarii ruşi au cerut convocarea unei noi runde de negocieri cu privire la diferendul transnistrean în formatul „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori). În declaraţia Dumei se spune că acţiunile Republicii Moldova şi ale Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regiunii transnistrene şi securitatea populaţiei din stânga Nistrului, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse de aici. Deputaţii ruşi amintesc în context interdicţia impusă de Ucraina tranzitării pe teritoriul său a bunurilor pentru aprovizionarea forţelor de pace ruse din Transnistria. La fel, ei subliniază că autorităţile de la Chişinău acţionează pentru a obstrucţiona activitatea pacificatorilor ruşi şi a Grupului operaţional de trupe ruse din regiunea transnistreană (GOTR). Preşedintele Comisiei din Dumă pentru CSI, integrare euroasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a avertizat că în cazul în care Chişinăul şi Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, situaţia poate escalada după modelul celei din Donbas, estul Ucrainei, care în prezent este scena unui conflict armat între rebelii separatişti proruşi şi forţele guvernamentale.

sursa: https://www.realitatea.net/ipoteza-ocanta-republica-moldova-s-ar-putea-rupe-in-doua-din-cauza-rusiei_2081703.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.