CLASAMENT…Examenul de bacalaureat de anul acesta a scos în evidentã un aspect care ar trebui sã îi facã mândri pe vasluieni. Nivelul de pregãtire din unitãtile de învãtãmânt este unul destul de ridicat, dacã facem o comparatie cu rezultatele din alte judete, acolo unde nici mãcar un elev nu a obtinut medie maximã, iar procentele de promovabilitate sunt net inferioare celui înregistrat la Vaslui. Cu trei elevi care au reusit performanta de a obtine medie maximã si un procent de promovare peste media nationalã, 75,60%, putem sustine cã în judetul Vaslui lucrurile se prezintã onorabil. Bineînteles cã mereu este loc de mai bine, însã trebuie sã mentionãm cã Vasluiul este în prima jumãtate a clasamentului, peste alte judete “cu pretentii”.
Învãtãmântul vasluian, ponegrit deseori în presa si televiziunile nationale prin promovarea excesivã a unor exemple negative, care reprezintã o exceptie si nicidecum regula, a reusit din nou sã demonstreze cã în majoritatea scolilor chiar se face treabã bunã. Dincolo de prezentarea excesivã, uneori cu rea-vointã, a unor elevi si profesori care au cãlcat în strãchini prin iesiri necontrolate sau care s-au “remarcat” prin slaba pregãtire, sunt rezultatele frumoase înregistrate de cele mai multe cadre didactice cu vocatie si elevii silitori pe care îi îndrumã. Dacã la capitolul olimpici nu mai are rost sã insistãm, cãci i-am prezentat de nenumãrate ori în paginile ziarului, vom aduce drept argumente pentru ideile exprimate anterior rezultatele de la Bacalaureat. Potrivit statisticilor, cele trei medii de 10, obtinute de Ana Maria Polcovnicu, elevã la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui, Gabriel Cozma, elev la Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui, si Mãlina Chelaru, elevã la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, au ridicat Vasluiul între primele 10 locuri în topul national al mediilor maxime (la egalitatea cu Aradul si Galatiul). Trebuie sã mentionãm cã sunt 12 judete unde nu s-au înregistrat astfel de rezultate deloc (Satu Mare, Suceava, Bistrita Nãsãud, Mures, Neamt, Covasna, Caras-Severin, Mehedinti, Teleorman, Giurgiu, Brãila, Ilfov). Arãtati tot timpul cu degetul cã nu se fac cunoscuti decât prin situatii rusinoase, elevii si profesorii vasluieni au demonstrat din nou cã valoarea nu se împiedicã nici de campanii de denigrare si nici de rãutãti nãscute din frustrare.
Procentul de promovare este peste media nationalã
De asemenea, procentul de promovabilitate este unul bun, cu 4,2 procente peste media nationalã. Astfel, dacã la nivel national procentul “reusitilor” este 71,4, la Vaslui 75,6% elevi au avut medii peste 6. Locul ocupat în clasamentul national este 12, Vasluiul fiind depãsit de Cluj (82,75%), Alba (79,76%), Sibiu (83,73%), Arges (76,28%), Brasov (78,39%), Prahova (76,58%), Buzãu (76,13%), Brãila (79,45%), Galati (79,59%), Bacãu (83,54%), Iasi (82,91%). În câteva judete situatia este dezastruoasã: Harghita (60,48%), Gorj (58,85%), Mehedinti (59,22%), Ilfov (42,24%), Teleorman (53,95%), Giurgiu (50,76%).