spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

”ANOMALII” ALE ÎNVÃTÃMÂNTULUI: Genii la scoalã, nota 1 la Evaluarea Nationalã

- Advertisement -

REVOLTÃTOR…Rezultatele înregistrate anul acesta la Evaluarea Nationalã au fost mai bune decât cele din anii anteriori, lucru care s-a datorat si subiectelor mai mult decât accesibile, însã acestea au scos în evidentã din nou o anomalie a învãtãmântului vasluian. Foarte multi elevi, de la numeroase scoli din judet, atât din mediul urban, cât si din mediul rural, copii care au reusit timp de patru ani sã aibã medii bune, chiar si peste 9, s-au fãcut de râs la Evaluarea Nationalã, obtinând note jenante. Nu este vina lor, ci a cadrelor didactice, care timp de patru ani i-au notat dupã criterii numai de dascãli stiute, dar care nu au nicio legãturã cu meritele reale ale elevilor. La polul opus sunt absolventii care au confirmat, sase dintre ei cu media de admitere la liceu maximã.

Situatia este rusinoasã pentru elevi, dar mai ales pentru profesorii care i-au îndrumat în gimnaziu si care, pe parcursul acestor patru ani, au evaluat copiii pe criterii cunoscute doar de ei. Astfel se face cã unii absolventi de clasa a VIII-a, care au reusit sã obtinã medii generale în gimnaziu de 8 sau 9, nu au fost capabili la Evaluarea Nationalã sã rezolve corect cerintele pentru a fi notati mãcar cu un cinci la cele douã probe scrise, Limba si literatura românã si Matematicã. Este imposibil ca un elev slab, care nu a fost capabil sã promoveze un examen national cu un grad de dificultate mediu, sã reuseascã timp de patru ani sã se prezinte la clasã de 8 si 9. Totusi, sunt multe cazuri de absolventi de clasa a VIII-a care au avut teze foarte slabe, desi notele de la ore îi recomandã ca fiind silitori, foarte bine pregãtiti. Exemplele care vor urma au fost selectate aleatoriu, cazuri similare fiind întâlnite la foarte multe unitãti de învãtãmânt din judet, mai ales în scolile din satele vasluiene: un elev de la Scoala Gimnazialã din satul Obârsenii Lingurari a absolvit cu 8,49, iar la Evaluarea Nationalã a avut media 2,77; un elev de la Scoala Gimnazialã nr.1 sat Iana are media de absolvire a gimanziului 9,20, iar media de la Evaluare 4,37; un elev de la Scoala Gimnazialã „Horia Stamatin” din satul Bogdãnesti a terminat cu media 8,70, iar la Evaluarea Nationalã a obtinut 4,02; un alt copil de la Scoala Gimnazialã „Anastasie Fãtu” din satul Berezeni a absolvit cu 8,59, iar media de la Evaluarea Nationalã este 4; alt caz este la Scoala Gimnazialã „Ion Anghelutã” din satul Bãltati – media V-VIII fiind 9, iar media de la Evaluare este 4,45; un elev de la Scoala Gimnazialã nr.1 sat Cepesti a terminat cei patru ani de gimnaziu cu 8,08, iar la Evaluare are 3,32; altul, de la Scoala Gimnazialã din satul Fundu-Vãii, a terminat cei patru ani cu 8,42, iar media de la Evaluare este 3,62 etc.

Situatii similare în mediul urban

Desi cei mai multi elevi aflati în aceastã posturã provin din mediul rural, sunt situatii trase la indigo si la unitãtile de învãtãmânt din mediul urban. Astfel de exemple am întâlnit la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, unde un elev, care are media din clasele V-VIII 9,16, a obtinut la Evaluare media 4,55; la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi, un absolvent are media generalã a celor patru ani de gimnaziu 8,74, iar media de la examenul national este 2,75. La Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” din Bârlad, unul dintre elevi a obtinut la evaluare 3,82, iar în anii V-VIII are media generalã 7,62.

La polul opus sunt elevii care au confirmat

Sunt si elevi care s-au descurcat foarte bine la examenul national, confirmând astfel performantele din timpul anilor de scoalã. În topul celor mai bune medii de admitere avem pe primul loc, cu media 10 (10 la evaluare, 10 media V-VIII), umãtorii elevi: Ruxandra Maria Albescu, elevã la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui; Elena Gavrilã, elevã la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Vaslui; Andrei Iordan, elev la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare’’ Vaslui; Miriam Mãlina Matcasu, elevã la Scoala Gimnazialã ‘’Constantin Parfene’’ Vaslui; Diana Teodora Panainte, elevã la Scoala Gimnazialã ‘’Mihail Eminescu’’ Vaslui; Dragos Sârbu, elev la Scoala Gimnazialã ‘’George Tutoveanu’’ din Bârlad. Pe locul II, cu media 9,99, sunt clasati: Ana Maria Nanu, elevã la Scoala Gimnazialã ‘’George Tutoveanu’’ Bârlad; Cosmin Daniel Lupu, elev la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Vaslui; Rãzvan Andrei Perial, elev la Liceul Teoretic ‘’Mihail Kogãlniceanu’’ Vaslui; Mihaela Oana Iurascu, elevã la Scoala Gimnazialã ‘’Alexandra Nechita’’ Vaslui. A treia medie de admitere, 9,98, a fost obtinutã de Crina Iancu, elevã la Scoala Gimnazialã ‘’Mihail Sadoveanu’’ Vaslui, si Tudor Ciobotariu, elev la Scoala Gimnazialã ‘’Stefan cel Mare’’ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.