DECIZIE…Magistratii Tribunalului Vaslui au respins cererile formulate de oamenii de afaceri Marius Chariton si Vasile Romeo Grigoriu de înlocuire a arestului preventiv cu o mãsurã mai usoarã restrictivã de libertate. De asemenea, primarul comunei Poienesti, cercetat în acelasi dosar, rãmâne în arest la domiciliu. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivã si poate fi contestatã în termen de 48 de ore de la comunicare. La începutul lunii iunie, afacerile „necurate” ale vasluianului Marius Chariton împreunã cu Vasile Romeo Grigoriu au fost scoase la ivealã de cãtre procurorii DIICOT. Prejudiciul de peste 700.000 de lei, stabilit pânã acum reprezintã, conform declaratiilor procurorilor, doar vârful icebergului. Întreaga activitate infractionalã va fi stabilitã dupã verificarea tuturor documentelor ridicate în urma perchezitiilor care, dupã cum spun anchetatorii, pot umple un camion. Pe lângã cei doi administratori de firmã, în plasa procurorilor a picat si primarul comunei Poienesti, Nelu Manole Caragatã, acuzat de luare de mitã. Acesta a cerut 12.000 de lei de la Chariton pentru atribuirea directã a unui contract în valoare totalã de 45.000 de lei. Conform procurorilor, legãtura dintre primar si Chariton a fost fãcutã de Tudorel Ranghiuc, fost politist la Ordine Publicã, pensionat de aproximativ un an si jumãtate. Aceasta nu era singura „afacere” a celor doi. Procurorii au descoperit, în actele societãtii administrate de cãtre Chariton, un caiet de sarcini privind furnizarea de dotãri aferente obiectivului „Construire grãdinitã, împrejmuire si racord electric”, document aprobat de primar si care cuprinde toate specificatiile tehnice ale acestor dotãri.
Degeaba au încercat apãrãtorii celor doi oameni de afaceri, acuzati de DIICOT de aderare la un grup infractional organizat, sã-i scape de arestul preventiv. Magistratii Tribunalului Vaslui s-au arãtat neîndurãtori si au prelungit mandatele de arestare pe numele lui Marius Chariton si a ieseanului Vasile Romeo Grigoriu. De asemenea, instanta a respins si cererea edilului comunei Poienesti prin care a dorit înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar. Toti trei au ajuns în atentia oamenilor legi la începutul lunii iunie. Marius Chariton, administratorul SC Gemini Stalker SRL, este cercetat pentru sãvârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, restituiri sau compensãri ilegale de TVA în formã continuatã si dare de mitã. În fapt, în perioada 2014 – 2017, împreunã cu Grigoriu Romeo Vasile, Marius Chariton a constituit grupul infractional organizat specializat în evaziune fiscalã. Astfel, în perioada 2014 – 2016, prin contabilitatea firmei Gemini Stalker SRL Vaslui, Chariton a stabilit cu rea-credintã TVA-ul datorat de societate cãtre stat si l-a compensat în mod fraudulos. Cuantumul a fost stabilit la 82.625 de lei. În cursul lunii aprilie, acelasi Chariton a promis primarului comunei Poienesti suma de 12.000 de lei pentru atribuirea unui contract care viza fabricarea de mobilier în vederea dotãrii grãdinitei din comunã. Vasile Romeo Grigoriu, administratorul SC Stefanrom SRL Iasi, este cercetat pentru sãvârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, împreunã cu Marius Chariton, evaziune fiscalã în formã continuatã, rambursãri, restituiri sau compensãri ilegale de TVA, în formã continuatã. De asemenea, în perioada 2011 – 2015, în calitate de administrator al SC Stefarom SRL, a înregistrat în contabilitate facturi fiscale de achizitii si livrãri care nu au la bazã operatiuni reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale. În perioada 2011 – 2014, Grigoriu a cerut statului returnãri de TVA fictive în cunatum de 143.852 de lei. Aceastã infractiune a fost repetatã, astfel cã procurorii au stabilit un prejudiciu partial ce se ridicã la 664.335 de lei, bani exclusiv din TVA. În ambele cazuri, ancheta este în curs de desfãsurare pentru a stabili valoarea totalã a prejudiciului creat de grupul infractional organizat al celor doi administratori de firme. Si asta pentru cã, asa cum sustin procurorii, prejudiciul stabilit pânã acum este doar o micã parte a întregii activitãti infractionale. „Este de remarcat faptul cã, din declaratiile martorilor audiati pânã în prezent, au rezultat si alte moduri de operare în vederea prejudicierii bugetului de stat (vânzarea la negru în cazul SC Gemini SRL, administratã de Marius Chariton si, respectiv, întocmirea de acte a cãror legalitate urmeazã sã fie apreciatã, privind exportul de marfã cãtre Republica Moldova, în cazul SC Stefanrom SRL Iasi)”, spun procurorii.
Primarul Poienestiului a „cãzut” pentru o mitã de 12.000 de lei
SPAGÃ…Edilul comunei Poienesti a ajuns în atentia procurorilor DIICOT dupã ce, în luna aprilie 2017, l-a contactat pe Marius Chariton în vederea atribuirii directe a unui contract pentru mobilierul necesar dotãrii unei grãdinite, în valoare de 45.000 de lei. Legãtura dintre cei doi a fost fãcutã de cãtre fostul politist Tudorel Ranghiuc, pensionat de mai bine de un an. În schimbul acestei atribuiri, Nelu Manole Caragatã a pretins mitã 12.000 de lei. Banii urma sã-i primeascã în momentul virãrii sumei din contract în contul societãtii. Pentru a duce la bun sfârsit întreaga afacere, Marius Chariton a luat legãtura, telefonic, cu o persoanã pe care a întrebat-o despre modalitaea de obtinere a unui proiect prin aplicatia SEAP. Dupã ce a aflat ce are de fãcut, Chariton a încãrcat în aplicatie un produs, apoi a asteptat confirmarea timp de aproximativ 10 zile. Dupã aceastã perioadã, Chariton urma sã încarce în aplicatie un catalog de produse, iar Caragatã sã aleagã firma acestuia. În realitate, o parte din produse ar fi trebuit sã fie executate de societatea Gemini Stalker SRL, administratã de Chariton, iar restul produselor urmau sã fie achizitionate de la IKEA, contra sumei de 4.755 de lei. Si nu era singura „afacere” pusã la cale de primarul Nelu Caragatã, împreunã cu Marius Chariton. Procurorii au descoprit si un caiet de sarcini la sediul firmei Gemini Stalker SRL privind furnizarea de dotãri aferente obiectivului „Construire grãdinitã, împrejmuire si racord electric”, document aprobat de primar si care cuprinde toate specificatiile tehnice ale acestor dotãri. Numai cã, în aceastã afacere, Primãria Poienesti nu a apucat sã fac nici o platã.