spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Zeci de localitãti fãrã curent dupã furtunile de început de iulie!

- Advertisement -

FÃRÃ LUMINÃ Furtunile din noaptea de 1/2 iulie, însotite de descãrcãri electrice si ploi puternice, au produs numeroase avarii în sistemul de distributie al energiei electrice, fiind afectate în special elemente de izolatie si conductoare electrice, precum si elemente de suport si sustinere ale acestora, cel mai frecvent în urma cãderii de vegetatie peste retelele electrice. În toatã Moldova au fost 40 de localitãti fãrã curent electric, cele mai multe fiind în judetul Vaslui, în zona Bârladului. Echipele Delgaz Grid au lucrat intens la remedierea situatiei, astfel cã la închiderea editiei mai erau nealimentate cu energie electricã doar douã localitãti. Dar cum se anuntã furtuni si descãrcãri electrice puternice astãzi si mâine, fiind instituit cod galben de furtunã în judet, s-ar putea sã mai fie pene de curent si în alte localitãti, pânã dimineatã. De asemenea, s-a anuntat si cod galben de inundatii, pentru perioada 2-4 iulie.

Dupã o zi canicularã cu temperaturi aproape de 40 de grade Celsius la umbrã, în noaptea de 1/2 iulie, începând cu orele 3.00, peste judetul Vaslui s-a abãtut … potop de fulgere si trãznete, precum si ploi intense de scurtã duratã. Pagube importante de la cãderile de apã nu au fost. În schimb, peste 20 000 de locuitori din 19 localitãti au rãmas fãrã curent electric. Descãrcãrile electrice si vântul puternic au afectat în special zona Bârlad, toate cele 19 localitãti fiind din sudul judetului. Acestea erau ieri, la orele 12.00: Rosiesti, Vutcani, Albesti, Epureni, Banca, Viisoara, Suletea, Dodesti, Trestiana, Fruntiseni, Docani, Coroiesti, Pogana, Pochidia, Alexandru Vlahutã, Bogdana, Bogdãnita, Mãlusteni, Blãgesti. „Echipele companiei noastre si ale contractorilor lucreazã în continuare pentru remedierea avariilor din sistemul de distributie, precum si a deranjamentelor individuale si colective. Întrucât unele conductoare sunt rupte si existã riscul sã ajungã pe suprafata solului, Delgaz Grid atrage atentia asupra pericolului de electrocutare si arsuri pe care le reprezintã  conductoarele pentru persoanele aflate în vecinãtatea acestora.”, a transmis Sorin Munteanu, de la compartimentul de relatii cu presa al Delgaz Grid. La închiderea editiei, mai erau doar douã localitãti nealimentate cu energie electricã: Rosiesti si Vutcani.

ISU Vaslui avertizeazã cã, începând de pe 2 iulie, orele 20.00, si pânã pe 3 iulie, orele 23.00, în judet este instituit codul galben privind instabilitate atmosfericã, intensificãri ale vântului, descãrcãri electrice, averse de ploaie de 25-50l/mp si grindinã. De asemenea, tot ISU Vaslui a mai trimis un avertisment hidrologic – cod galben, pentru perioada 2 iulie, orele 20.00 – 4 iulie, orele 18.00, interval în care se anuntã scurgeri importante de pe versanti, torenti, pâraie si viituri care vor avea ca efect inundatii locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.