EXERCITIU TACTIC O aplicatie tacticã la care au fost implicate zeci de cadre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Vaslui, al cãrei scenariu a fost ruperea barajului acumulãrii de apã „Cuibul Vulturilor”, în aval de comuna Ciocani a avut loc ieri. La exercitiu au participat pompieri, cadre medicale de la Serviciul de Ambulantã – Substatia Bârlad, militari din cadrul Garnizoanei Bârlad, precum si subprefectul judetului Vaslui, Mircea Gologan.
La exercitiul de verificare a promptitudinii si modului de interventie în astfel de situatii de urgentã au participat si cadre ale Sistemului de Gospodãrire a Apelor Vaslui din cadrul Administratiei Bazinale de Apã Prut-Bârlad, ale Agentiei pentru Protectia Mediului, Jandarmeriei, Politiei, Garnizoanei Bârlad si ale Serviciului Judetean de Ambulantã. Potrivit scenariului gândit de conducerea ISU Vaslui, din cauza blocãrii sistemului de deschidere a portilor barajului, digul de protectie s-a rupt, iar deversarea unei cantitãti mari de apã a dus la formarea unei viituri în aval de baraj, existând riscul de inundatii. S-a cerut practic punerea în aplicare a planului de interventie, transmiterea rapoartelor preliminarii de la locul evenimentului, calculul necesarului de saci cu nisip pentru îndiguire, executarea interventiei conform procedurilor regulamentare, precum si stabilirea cauzelor producerii evenimentului si întocmirea raportului de evaluare de cãtre persoanele autorizate. În cadrul aplicatie a existat un al doilea exercitiu de simulare pentru limitarea efectelor negative în cazul unui accident rutier, în care a fost implicat un microbuz care transporta persoanele evacuate din zona amenintatã de inundatii, pe raza comunei Ivesti.
Un al treilea scenariu a fost legat de punerea în aplicare a planurilor de evacuare în situatii de urgentã, fiind date dispozitii serviciilor voluntare pentru înstiintarea, avertizarea si alarmarea populatiei. De asemenea, s-au organizat punctele de primire – repartitie în caz de inundatie, punctele de adunare – îmbarcare si de îndrumare a populatiei cãtre acestea, fiind instalatã tabãra de sinistrati la biserica din localitatea Ivesti. „Prin acest exercitiu am dorit sã vedem modul de cooperare a institutiilor pentru gestionarea unei situatii de urgentã generate de producerea unor calamitãti naturale si testarea planului rosu de interventie. Sunt convins cã am avut cu totii de învãtat si sperãm ca într-un caz real sã existe acelasi comportament în interventie, astfel încât sã limitãm eventualele efecte negative”, a declarat subprefectul Mircea GOLOGAN. În cadrul exercitiului au fost implicate si comitetele locale pentru situatii de urgentã din comunele Ciocani si Ivesti.