spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Ce a fost și-ncă se ține. Dacia, mașina cea de toate zilele

- Advertisement -

Venerabilele Dacii, prezente săptămâna trecută ca exponate la Raliul Moldovei, ajunse acum de colecție, ne-au dat un exemplu de simplitate, fiabilitate, anduranță. Lustruite, recondiționate, au stârnit băcăuanilor multe nostalgii, dar și amintiri de pe vremea când nu era atâta înghesuială în trafic.

Cum să uiți prima dragoste… pe patru roți?

La începutul anilor șaizeci existau mai multe modele de autoturisme pe piață. Până la dezvoltarea industriei românești de profil, acestea deserveau în general instituțiile de stat. Mașina mică era considerată un lux, având prețul echivalent unui apartament. Bine! Acum, cu un autoturism de marcă, sunt câteva renumite, cumperi un cartier din Reșița, glumea cineva într-o emisiune, dimineața la televizor.

Dar ca punct de referință, din datele făcute publice de istoricii noștri, în 1966, când a început Construcția Uzinei de Autoturisme Mioveni, existau doar vreo 250 de apartamente proprietate personală în Bacău. După semnarea contractului de licență între Renault și statul român, în 1968, a început fabricarea modelului Dacia 1100, după licența Renault 8, urmat în 1969, de Dacia 1300, sub licența Renault 12. Era greu să intri în posesia noii bijuterii tehnice la vremea aceea. Fiind un produs rar și râvnit, dar pe care îl putea deține orice cetățean al României, autoturismul a fost inclus ca premiu în jocurile de noroc girate de stat. Pe atunci se știa doar de Loto, Pronosport și Loz în Plic.

Prilej pentru cei pe care-i urmărea „ilicitul”, ceva de genul ANAF-ului de astăzi, să-i mituiască pe norocoși, pentru a intra în posesia biletului câștigător. CEC-ul a venit și el cu o ofertă, libretul de economii în valoare de 5.000 de lei. Avea imprimat pe copertă un autoturism și participa la tragerile la sorți anuale. Tot aici se încasau și sumele integrale, achitate pentru autoturismul care trebuia livrat, pe bază de număr de ordine. La început, carburantul nu prezenta o problemă. Restricțiile au apărut brusc, din 1980.

Cota lunară de un plin, duminicile pare și impare în care puteai circula, conform cifrelor de pe tăblița de înmatriculare, nu erau stimulative pentru călătorii mai lungi cu mașina, pe cont propriu. Asta până în ’90. Amintind de acei ani, nu vreau să le mai fac sânge rău celor care au depus banii pentru mașină și Decembrie ’89 i-a trimis în uitare. Greu! Mulți au făcut ani la rând sacrificiii pentru a transforma în realitate visul de a conduce o Dacie personală. Abia după zeci de proteste și procese prin tribunale, au reușit să-și recupereze banii… la o altă vârstă, și la altă putere de cumpărare.

Trăiască sârma și patentul

Nebunia primilor ani de „libertate” nu a ținut mult. La doar patru ani, după ce-a căzut Caritas-ul și s-a umflat dolarul, iar nu se găsea benzină. Apăruseră tot felul de combinații în bidoane de plastic, vândute pe șuștache prin parcări.

Amestecuri care conțineau ulei, kerosen – ca să ridice cifra octanică și naiba mai știe ce, numai bune să-ți nenorocească motorul. Mai țineți minte ce fum ieșea prin țevile de eșapament? Sârma și patentul erau elemente indispensabile care făceau parte din trusa fiecărui șofer. Se știe că Dacia doamnă nu te lăsa niciodată în drum. Curelei de la alternator îi puteai găsi înlocuitor, împrumutând lenjeria intimă a partenerei însoțitoare la drum. Și sulul de hârtie igienică avea utilitate. Ăla gen glaspapir, făcut din ce nu se mai putea arunca, din grija de a tot face economie. Răsucit și împletit cu răbdare, te scotea din nevoie. Fapt constatat și demn de reținut pentru șoferul devenit mecanic de ocazie, sârma avea peste tot în țară aceleași dimensiuni. Două mai exact.

sursa: http://www.desteptarea.ro/1-ce-a-fost-si-nca-se-tine-dacia-masina-cea-de-toate-zilele/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.