ANCHETÃ…Ancheta fãcutã cu pasi repezi de cãtre procurorii DNA continuã astãzi la sediul institutiei din Iasi. Acolo, preotii acuzati de santaj au fost chemati pentru desigilarea plicurilor cu materialele informatice (telefoane mobile, memory-stik-uri etc.). Este posibil ca anchetatorii sã caute, de fapt, filmul original de la care a pornit toatã povestea aceasta si, deocamdatã, sã fie în posesia unei copii. Rãmâne de vãzut si dacã vor fi sesizate alte organe de anchetã, în conditiile în care informatiile legate de ceea ce contine filmul respectiv si faptul cã în posesia procurorilor DNA ar exista si alte filme de acest gen prezintã, de fapt, infractiuni la viata sexualã. De asemenea, mãsura arestului la domiciliu i-a nemultumit pe anchetatori si aceasta a fost deja contestatã la Curtea de Apel Iasi. În douã zile, magistratii ieseni vor decide dacã vor pãstra mãsura restrictivã de libertate a Tribunalului sau o vor înlocui cu alta. Rãmâne de vãzut si reactia Patriarhiei în toatã aceastã poveste, dar, dupã cum cred multi dintre preotii vasluieni, „corb la corb nu-si scoate ochii niciodatã”.
Pe repede înainte a fost fãcutã ancheta procurorilor DNA Iasi, pentru a scoate cu „fata” curatã pe PS Corneliu dintr-o poveste care, dupã cum sustin unii preoti, reprezintã o palmã datã pe obrazul Bisericii Ortodoxe Române. Pe lângã povestea santajului, „palma” este datã si de continutul filmului respectiv care, spun surse din anchetã, îl prezintã pe PS Corneliu în ipostaze deocheate, în compania unui elev de la Seminarul Teologic Husi ajuns, între timp, preot într-o comunã vasluianã. Pentru continuarea anchetei, procurorii DNA i-au chemat pe cei trei preoti acuzati de santaj la sediul institutiei unde ar avea loc desigilarea materialelor informatice ridicate în urma perchezitiilor domiciliare (telefoane mobile, memory – stick-uri etc). Drumul la Iasi va fi unul destul de usor pentru preotii Damian si Bumbu, pusi în arest la domiciliu în municipiul Vaslui, la locuintele personale. Mai greu va fi pentru preotul Sebastian Jitaru, care a ales ca adresã pentru arest la domiciliu casa pãrinteascã din comuna Gârcina, judetul Neamt. Rãmâne de vãzut, pe viitor, cum va evolua aceastã anchetã a procurorilor anticoruptie, în conditiile în care se ridicã douã ipoteze. Una dintre ele este legatã de faptul cã anchetatorii cautã, în continuare, filmul original cu PS Corneliu protagonist si cã, deocamdatã, sunt în posesia unei copii. De asemenea, rãmâne de vãzut dacã unele informatii din anchetã sunt adevãrate, conform cãrora anchetatorii au pus mâna pe zeci de filme deocheate în urma descinderilor. Dacã acest lucru este adevãrat atunci poate cã, pe fir, vor intra si alte institutii de anchetã ale statului, mai ales cã unele surse sustin cã filmele contin imagini ce pot fi sursa unor anchete cu privire la încãlcarea legilor la viata sexualã. Mai exact, gurile rele spun cã, pe unele filmãri, ar apãrea Corneliu în compania unor elevi de la Seminarul Teologic Husi, în ipostaze deloc ortodoxe. Dar toate acestea se vor putea întâmpla în conditiile în care aceste filme sunt reale, iar procurorii DNA vor sesiza si alte organe de anchetã. Cât despre ancheta care a precedat descinderile anchetatorilor, este una fãcutã pe repede înainte: plângerea a fost fãcutã cu douã zile înainte de întrunirea Sfântului Sinod, iar în ziua în care acesta a început, au avut loc si perchezitiile domiciliare. Si asta, declarã unii, pentru a opri aparitia filmului compromitãtor tocmai în cadrul Sfântului Sinod, lucru care ar fi putut arunca în aer întreaga conducere a Bisericii Ortodoxe Române. Despre toatã aceastã povestea, Episcopia Husilor a avut o reactie blândã, anuntând, printr-un comunicat de presã, faptul cã, în acest moment, institutiile statului sunt cele care vor decide, ca apoi cei trei preoti sã suporte, dupã pronuntarea finalã, mãsurile canonico-disciplinare. Altfel spus, cei trei preoti vor suporta rigorile legii, dar vor fi obligati sã renunte si la haina preoteascã.
PS Corneliu, sanctionat de Patriarhie?
Multi se întreabã ce se va întâmpla cu PS Corneliu, episcopul aflat în mijlocul acestui mare scandal. Dacã unii cred cã acesta va fi mutat de la Episcopia Husilor, preotii vasluieni sunt sceptici în aceastã privintã. „Nici nu credem cã se va discuta despre asa ceva la fruntea Bisericii. În ultimii 50 de ani nu s-au luat niciun fel de mãsuri disciplinare împotriva înaltilor prelati, chiar dacã au fost motive. În cazul PS Corneliu se poate sã se întâmple la fel sau eventualele mãsuri vor fi influentate si de impactul în media pe care-l va avea toatã aceastã poveste. Dar este greu de crezut lucrul acesta. Exact ca vorba aceea: <corb la corb nu-si scoate ochii>. Sau poate cã ceva, ceva ar trebui sã se întâmple. Mãcar ceva gãlãgie din partea preotilor din judetul Vaslui, pentru cã si ei au fost fãcuti de râs de tot ce a iesit acum la ivealã, cu acel film, dar si întreaga Bisericã Ortodoxã Românã”, sunt de pãrere unii preoti din Vaslui.
Povestea santajului arbitrat de DNA
ACTIUNE ÎN FORTÃ…În doar trei zile, procurorii DNA au reusit retinerea a trei preoti, acuzati de santaj împotriva Episcopului Episcopiei Husilor. Corneliu Onilã s-a plâns procurorilor cã Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Husilor, si preotii Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu au încercat sã-l santajeze pentru a obtine 50.000 de euro si o functie de episcop vicar. Procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au descins la locuintele preotilor Bumbu si Damian si au cerut sã le fie puse la dispozitie telefoane, memory-stik-uri si tehnicã de înregistrare a acestora. Totul ar fi pornit de la un film compromitãtor în care episcopul ar fi fost surprins în ipostaze compromitãtoare. Acest film ar fi circulat între mai multi preoti si acesta ar fi fost folosit pentru santaj. Filmul ar fi trebuit sã aparã în fata Sfântului Sinod al BOR. Dacã acest lucru se întâmpla, atunci, Episcopul Husilor si-ar fi pierdut functia, iar în locul lui, ar fi putut ajunge preotul Sebastian Jitaru, în conditiile în care santajul nu ar fi ajuns pe masa procurorilor. Planul acestora a fost dejucat însã de procurori si, în loc de functie, Jitaru s-a ales cu dosar penal pentru santaj. De cealaltã parte, surse din anchetã vorbesc despre faptul cã preotii ar fi cerut sã le fie înapoiate anumite sume de bani pe care episcopul le-ar fi datorat celor doi, bani plãtiti episcopului pentru a primi, în schimb, parohie. Preotii acuzati de santaj ar fi cerut ca banii sã fie virati în conturile bisericii pentru a putea fi folositi la unele reparatii. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu Episcopul Husilor. Le-a spus acestora cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar, va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se precizeazã cã „în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe, împreunã cu Bumbu Rãzvan a amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmãririi penale au fost administrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori.