spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

„Hora din strãbuni” aduce, la Vaslui, formatii din America si Europa

- Advertisement -

URMEAZÃ… Pregãtirile pentru cea de-a V-a editie a Festivalului Folcloric International „Hora din strãbuni” se apropie de final. Armenia, Columbia, Georgia, Peru, Serbia, Spania si Turcia sunt tãrile care vor fi reprezentate prin dans, traditii si culturã, în perioada 2-6 august, la Vaslui. Existã sanse mari ca acestora sã li se alãture formatiile reprezentante ale tãrilor Senegal si Sierra Leone. Lucrurile nu sunt însã clare în ceea ce priveste prezenta lor, întrucât abia luna viitoare vor afla dacã primesc vizã spre tara noastrã. Alãturi de aceste formatii, vor mai veni la Vaslui ansamblurile folclorice care vor reprezenta Lunca Banului, Lugoj, Baia Mare, Târgu Mures, dar si din Negresti, Osesti, Târzii, Drânceni, Vetrisoaia, Solesti, Todiresti, Dodesti, Pogonesti, Muntenii de Sus, Fruntiseni, Banca, Muntenii de Jos si Stãnilesti. Nu vor lipsi, desigur, „Rapsodia Vasluiului”, „Hora Vasluiului”, „Trandafir de la Moldova” si scoala de dans românesc „Larisa si Marin Barbu”. Întregul program va fi fãcut public la jumãtatea lunii iulie, atunci când vor fi puse în vânzare si biletele.

Spectacolele vor avea loc nu numai în Vaslui, ci si în Bârlad, Husi, Negresti si Pãdureni. „În linii mari, festivalul e pregãtit. Mai sunt doar câteva detalii de pus la punct: viza tãrilor din Africa, fixarea pretului pe bilete si alte câteva mici detalii. În iulie, vom sti sigur dacã formatiile din Senegal si Sierra Leone vor ajunge la festival, sã sperãm cã ne vor fi alãturi, pentru cã au o culturã bogatã, traditii care îi vor fascina pe vasluieni. În ceea ce priveste tarifele pentru spectacole nu pot sã zic decât cã în mod sigur vor fi accesibile. Ne dorim sã poatã participa oricine îsi doreste sã vadã un spectacol de muzicã si dans traditional românesc sau specific unor culturi precum cea turcã, cea spaniolã sau cea a Columbiei”, a precizat Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. În organizarea festivalului mai sunt implicate, alãturi CJCPCT, Primãria Vaslui si Consiliul Judetean.

„Hora din strãbuni”, evenimentul anului 2017 la Vaslui

Festivalul a fost organizat pentru prima datã în 1995. Dupã editia din 1997, evenimentul a fost întrerupt timp de 16 ani. A fost reluat în 2013. Spectacolul se desfãsoarã o datã la doi ani, alternativ cu celãlalt mare eveniment al Vasluiului, Festivalul Umorului „Constantin Tãnase”. Începând cu editia din 2015, „Hora din strãbuni” a redevenit membru al Consiliului International de Organizare a Festivalelor Folclorice. La editia din urmã cu doi ani au participat zeci de trupe din tarã si din strãinãtate: Algeria, Grecia, Mexic, Republica Moldova, Polonia, Rusia, Sri Lanka si Thailanda. Cu alte cuvinte, un amalgam de culturã, traditii si frumos. (Andreea Claudia Romasc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.