spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Unde sunt spãgile încasate de fostul senator de Vaslui, Cristian David?

- Advertisement -

ÎNTREBÃRI… Mai multe persoane din anturajul fostului ministru de Interne, fostul senator liberal de Vaslui, Cristian David au spus, ieri, la Curtea Supremã, unde au fost audiate ca martori în dosarul în care în care fostul demnitar este acuzat cã a luat mitã 500.000 de euro, cã au fost angajate fie de sotia fostului ministru, fie trimise de sefi sã facã curãtenie la locuinta acestuia, dar cã nu l-au vãzut pe fostul sef de cabinet al ministrului atunci când a predat servieta cu bani pentru David. Una dintre femei, care este acum angajata Camerei de Comert si Industrie a României, a spus cã a fãcut menajul la locuinta familiei David, dar si la atelierul de croitorie al Vandei Vlasov, sotia fostului ministru de Interne, dar nu a vãzut niciun euro. „Stiu cã David era ministru de Interne (în acea perioadã, era senator PNL de Vaslui, n.r.). Fãceam menajul la douã sau trei zile. Uneori eram chematã zilnic la familia David, în functie de treburile pe care le aveam de fãcut. Este posibil ca în perioadele în care am asigurat menajul sã mai fi venit persoane la domiciliu în timp ce fãceam curãtenie, pentru a aduce diverse lucruri. Doamna Vlasov mã anunta. Pe Roger Nitescu (fostul sef de cabinet, n.r.) nu l-am vãzut la domiciliul lui David. Nu-mi amintesc sã fi venit vreo persoanã care sã lase ceva pentru inculpat. Portarul imobilului mã cunostea. Nu stiu dacã portarul consemna într-un registru persoanele care-l vizitau pe David”, a spus femeia.

O altã menajerã, în prezent angajatã la Ministerul de Interne, a arãtat cã fãcea menajul la Cristian David acasã în 2008, dar nu a vrut sã precizeze cine a trimis-o sã-i facã curãtenie demnitarului. „Cristian David era ministru de interne. Mergeam o datã pe sãptãmâna la el acasã sã-i fac curãtenie. Nu-mi aduc aminte cu cine am vorbit sau cine m-a trimis pentru a face menajul acasã la ministrul David. Pe atunci asiguram curãtenia într-o clãdire a MAI, serviciul Hrãnire. La un moment dat, persoane din cadrul serviciului meu m-au întrebat dacã nu vreau sã fac menajul la familia ministrului, în timpul liber. Nu am discutat direct cu David. Prima datã, la domiciliul acestuia am gãsit o altã menajerã în casã. Mã deplasam dupã ora 16.00. Au fost zile când la locuintã se afla si inculpatul. Nu am primit de la altcineva obiecte pentru a le preda inculpatului. Nu aveam atributii în acest sens. Numai prima datã m-a adus soferul lui David la locuinta acestuia. Nu-l stiu pe Nitescu, nu i-am deschis usa”, a arãtat angajatã MAI. O a treia menajerã, care a sustinut cã este prietenã cu Vanda Vlasov, a arãtat cã în 2010 era supraveghetor la o grãdinitã si în timpul liber o ajuta pe sotia lui David „la menaj, când avea nevoie”. Ultimul martor audiat a fost Alecu Vasile, în prezent inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului (SGG) si fost subprefect de Buzãu în 2009. „Cristinel Bâgiu (fost prefect de Buzãu si inculpat în dosar – n. red.) nu mi-a solicitat sã atribui o suprafatã de teren, nu a fãcut interventii la mine pentru retrocedare. El fãcea parte din Comisie alãturi de mine, de secretar si de alte 10 persoane, iar deciziile se luau cu votul majoritãtii. Nici ministrul Cristian David nu a fãcut interventii la mine”, a arãtat martorul. Urmãtorul termen de judecatã în acest dosar a fost stabilit pentru 12 septembrie. Roger Valeriu Nitescu, denuntãtorul fostului ministru, a sustinut în fata judecãtorilor de la instanta supremã cã a dus la casa demnitarului o geantã sport în care se aflau 500.000 de euro si i-a lãsat menajerei deoarece ministrul era la baie si nu putea fi deranjat. Procurorii DNA i-au trimis în judecatã, pe 16 iulie 2015, pe Gheorghe Doloiu, acuzat de spãlare de bani, pe Cristian David, acuzat de luare de mitã, pe Valeriu Nitescu, acuzat de trafic de influentã si spãlarea banilor si pe Cristinel Bâgiu, prefect al judetului Buzãu, la data comiterii faptei, acuzat de spãlare de bani. În rechizitoriu, procurorii au arãtat cã, în calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denuntãtor, beneficiar al unor drepturi litigioase.

David îl coordona pe fostul prefect Iftimoaei, în perioada în care încasa spãgi

Suma respectivã ar fi fost pretinsã si primitã de David pentru a-si exercita atributiile de îndrumare si coordonare a activitãtii prefectilor într-o modalitate care sã asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzãu, de cãtre Comisia judeteanã pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legãtura cu Marian Bâgiu, prefect al judetului Buzãu la acea datã, solicitându-i ajutorul în acest sens. În schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, în calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne si Reformei Administrative ar fi pretins si primit de la aceeasi persoanã 600.000 euro. Pentru „sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, Cristinel Bâgiu ar fi pretins de la denuntãtor 1.000.000 de euro si ar fi primit, într-un final, 700.000 de euro. Bâgiu ar fi dispus totodatã ca transferul banilor sã se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi si întâmplat dupã ce Comisia judeteanã pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafatã de 15 hectare. Totodatã, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mitã si pentru a evita tragerea la rãspundere penalã, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpãrare, având ca obiect tranzactii imobiliare fictive între persoanele implicate. La finalul lunii mai a.c., fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzãu Cristinel Bâgiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la doi ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, în care a recunoscut cã a primit 75.000 de euro mitã de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.