Om al locului, din moși strămoși, Gabriel Orândaru, primar de un an în comuna Căiuți, ales ca membru al PSD, spune că nu a plecat niciodată de aici. Numele Orândaru – spune edilul – ar veni de la substantivul arendaș. Familia sa se trage din satul Popeni, dar edilul a lucrat, întâi, ca tehnician la Romsilva, a făcut liceul la „Grigore Moisil”, în Onești, iar până în 2008 a încercat mici afaceri în comună. Din 2008 a lucrat numai pentru primărie. Are 43 de ani, este căsătorit și are doi copii.
– După un mandat de consilier local și alte două de viceprimar, domnule Orândaru, anul trecut v-a îmboldit inima să fiți și primar. Cum vedeți viața de primar, ce vă propuneți în această calitate?
– Până nu am ajuns la primărie, ca viceprimar, apoi ca primar, nu prea aveam idee ce viață are un primar, ce menire are el. Ca viceprimar e un pic mai ușor. Acum, ca primar, depinde ce îți dorești și ce poți să faci, dacă vrei să rămână ceva după tine și nu alergi numai după nimicuri, să treacă timpul și doar să mai iei iar un mandat. În comună sunt probleme care îi afectează pe oameni, dar și modul în care le rezolvi îi afectează. Dacă nu le rezolvi pe toate, ci numai pe acelea „populiste”, nu ai făcut nimic. În timp vor apărea remușcările. Apoi, viața de primar este și ea trecătoare. Poți avea un mandat, două, trei, important este ce rămâne după ele.
– Dacă dumneavoastră gândiți așa, înseamnă că aveți pe listă obiective, ținte mari de atins. Care sunt ele? Ce-i mai trebuie comunei Căiuți din punctul dumneavoastră de vedere?
– Eu numesc comuna o gospodărie mai mare. Cu multe probleme, numai că nu le poți rezolva pe toate dintr-odată. La noi? E nevoie de apă, de canalizare, de drumuri și școli. Avem deja 16 proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării, din iunie trecut. Am realizat proiectul unei gropi de gunoi de grajd, cu finanțare 95% din fonduri europene și guvernamentale și 5% din fonduri proprii, cu dotări de utilaje, un proiect de circa 500.000 de lei. Nu e un proiect de mare valoare, dar e foarte util. Sperăm să obținem și o extindere a rețelei de apă și canalizare până la nouă kilometri, de la șapte cât avem acum, cu o stație de pompare, pentru că în zonele în care ne extindem nu mai este posibilă căderea liberă a fluidelor până în stația de epurare. Avem și o finanțate pentru opt kilometri de drumuri comunale asfaltate, în patru puncte diferite, în satul Popeni, la Biserica din Pralea și în zona gării. Mai avem un proiect amplu, în care am pus mult suflet, reabilitarea Conacului Rosetti.
sursa: http://www.desteptarea.ro/pentru-un-primar-bun-comuna-este-o-gospodarie-mai-mare/