spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Vom avea din nou sisteme de irigatii functionale, în judetul Vaslui?

- Advertisement -

VESTE… Ministrul Agriculturii, Petrea Daea, îsi propune ca pânã în 2020 sã realizeze sisteme de irigatii pentru douã milioane de hectare. Daea a spus cã sursele de apã si canalele de irigatii vor fi puse gratuit la dispozitia fermierilor, însã acestia au obligatia de a achizitiona sistemele de udare, fie cu fonduri proprii, fie în baza unor proiecte cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Ruralã. „Noi, pânã la sfârsitul anului 2020, vrem sã realizãm cele douã milioane hectare reabilitate. Practic, le scoatem din pãmânt si le punem în functiune pentru a iriga tara. E pãcat, cã avem sursa de apã. Avem fermieri destoinici, care practicã o tehnologie la nivel înalt si nu au apã”, a afirmat ministrul. Vestea ar trebui sã-i bucure pe fermierii de pe Valea Prutului, acolo unde au fost cele mai mari sisteme de irigatii, dar si din alte zone, cu conditia ca promisiunile lui Daea sã se adevereascã.

Petre Daea a fãcut un apel la fermieri sã se asocieze pentru a putea obtine mai usor fonduri pentru realizarea de investitii în sistemele de irigatii. „Guvernul dã bani pentru treaba aceasta. Faceti asociatiile ca sã putem lua si banii prin PNDR pe fonduri europene ca sã facem treabã. Pentru mine nu existã minut de liniste pânã când tara se conecteazã la resursele de apã pe care le are”, a adãugat Daea.

Situatia din Vaslui: de la 30.000 de hectare, în 1989, la 2.000 de hectare, în prezent!

Vasluiul a fost unul dintre judetele în care regimul comunist a investit sume uriase pentru dezvoltarea sistemului de irigatii. Pânã în 1990, Valea Prutului a fost una dintre cele mai puternice zone agricole ale tãrii, învecinarea cu râul Prut permitînd realizarea unui sistem de irigatii foarte eficient. În acea perioadã, zona era recunoscutã în întreaga tarã ca bazin legumicol, iar fostele IAS-uri si CAP-uri se mândreau cu productii mult mai ridicate decât în alte regiuni ale tãrii. La Vaslui, erau peste 30.000 de hectare amenajate pentru irigatii. Dupã Revolutie, au dispãrut statii întregi de pompare, în timp ce mii de tone de conducte de aluminiu au fost vândute pe nimic. Dupã 1990, la fel ca în multe alte sectoare economice, a început dezastrul. Sistemul de irigatii a fost distrus sistematic, suprafete uriase de teren agricol au rãmas în paraginã, iar societãtile au început disponibilizãrile, somajul în aceastã zonã atingând cote incredibile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.