spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vasluianul Nicu Bârlãdeanu, cel mai mare cultivator de lavandã din tarã (foto)

- Advertisement -

SUCCES… Are aproape 50 ani si este vãzut cel mai mare cultivator de lavandã din România. Vasluianul Nicu Bârlãdeanu, cãci despre el este vorba, a reusit, în cinci ani, sã construiascã o adevãratã industrie a lavandei la Vaslui. A plecat de la zero, s-a documentat, a mers pânã în Provance (Franta) sã vadã ce înseamnã sã cultivi lavandã si apoi a pornit aventura. A cumpãrat butasi, a angajat oameni cu ziua si a asteptat ca aceasta sã dea roade. Acum, mare parte din recoltã merge spre distilãrie – unde se face uleiul si apa floralã – , iar o altã parte ia forma buchetelelor, a ceaiurilor si a sãculetilor cu lavandã. Pentru cã în tarã nu existã piatã de desfacere, acesta îsi vinde marfa la celãlalt capãt al lumii, în China. A înfiintat o asociatie a cultivatorilor de lavandã si îi sfãtuieste pe tinerii care vor sã înceapã o afacere, sã investeascã în lavandã. “Este o plantã deloc pretentioasã, de care nu trebuie sã ai foarte mare grijã. Dupã cinci ani, am reusit sã ajung pe profit si sã îmi permit sã dezvolt afacerea. Îmi doresc sã aduc la Vaslui o distilãrie de lavandã, sã-i pot sustine si ceilalti cultivatori”, declarã Nicu Bârlãdeanu.

Povestea lui Nicu Bârlãdeanu a început în 2012, dupã o discutie cu un prieten din Bucuresti. “El era programator si, desi câstiga foarte multi bani, nu era împlinit. Simtea nevoia sã facã cu totul altceva, care sã nu-l tinã legat foarte mult de calculator, care sã nu implice foarte mult stres. I-a venit ideea sã se apuce de cultivat lavandã. Nu stia foarte multe despre asta, dar i s-a pãrut o provocare. Mi-a spus si mie si atunci am decis sã ne apucãm de documentat, iar apoi de cultivat. El, în Vâlcea, eu, în Vaslui”, îsi aminteste omul de afaceri.

Un kilogram de ulei de lavandã, între 50 si 100 euro

Pentru a se informa cu privire la cultura acestei plante, Nicu Bârlãdeanu a vizitat mai multe tãri din Europa, unde existã o industrie a lavandei. “Prima datã am mers în Franta, regiunea Provance, însã nu am aflat mare lucru, pentru cã oamenii erau foarte ocupati si au stat foarte putin de vorbã cu noi. Apoi am mers în Bulgaria, pentru cã stiam cã e cea mai importantã tarã cultivatoare de lavandã. De acolo am cumpãrat butasii cu care mi-am început afacerea. M-au costat circa 3000 euro. Recolta din primii doi ani a fost folositã pentru promovare. Din ea, s-au fãcut buchetele, pernute si ceaiuri. Abia din anul trei, planta ajunge la maturitatea necesarã pentru producerea uleiului atât de cãutat în lume. Este destul de scump, un kilogram costã între 50 si 100 euro, în functie de productia obtinutã în acel an. Cel de anul trecut a ajuns în China, cu ajutorul unui intermediar din Constanta”, explicã Nicu.

Lavanda, concept nou în agricultura vasluianã

Pe viitor, vasluianul intentioneazã sã-si dezvolte afacerea. În prezent, are 10 hectare de lavandã, dar are de gând sã se extindã pânã la 50 hectare. Are în vedere cumpãrarea unei distilãrii, cu care sã obtinã uleiul de lavandã. “Pânã acum am colaborat cu o distilãrie din Cluj, însã a fost vândutã. Intentionez sã îmi cumpãr eu una, chiar este foarte scumpã, pretul ajunge pânã la valoarea unui apartament. Dar cred cã este o investitie foarte bunã, mai ales cã vreau sã-i ajut pe ceilalti cultivatori de lavandã din judet si din tarã. La noi în judet este un concept nou, însã sper sã se extindã”, spune bãrbatul.

“Aurul mov”, apreciat încã din antichitate

Lavanda este consideratã “aurul mov”, pentru cã este folosit în industria farmaceuticã si cosmeticã. Plantã apreciatã încã din antichitate, aceasta poate fi folositã în ceaiuri, ulei, apã floralã, tincturi sau siropuri. Are proprietãti terapeutice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante si anxiolitice. ”Nu este deloc o plantã pretentioasã. Este perenã, are o duratã de viatã de circa 15 ani si iubeste foarte mult soarele. Dacã este secetã, nu e nicio problemã, dimpotrivã, recolta e ceva mai mare. Cu dãunãtorii, la fel, nu are nicio problemã, pentru cã are un miros puternic”, spune Nicu Bârlãdeanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.