Potrivit Hotãrârii nr. 375, privind modificarea si completarea H.G. nr. 39/2017, valorificarea productiei de tomate a producãtorilor agricoli înscrisi pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate se va face în perioadele ianuarie -15 iunie, inclusiv, sau în noiembrie – 20 decembrie, inclusiv. Pânã la data de 7 iunie, la Directia pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui au fost primite si înregistrate 65 de cereri de înscriere în Programul guvernamental, reprezentând persoane fizice care detin atestat de producãtor, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si familiale si societãti comerciale, însumând o suprafatã totalã de 71.388 mp de solarii. În perioada 23-31 mai, în urma notificãrilor depuse de cãtre sase producãtori de legume, cinci persoane fizice care detin atestat de producãtor si o întreprindere individualã, persoanele autorizate din cadrul D.A.J. Vaslui s-au deplasat în comunele Pogonesti, Duda – Epureni, Codãesti, Pribesti – Codãesti, Suseni – Bãcani si au verificat suprafata totalã de 7.773,75 mp solarii reprezentând culturã de tomate în perioada de rodire, în vederea valorificãrii, de cãtre producãtori, a tomatelor în pietele agroalimentare de pe raza judetului Vaslui. De asemenea, producãtorii agricoli înscrisi în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate, care valorificã tomatele în spatii de vânzare precum piete agroalimentare, târguri si piete ambulante vor purta elemente de identificare puse la dispozitie de cãtre Directia pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui. Pentru a fi eligibili acordãrii ajutorului de minimis pentru cultura de tomate în valoare de 13.481,4 lei/beneficiar/an (3.000 euro/beneficiar/an), beneficiarii înscrisi trebuie sã depunã la Directia pentru Agriculturã Judeteana Vaslui toate documentele justificative respectiv factura care atestã valorificarea unei productii de tomate de minimum 2.000 kg obtinutã de pe suprafata de 1.000 mp spatiu protejat, pânã la data de 27 decembrie 2017. La nivel national, prin derularea acestui program guvernamental pentru acordarea ajutorului de minimis pentru producãtorii de tomate, se urmãreste obtinerea unor produse de calitate superioarã, pe piata româneascã, competitive cu cele de pe piata europeanã, precum si o eficientã economicã în realizarea si valorificarea acestora.