COOPERARE… Vesti bune la granita de Est a României, acolo unde se aflã si judetul Vaslui. România si Republica Moldova vor dezvolta colaborarea culturalã prin noi proiecte, potrivit Protocolului de cooperare între Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale din România si Ministerul Culturii din Republica Moldova, adoptat de Guvern. Protocolul va contribui la îmbunãtãtirea cadrului juridic în realizarea unor actiuni concrete pentru dezvoltarea relatiilor culturale si la realizarea unor conditii prielnice pentru cooperarea în domeniul culturii, prin promovarea reciprocã a valorilor nationale si prin facilitarea unei mai bune cunoasteri culturale între cele douã tãri. Nu mai este o noutate cã ansamblurile artistice din R. Moldova vin în localitãtile din judetul Vaslui, în urma acordurilor de înfrãtire dintre primarii de pe cele douã maluri ale Prutului. Multi primari din judetul nostru chiar au putut cumpãra, pe baza proiectelor transfrontaliere, instrumente muzicale pentru ansamblurile proprii, costume populare sau si-au putut dota bibliotecile comunale.
O altã prevedere importantã a Protocolului este cea referitoare la facilitarea schimbului si diseminarea reciprocã de publicatii în limba românã. De asemenea, Protocolul cuprinde dispozitii ce prevãd cooperarea în domeniul culturii si artei prin schimbul de artisti si ansambluri artistice, schimbul de informatii în domeniul bibliotecilor, invitarea de formatii si ansambluri artistice în cadrul unor festivaluri, organizarea de expozitii de artã plasticã, cooperarea directã între muzee, galerii, în domeniul cercetãrii, protejãrii si conservãrii patrimoniului cultural, organizarea unor gale cu film de lung si scurt metraj, cooperarea în domeniul patrimoniului cultural imaterial si schimbul de specialisti în domeniul muzeelor etnografice. Totodatã, documentul sprijinã cooperarea în cadrul programului Uniunii Europene „Europa Creativã”, desfãsurat între departamentele aferente din cadrul Ministerului Culturii si Identitãtii Nationale din România si Ministerul Culturii din Republica Moldova. Cele douã state vor încuraja organizarea atelierelor de lucru comune cu scopul informãrii si familiarizãrii organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice sau companiilor private, precum si a altor actori culturali, cu procedurile de identificare a partenerilor europeni si accesare a fondurilor europene, si vor facilita schimbul reciproc de informatii cu privire la retelele de parteneri culturali din Uniunea Europeanã. Prin bugetul Programului Operational Comun România-Republica Moldova 2014-2020, ambele tãri pot desfãsura proiecte comune finantate prin acest program. Programul de cooperare va fi valabil pentru o perioadã de maximum 5 ani.
Din 2015 se tot fac eforturi în acest sens
La sfârsitul lunii aprilie 2015, reprezentantii Ministerului Culturii din Republica Moldova au înaintat propunerea lor referitoare la încheierea Protocolului de cooperare între Ministerul Culturii al Republicii Moldova si Ministerul Culturii al României pentru anii 2015-2017. Negocierea acestui Protocol s-a realizat pe canale diplomatice si a fost aprobatã în sedinta de Guvern din 30 septembrie 2015, contraproiectul pãrtii române fiind realizat de Ministerul Culturii, în consultare cu Ministerul Afacerilor Externe. În februarie 2017, au fost încheiate negocierile.