spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

UPDATE: Administratorii în arest preventiv, primarul Poieneștiului, arest la domiciliu

- Advertisement -


ULTIMA ORA
…După câteva ore bune de ședință, judecătorii de drepturi și libertăți ai Tribunalului Vaslui au decis ca cei doi administratori de firme să fie trimiși după gratii timp de 30 de zile, în arest preventiv. Pentru primarul comunei Poienești, magistrații au decis arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la comunicare.

Cele trei persoane reținute, aduse la instanță cu propunere de arestare preventivă

Romeo Grigoriu este administratorul iesean retinut in dosar

UPDATE:

Dosarul cu propunerea de arestare a celor trei bărbați reținuți de procurorii DIICOT a ajuns la Tribunalul Vaslui. Magistrații au decis ca cererea procurorilor să fie judecată începând cu ora 17.30. La finalul ședinței, primarul comunei Poienești, Nelu Manole Caragață, administratorul vasluian Marius Chariton și ieșeanul Vasile Romeo Grigoriu vor afla dacă rămân în arest preventiv pentru 30 de zile sau, pe numele lor, judecătorii vor lua altă măsură privativă de libertate. De asemenea, dacaă instanța va decide că acuzații nu vor mai avea voie să dețină anumite funcții, edilul Poieneștiului riscă suspendarea.

UPDATE: Marius Chariton, nou în „branșă”

In timpul anchetei, procurorii au stabilit faptul că Marius Chariton a făcut compensări ilegale de TVA în valoare de aproximativ 60.000 de lei, pe exporturi fictive în Moldova de dincolo de Prut. Cel de-al doilea om de afaceri, ieșeanul Vasile Romeo Grigoriu, administratorul societății Stefanrom SRL, este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și rambursări ilegale de TVA. ~n cazul său, prejudiciul creat s-a ridica la aproximativ 660.000 de lei.

Primarului Poieneștiului reținut pentru o șpagă de 12.000 de lei

MITA…Nelu Manole Caragață, primarul comunei Poienești, a fost reținut de procurorii DIICOT după ce a fost acuzat de luare de mită. Acesta ar fi pretins de la Marius Chariton, administratorul SC Gemini Stalker SRL, suma de 12.000 de lei pentru atribuirea directă a unui contract de furnizare de mobilier pentru o grădiniță din comună în valoare de 45.000 de lei. „Deocamdată suntem doar la vârful icebergului. Dosarul este unul extrem de complex. Au fost ridicate acte cât să umple un camion, documente ce trebuiesc studiate pentru a descoperi întreaga încrengătură”, spune procurorul Irina Perjoiu.

Primarul Poieneștiului a fost reținut de procurorii DIICOT

Primar Poienesti

ULTIMA ORA….In urma audierilor ce au durat până târziu în noapte, procurorii DIICOT au decis reținerea a trei persoane. Unul dintre cei reținuți este Nelu Manole Caragață, primarul comunei Poienești. De asemenea, au mai fost reținuți și doi oameni de afaceri, unul din Vaslui și celălalt din județul Iași. Astfel, pe mâna oamenilor legii a mai intrat și Marius Chariton, patronul SC Gemini Stalker SRL și Vasile Romeo Grigoriu, patronul Romconfort Iași. Persoanele retinute vor ajunge astazi in fata unui judecator de drepturi si libertati cu propunere de arestare preventiva.
In urma audierilor procurorii au stabilit faptul că, în perioada 2014 – 2017, grupul infracțional organizat au creat un circuit fictiv legat de distribuția de mobilă pentru a scăpa de plata taxelor și impozitelor către stat dar și pentru a obține ilegal rambursări de TVA pentru exporturi fictive în Republica Moldova. De fapt, spun anchetatorii, mibila nu ajungea deloc peste Prut și era vândută în țară fără documente contabile. Pentru a reuși să justifice materia primă, membrii grupului infracțional ar fi falsificat documente vamale și de transport. De asemenea, în atenția oamenilor legii a directorul Centrului Medico-Social Codăești, medicul Gabriel Leuștean care, în schimbul unor sume de bani, ar fi atribuit un contract de achiziție firmei conduse de afaceristul vasluian Marius Chariton. Anchetat de către procurorii DIICOT este și Cătălin Gicu Raclariu, inspector în cadrul ITM Vaslui care ar fi primit foloase necuvenite pentru a nu sanționa firma lui Chariton, în urma controalelor efectuate.

Procurorii DIICOT pe urmele coruptilor de la ITM si Centrul Medico-Social Codãesti! (foto)

EVAZIUNE FISCALÃ

ANCHETÃ…Se cautã 7 miliarde de lei vechi care au dispãrut pe ruta Iasi – Vaslui, cu implicarea unor institutii publice din judet. Capul caracatitei la Vaslui!

ACTIUNI ANTICORUPTIE…Timp de trei ore, procurorii DIICOT, însotiti de jandarmi, au descins la Centrul Medico-Social din Codãesti si la locuinta medicului Gabriel Leustean, de unde au ridicat mai multe documente. De asemenea, descinderi au fost si la Primãria Poienesti, de unde au fost ridicate mai multe înscrisuri ce datau de pe vremea fostului edil, dar si la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncã, în biroul nr. 6. Oamenii legii au perchezitionat si sediile mai multor firme din municipiul Vaslui si de pe raza judetului Iasi. Procurorii DIICOT aveau indicii despre un grup infractional organizat, condus de administratorul unei firme vasluiene, care ar fi adus un prejudiciu de 700.000 de lei. Pe parcursul cercetãrilor efectuate a iesit în evidentã faptul cã, în perioada 2014 – 2017, au fost comise infractiuni de naturã economicã. De asemenea, se pare cã anchetatorii au în vedere si infractiuni de luare si dare de mitã si cumpãrare de influentã. În cauzã sunt vizati inspectori din cadrul ITM Vaslui care ar fi primit si pretins bani si foloase necuvenite pentru a trece cu vederea nereguli constatate în urma controalelor efectuate la firmele vizate acum de DIICOT.

Membrii unui grup infractional organizat din care fãceau parte mai multi administratori de firme din Vaslui si Iasi au fost ridicati de procurorii DIICOT si adusi la audieri. De asemenea, oamenii legii au descins si la sediul Primãriei Poienesti, Centrul Medico-Social Codãesti si la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui. În cauzã sunt suspiciuni cã, în perioada 2014 – 2017, grupul infractional organizat a sãvârsit mai multe infractiuni de naturã economicã, iar prejudiciul în acest caz s-a ridicat la 700.000 de lei. Tot ieri, anchetatorii au fãcut perchezitii în alte 20 de locatii si au adus la audieri 25 de persoane. La Codãesti, anchetatorii au stat timp de 3 ore si au controlat în amãnunt, biroul directorului Centrului Medico-Social, medicul Gabriel Leustean. În cauzã existã suspiciuni legate de modul în care a fost achizitionat mobilierul din interiorul Centrului si cã acest lucru nu ar fi fost fãcut tocmai legal. Angajatii vorbesc despre faptul cã directorul si-ar fi fãcut un birou de cinci stele, asta în timp ce, în celelalte camere, mobilierul ar lãsa de dorit. De asemenea, perchezitii ar fi avut loc si la domiciliul medicului Leustean situat în municipiul Vaslui. Ce s-a întâmplat la Codãesti a luat prin surprindere conducerea Consiliului Judetean Vaslui, mai ales cã presedintele, Dumitru Buzatu, este plecat din judet si gurile rele spun cã si din tarã, iar Centrul Medico-Social nu era cunoscut ca având probleme de niciun fel. Tot pe surse am aflat cã directorul Leustean ar fi primit bani pentru ca un anume contract de achizitii de mobilier sã fie directionat cãtre o anumitã societate din municipiul Vaslui, controlatã de cel considerat de anchetatori „capul” întregului grup infractional organizat.

Perchezitii la Primãria Poienesti si ITM Vaslui

SUSPECTI…Anchetatorii au descins si la sediul Primãriei Poienesti, de unde, conform declaratiilor actualului primar, Manole Caragatã, au fost ridicate mai multe documente de pe vremea fostului primar Gheorghe Poede. „Au fost de la Politia Economicã si s-au interesat de niste documente de pe vremea fostului primar”, a spus edilul. De asemenea, descinderi au avut loc si la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui, în biroul celor de la „sãnãtate si securitate în muncã”. În cauzã existã suspiciuni cã inspectorii de muncã au cerut si primit bani si foloase necuvenite pentru a închide ochii asupra neregulilor descoperite în urma controalelor efectuate la sediul firmelor controlate de membri ai grupului infractional organizat. „Am fost la serviciu la ora 14.00, am intrat în birou, dar am fost scos afarã de cãtre un jandarm. Au venit si au sigilat biroul. De la adjunctul meu am aflat cã au cerut documentele de control efectuate la anumite firme. Mai mult de atât nu stiu”, spune directorul ITM Vaslui. De asemenea, anchetatorii au vizat si firme din Iasi ai cãror administratori fac parte din grupul infractional organizat.

Ce spun procurorii DIICOT

COMUNICAT…”În cauzã existã suspiciunea rezonabilã cã, în perioada 2014 – 2017, pe raza judetelor Vaslui si Iasi a actionat o grupare infractionalã organizatã, specializatã în comiterea de infractiuni de naturã economicã, coordonatã de administratorul unei societãti comerciale din municipiul Vaslui, prejudiciul partial fiind estimat la acest moment la suma de 700.000 de lei. Pe parcursul efectuãrii cercetãrilor, s-a conturat faptul cã membrii grupãrii au beneficiat si de aportul unor functionari publici cãrora, în scopul îndeplinirii defectuoase a atributiunilor de serviciu, li s-au oferit bani si alte foloase necuvenite. Totodatã, au fost aduse pentru audieri 25 de persoane urmând ca, în functie de probatoriul administrat, sã fie luate mãsuri dispuse de procurorul de caz. Actiunea a fost derulatã cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Vaslui si suportul de specialitate din partea Directiei de Operatiuni Speciale”, se aratã în comunicatul DIICOT.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.