ANCHETÃ… Informatie-bombã din interiorul IPJ Vaslui. Serviciul de Investigare a Criminalitãtii Economice (SICE) lucreazã la un dosar în care sunt implicati mai multi oameni de afaceri locali, bãnuiti cã ar fi contrafãcut tone întregi de coniac Vasconi. Conform surselor noastre, în ultimii cinci ani au fost scoase la vânzare mari cantitãti de coniac sub brandul „Vasconi”, desi aceste bãuturi alcoolice contineau alte mãrci de coniac de calitate inferioarã. Surse din IPJ sustin cã, de fapt, cei care scoteau la vânzare coniacul Vasconi « preparau » aceastã bãuturã folosind coniacuri de calitate inferioarã, precum Decebal si Vaslui, rãmase în stocuri de la desfiintarea Vascovin, plus alcool si alte substante care dãdeau impresia de coniac vechi. Politistii spun cã, desi unii oameni de afaceri din oras aveau pe mânã stocurile de coniac inferioare, au pãcãlit consumatorii vânzând tone întregi de « Vasconi », desi acest coniac de calitate s-a terminat încã din 2000 ! În depozitele de la sediul central al fostei societãti Vascovin, au rãmas în jur de 100.000 de litri de coniac de mai multe sortimente, inclusiv Vasconi, Decebal si Vaslui, care erau în proprietatea statului român. În 2016, « Vinars de Vaslui » a fost trecut printre cele nouã mãrci de bãuturi spirtoase cu denumire si origine protejate din România, chiar dacã societatea producãtoare practic nu mai existã. Mentiunea apare în Regulamentul 1067/2016 de modificare a Anexei III la Regulamentul CE 110/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea si protectia indicatiilor geografice ale bãuturilor spirtoase publicat recent de Comisia Europeanã. Indicatia geograficã identificã o bãuturã spirtoasã ca avându-si originea pe teritoriul unei tãri, într-o regiune ori o localitate de pe teritoriul respectiv si protejeazã produsul împotriva oricãrei utilizãri comerciale directe sau indirecte în mãsura în care aceastã utilizare afecteazã reputatia, a oricãrei imitatii si indicatii false sau înselãtoare privind provenienta, precum si a oricãrei alte practici care poate induce în eroare consumatorul în privinta originii reale a produsului. Vinarsul de Vaslui este o bãuturã alcoolicã realizatã exclusiv prin distilarea vinului sau redistilarea unui distilat de vin, pânã la concentratia alcoolicã de maximum 86% volume, urmatã de învechirea distilatului în vase de lemn de stejar, pe o duratã de cel putin un an, sau cel putin sase luni, atunci când capacitatea vaselor este mai micã de 1000 l si care prezintã un continut de substante volatile egal sau mai mare de 125 g/hl alcool etilic absolute, un continut de alcool metilic de max. 200 g/hl de alcool etilic absolute si o concentratie alcoolicã de cel putin 36% volume. Vinarsurile de înaltã calitate, obtinute din soiuri nobile autorizate, cultivate în areale viticole delimitate si produse prin aplicarea unei tehnologii speciale, pot beneficia de dreptul la denumire de origine.