Președintele Klaus Iohannis a enumerat, într-un discurs ținut miercuri la Washington, la o dezbatere organizată de Heritage Foundations, care sunt punctele tari ale parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, la 20 de ani de la semnarea acestuia.
Președintele României a insistat în fața publicului american asupra faptului că România rămâne un „membru atlantist fidel” și că flancul Estic trebuie tratat într-o logică coerentă și unitară.
În partea de Est a Europei, Rusia încearcă să-şi sporească influenţa prin forţă, a amintit Klaus Iohannis, care a asigurat că România e capabilă să-şi ducă rolul până la capăt, fiind dedicată atât proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic.
Abordarea față de mișcările Rusiei trebuie să fie unitară, a precizat șeful statului român care se va întâlni, vineri, cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.
Klaus Iohannis a precizat, totodată, că România are nevoie atât de securitate, cât și de prosperitate, spunând că economia, comerțul și energia reprezintă motoare ale parteneriatului strategic dintre SUA și România.
„Prezența trupelor americane este pentru noi cel mai puternic semnal de sprijin și solidaritate. Suntem fericiți de decizia administrației Trump de a crește finanțarea în această direcție. În partea de Est a Europei, Rusia încearcă să-şi sporească influenţa prin forţă: intervenţie în Georgia, implicare în Ucraina, anexarea Crimeei. Împotriva acestui lucru cred că trebuie dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. Trebuie să ne menținem unitatea în cadrul UE, dar şi în cadrul relaţiilor cu SUA cu privire la Rusia”, a declarat Iohannis.