Programul de guvernare se împotmoleşte din lipsă de bani. Ministerul Muncii amână pentru anul viitor majorările salariale pentru bugetarii din Educaţie, Sănătate, Poliţie şi Armată, promise prin noua lege a salarizării. Demnitarii sunt singurii care vor primi mai mulţi bani din acest an. Este o decizie validată inclusiv în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, care a dat un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar. În replică, premierul nu vede nicio neînţelegere între miniştrii care nu găsesc bani. Sorin Grindeanu a declarat că pe subiectul legii salarizării unitare nu există divergențe între ministrul Muncii și ministrul de Finanțe și Guvern în ceea ce privește impactul bugetar, care ar urma, în forma actuală a proiectului, să fie de 76 de miliarde de lei, în 2018. Legea urmează să fie dezbătută miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Ministrul Muncii a anunţat, marţi, că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.
„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii, marţi, la Antena 3.
Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat şi Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.
Sindicatele cer amânare pentru toată lumea, și pentru aleși
Dar Sindicatele au fost cele mai nemulțumite. Confederaţia Sindicală Cartel Alfa solicită ca amânările salariale să se aplice pentru toţi bugetarii, reacţii fiind urmare a anunţului făcut de ministrul Muncii, potrivit căruia majorările salariale din Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, de la 1 ianuarie şi respectiv 1 martie 2018.
„Având în vedere anunţul public privind amânarea aplicării majorărilor salariale cuprinse în proiectul Legii-cadru pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru 1 ianuarie 2018, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită ca această amânare să se aplice pentru toţi bugetarii, inclusiv pentru aleşii de la toate nivelurile.În contextul în care graba de a adopta acest proiect de lege nu mai este justificată de aplicarea unor majorări salariale începând cu data de 1 iulie 2017, credem că este oportună amânarea adoptării proiectului pentru a face toate corecţiile necesare, printr-o analiză şi o argumentare solidă, şi nu pe sistemul „hei rup”, prin adoptarea sau respingerea de amendamente la foc continuu, fără niciun fel de dezbatere, expunere, motivaţie sau o minimă reflecţie”, transmite Cartel Alfa printr-un comunicat de presă.
Confederaţia solicită amânarea trimiterii în plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege şi „restabilirea unui calendar realist pentru discutarea proiectului de lege în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.”
De asemenea, sindicaliştii cer premierului convocarea Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, „având în vedere ambiguităţile privind intenţia Guvernului de a adopta un nou sistem de impozitare începând cu anul viitor, ceea ce va avea un impact major asupra salarizării.”