spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Zeci de blocuri şi cartiere întregi de vile se vor ridica în Iaşi. Piaţa imobiliară fierbe

- Advertisement -

Mari şi ambiţioase proiecte imobiliare au împânzit practic oraşul în ultima perioadă, zeci de blocuri şi cartiere întregi de vile aşteptând în acest moment autorizaţii de construire de la Primărie. Dacă înainte de criză proponderente erau vilele, efervescenţa cu care se ridică locuinţe colective şi blocuri este acum una fără precedent. Proiecte imobiliare importante vor schimba la faţă cartiere precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG şi Moara de Vânt. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cine, unde şi ce construieşte.
Piaţa construcţiilor de locuinţe din Iaşi a luat cel mai important avânt din ultima perioadă. În ulti­mele zile, mai multe proiecte imobiliare de anvergură au intrat în avizarea municipalităţii şi sunt pe cale să fie aprobate. Este vorba des­pre cel puţin 20 de blocuri şi 24 de vile în zone precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG şi Moara de Vânt.
Cartierul de vile se află lângă viitorul Spital Regional de Urgenţe (SRU), blocuri de 10 şi 6 etaje sunt la ieşirea din Iaşi, două cartiere de blocuri vor răsări în zona Plopii fără Soţ, dintre care unul pe terenul aferent vilei fostului dictator Nicolae Ceauşescu, un bloc de 11 etaje va fi construit lângă Fortus, iar în Oancea un alt imobil de 6 etaje. Investitorii sunt oameni de afaceri şi diverse societăţi, în timp ce alţi proprietari încearcă să vândă bunurile imobi­liare cu tot cu documentaţii urbanistice.
Afacerea de lângă Spitalul Regional
Decizia Primăriei de a amplasa Spitalul Regional în Moara de Vânt ar putea fi o mină de aur pentru me­dicul Nicolae Mihail Georgescu, fost şef al Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţe. Alături de soţie, doctorul are în proprietate o suprafaţă de 19.676 mp, peste drum de viitorul SRU, pe direcţia Aro­neanu.
Potrivit informaţiilor deţi­nute de „Ziarul de Iaşi“, Georgescu a devenit proprietar pe teren în 2005, în baza unui schimb imobiliar cu Constantin I., când ultimul avea venerabila vârstă de 89 de ani. Bătrânul intrase în posesia terenului prin reconstituirea dreptului la proprietate (Legea 18/1991). Medicul a dat la schimb o vilă în Păun, evaluată atunci la 210.000 lei. În acelaşi timp, terenul din Moara de Vânt avea o valoare de 412.000 lei. Chiar dacă cele două bunuri nu aveau aceeaşi valoare, schimbul imobiliar nu a presupus şi achitarea unei dife­renţe în bani.
În prezent, suprafaţa de teren din Moara de Vânt este evaluată la cel puţin 2,8 milioane lei. Evaluarea a fost făcută de „Ziarul de Iaşi“ având în vedere va­loarea stabilită de Primărie pentru terenul pe care va fi construit SRU (32 euro/mp).
În prezent, este în avizare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce presupune construirea a 24 de vile. Potrivit proiectului de PUZ, fiecare locuinţă ar urma să aibă demisol, parter şi mansardă (înăl­ţime maximă de 9 metri), suprafeţele de teren alocate fiecărui lot fiind cuprinse între 560 şi 760 mp. Vilele vor avea o suprafaţă totală de 5.127 mp, trotuarele de 2.300 mp, parcajele de 700 mp, spaţiile plantate circa 9.400 mp, iar circulaţiile auto circa 2.160 mp.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/zeci-de-blocuri-si-cartiere-intregi-de-vile-se-vor-ridica-in-iasi-piata-imobiliara-fierbe–161757.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.