Cu doar o zi înainte de votul final din plenul Camerei Deputaților, se caută soluții disperate pentru limitarea impactului bugetar al legii salarizării, asta pentru că programul de guvernare se împotmoleşte în lipsa de bani. Astfel, Ministerul Muncii amână cu două luni majorările salariale din Educaţie şi Sănătate promise prin noua lege a salarizării. Motivul – nu sunt bani în 2017. Anunţul a fost făcut chiar de către Lia Olguţa Vasilescu, cu acordul ministerului de Finanţe. În urmă cu puţin timp, propunerea a primit şi votul deputaţilor din Comisia de Muncă. Dezbaterile din comisie au degenerat din nou într-un adevărat scandal între sindicate şi deputaţi.
Schimbare de ultimă oră în ceea ce priveşte legea salarizării. Creșterile salariale promise de 100% din Sănătate ar urma să nu mai fie aplicate de la 1 ianuarie 2018, ci etapizat până în 2022. O situație similară ar fi și la Educație. S-a ajuns aici după ce, pe ultima sută de metri, guvernanţii s-au gândit să calculeze impactul legii salarizării pentru amendamentele aduse în comisii şi au ajuns la concluzia că nu sunt suficienţi bani.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a făcut un anunț surprinzător, cu doar câteva ore înainte de discuțiile din comisia de muncă: bugetarii vor avea o creștere de 25% de la 1 ianuarie 2018, la jumătate față de promisiunile de 50% creștere făcute personalului din sănătate.
Medicii și profesorii nu vor mai beneficia de majorările promise de la 1 ianuarie, aşa cum promisese Guvernul, care se confruntă acum cu o criză fără precedent. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat într-o intervenție telefonică că de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%. Totodată, ministrul Muncii a declarat că ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, nu a fost prezent la toată discuția purtată astăzi.
„De la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%, de la 1 martie încă 25% pentru profesori. Medicii și asistenții au creșteri de peste 100% de la 1 martie, e varianta cu care noi vom intra în comisie. Au fost multe amendamente p care noi le-am acceptat de la Senat și Camera Deputaților”, a spus Ministrul Muncii, marți, la Antena 3.
Faţă de varianta adoptată de Senat, deputaţii au aprobat o serie de majorări de salarii şi sporuri pentru mai multe categorii de funcţionari, dar au scăzut indemnizaţiile primarilor de oraşe, crescându-le pe cele ale vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene.