BANI CU SACU’… Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, liderul celui mai important partid din judetul Vaslui, PSD, va fi cel mai bine plãtit bugetar din judet, dupã 1 iulie. Ani de zile, Buzatu s-a plâns – pe bunã dreptate! – de faptul cã avea în subordine un numãr de directori care încasau salarii cu mult mai mari decât el sau cei doi vicepresedinti. Deputatul Adrian Solomon, omul de încredere al lui Buzatu, numãrul doi în ierarhia PSD Vaslui, a corectat situatia, în calitatea sa de presedinte al Comisiei de Muncã din Camera Deputatilor, fiind trecute în proiectul legii salarizãrii unitare unele paragrafe care aratã foarte clar cã niciun angajat din CJ Vaslui nu va avea salariu mai mare decât presedintele, imediat ce legea intrã în vigoare. Si Vasile Pavãl, primarul municipiului resedintã, are motive sã fie multumit. De la salariul de 3.600 de lei, pe care îl încasa la începutul anului, acesta va avea un salariu de 13.500 de lei, imediat ce legea trece de Parlament, de trei ori mai mult. Interesant este cã primarul de municipiu resedintã va fi salarizat la fel ca prefectul, astfel cã noul prefect al judetului Vaslui va prinde si el un salariu frumusel, de 13.500 de lei. Comisia de muncã urmeazã sã finalizeze astãzi raportul pe proiectul de lege, iar votul final ar urma sã fie dat posibil miercuri, în sedinta de plen. Proiectul are termen data de 6 iunie pentru adoptarea în Parlament.
Deputatii din comisia de muncã au dezbãtut sãptãmâna trecutã cea mai mare parte din proiectul legislativ. Au fost adoptate si mai multe amendamente la proiect. Astfel, s-au majorat cu jumãtate de coeficient indemnizatiile viceprimarilor Capitalei si ale presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene si s-a decis acordarea unui spor de 15% din salariul de bazã pentru complexitatea muncii functionarilor publici din Ministerul de Finante, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, precum si pentru functionarii din Parlament. Dar, surprizele nu se opresc aici. Conform deputatului Adrian Solomon, fatã de coeficientul de 9,5 salarii minime brute în platã, care ar urma sã fie salariul presedintelui CJ Vaslui, s-a propus ca salariul sefilor de judete sã fie majorat la un coeficient de 10 salarii minime brute în platã, adicã 14.500 de lei. „Noi am primit o propunere din partea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România, conform cãreia salariile sefilor de la Consilii Judetene trebuie sã fie cele mai mari din judet, adicã acel coeficient de 10 salarii minime brute, ceea ce va face ca presedintii de Consilii judetene sã aibã cele mai mari salarii din administratia localã. Este si normal sã fie asa, datã fiind complexitatea si rãspunderea pe care presedintii de CJ le au de îndeplinit, în activitatea de zi cu zi, fiind vorba de institutii cu bugete de zeci si zeci de milioane de euro”, a spus deputatul Solomon. Se închide, astfel, o întreagã discutie care exista pe holurile Consiliilor judetene, pentru cã erau multe situatii în care directori de CJ sau secretarul judetului încasau mai multi bani decât presedintele, cu tot felul de sporuri. Mai trebuie sã spunem cã si salariile celor doi vicepresedinti ai CJ Vaslui, Ciprian Trifan si Vasile Mariciuc, vor creste foarte tare, fatã de nivelul actual, acestia urmând sã aibã coeficientul de 8 salarii minime brute în platã, care vor conduce la salarii lunare de 12.000 de lei, fatã de 4.300 de lei, în acest moment. Si secretarul judetului, Diana Ursulescu, va avea un salariu majorat, de la 1 iulie, tot la nivelul de opt salarii minime în platã, adicã 12.000 lei. Practic, începând cu data de 1 iulie se poate spune cã functia de presedinte sau vicepresedinte la CJ Vaslui este atractivã si din punct de vedere financiar, câtã vreme sefii judetului vor duce acasã, net, în jur de 10.000 de lei în fiecare lunã, adicã 120.000 de lei, într-un singur an. În patru ani de mandat, presedintele CJ Vaslui poate câstiga în jur de 5 miliarde lei vechi, o sumã mai mult decât substantialã.
Vasile Pavãl si Edi Popica vor avea salarii egale
De la 1 iulie, ne-a asigurat Solomon, toti demnitarii vor avea salarii mãrite. Astfel, primarul municipiului resedintã va avea un salariu egal cu prefectul, ceea ce înseamnã cã Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, va ridica acelasi salariu ca prefectul Eduard Popica, adicã 9 salarii minime brute în platã, adicã 13.500 de lei. Vestea bunã care îi intereseazã pe majoritatea bugetarilor din administratia judetului este legatã de faptul cã, imediat dupã 1 iulie, Consiliile locale si Consiliul Judetean vor da hotãrâri prin care se vor stabili, foarte clar, salariile fiecãrui angajat dintr-o primãrie sau CJ. Mai precis, prin hotãrâre a Consiliului Local Vaslui, de exemplu, se va sti care este salariul unui director de serviciu, al soferilor sau al personalului administrativ, functie de coficientii care vor fi stabiliti prin lege. „Nu se poate ca 60% dintre angajati sã aibã, în institutii, salarii mai mari decât conducãtorul! Sunt primarul unui municipiu resedintã, cu zeci de mii de locuitori, mi-am pus viata si priceperea în slujba acestei comunitãti si mã duc acasã cu un salariu destul de mic, dupã o lunã de muncã. S-au mãrit salariile la doctori, la alte categorii de angajati si nu este normal ca noi, primarii, sã rãmânem cu cele mai mici salarii. Sunt probleme în învãtãmânt sau sãnãtate, merg unde este nevoie de mine, dar este nevoie si de un salariu pe mãsurã. Eu si cu sotia mea nu avem alte afaceri, suntem doi bugetari care trãiesc de pe urma salariilor pe care le încasãm, nu avem alte surse de venit si trebuie sã primim salarii decente, nu cerem mai mult. Când m-am angajat în Vaslui, în urmã cu 37 de ani, aveam 2.000 de lei salariu, iar acum, dupã atîtia ani de muncã, în care am avut o multime de functii de conducere, abia am ajuns la 3.500 de lei, ceea ce este anormal. Când am în subordine 40 de angajati care cîstigã mai bine ca mine, ce sã le spun acelor oameni, când eu sunt pe locul 40?”, se întreba primarul Vasluiului, la finele lunii mai. Iatã, însã, cã situatia se va normaliza, în scurt timp, iar primarul Pavãl va avea un salariu pe mãsura responsabilitãtilor sale.
Vor fi majorãri în douã trepte, mai spune Solomon
„Credem cã vor fi douã tipuri de majorãri, unele de la 1 iulie si altele de la 1 ianuarie, functie de impactul bugetar care va fi prezentat în Camera Deputatilor. Vom rezolva, odatã cu noua lege, si situatia primarilor, care vor primi cele mai mari salarii din institutii, nu ca acum, când sunt multe cazuri în care existã angajati care câstigã mai mult decât conducãtorii primãriilor”, explicã deputatul Solomon.