TARA NIMÃNUI… Mai multi parlamentari PNL si PMP vor ca ziua de 15 mai sã devinã Ziua Ardelenilor, zi de sãrbãtoare nationalã, initiatorii sustinând cã actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bazã programul revolutiei române de la 1848, enuntat pe Câmpia Libertãtii de la Blaj, pe 15 mai 1848. Proiectul de lege a fost depus la Parlament. “Ziua de 15 mai are o însemnãtate istoricã deosebitã pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertãtii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care si-au expus revendicãrile nationale, politice, religioase si sociale, pentru ca natiunea românã din Ardeal sã beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte natiuni care locuiau în aceastã provincie”, se mentioneazã în expunerea de motive care însoteste proiectul de lege depus la Parlament. Cei 30.000 de bugetari din judetul Vaslui au încã un motiv de bucurie, în aceste zile de vacantã, pentru cã anul viitor vor avea încã o zi liberã, desi Ziua Moldovei nu pare a fi încã o prioritate pentru parlamentarii români.
Initiatorii mai aratã cã Marea Adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a însemnat începutul organizãrii politice moderne la românii transilvãneni. “Dupã cum sublinia si marele om politic sãlãjean Iuliu Maniu, strãnepotul lui Simion Bãrnutiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bazã programul revolutiei române de la 1848, enuntat pe Câmpia Libertãtii de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (…) Credem cã propunerea noastrã, ca ziua de 15 mai sã devinã o zi de sãrbãtoare nationalã, este cu totul îndreptãtitã”, se mai aratã în expunerea de motive. Potrivit proiectului de lege, sãrbãtorirea anualã a Zilei ardelenilor poate fi marcatã de autoritãtile administratiei publice centrale si locale, organizatiile neguvernamentale, reprezentantele României în strãinãtate, precum si de institutiile publice de culturã din tarã si strãinãtate, prin organizarea unor programe si manifestãri cu caracter cultural-artistic si stiintific.
Pe când Ziua Moldovei?, se întreabã vasluienii
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 13 aprilie, decretul de promulgare a legii care stabileste instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei. Deputatii au adoptat proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, initiatorii sustinând cã regiunea este locul de plecare al primei revolutii moderne, Revolutia lui Tudor Vladimirescu, si se cuvine marcarea momentului în care Tudor Vladimirescu intrã în Bucuresti. “Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei. Sãrbãtorirea anualã a Zilei Olteniei va fi marcatã de autoritãtile centrale si locale, precum si de institutiile publice de culturã din tarã si din strãinãtate, prin organizarea unor programe si manifestãri cu caracter cultual-artistic si stiintific”, potrivit proiectului de lege.