spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

La Vaslui nu mai umblã câinii cu covrigii în coadã. Îi face Petru, un brand din 1939 (foto)

- Advertisement -

LANSARE…De 1 iunie, Simigeria Petru si-a deschis portile la Vaslui. Portiunea bulevardul Stefan cel Mare, vis-a-vis de hotelul Racova, era nãpãditã de mirosul îmbietor de covrigi calzi, care te fãcea sã te opresti din drum. Si nu aveai de ce sã regreti. O vitrinã plinã cu bunãtãti si aranjatã cu bun gust îti lãsa gura apã. Covrigii cu mac, susan sau seminte, frumos ambalati în plãsute de hârtie, erau serviti cu dragoste de personalul simigeriei, care le oferea micutilor si câteva cadouri de Ziua Copilului: baloane, puzzle sau cãrti de colorat. Cei care aveau rãbdare erau invitati sã deseneze la sevalet. Copiii nu au fost singurii surprinsi. Un grup de studenti care veneau de la Iasi, cu geamantanele dupã ei, s-au oprit si parcã nu le venea a crede cã si la Vaslui s-a deschis Simigeria Petru: ”Bãi, ce bine cã s-a deschis Petru si la Vaslui. De acum avem unde iesi când venim acasã”, au exclamat acestia. Cam asa a decurs prima zi la Simigeria lui Petru, un brand de traditie din România, care a venit si în Vaslui, adãugându-se astfel celor peste 160 de locatii deschise în toatã tara, dar nu oricum. Si cu cel mai bun prototip al lor, Bristoul Petru, unde se pot servi produsele de simingerie-patiserie, pizza sau sandwich si în interior. ”Ne-am dorit de foarte mult timp sã venim la Vaslui, mai ales cã suntem din Iasi, de la 60 de kilometri. Avem simigerii în toatã tarã si aici nu aveam. Era ca o frustrare pentru noi. Si dacã tot am ajuns mai târziu, am decis sã venim cu cel mai bun prototip al nostru, cu bristoul. Avem în tarã doar patru astfel de locatii unde servim si în interior, iar clientii nostri pot vedea cum se fac produsele noastre”, a spus Gabriela Constantinescu, reprezentantul Simigeriei Petru.

În sfârsit si la Vaslui celebra Simigerie Petru deschide un magazin si nu o face oricum, ci în stil mare. Practic, nu este modelul simplu de simigerie al brandului Petru, asa cum suntem obisnuiti sã vedem în mai toate orasele din tarã, ci un bistro în toatã regula. Doar patru astfel de locatii mai sunt în toatã reteaua de 160 de puncte, iar al cincilea este la Vaslui. Celelalte sunt la Iasi, locul de unde acum opt ani Simigeria Petru îsi începea noul drum în România capitalistã de dupã Revolutie. Brandul este unul vechi, datând din 1939, iar covrigii pe care astãzi îi servim în Vaslui sunt “strãnepotii” covrigilor care odinioarã ieseau aburind din vatra unei brutãrii vestite din anii 1900. Petru, la vremea aceea un tânãr visãtor si vrednic, a obtinut în 1937 Cartea de Mester, iar în 1940 Brevetul de Meserie pe care si astãzi scrie, cu mândrie, brutar. În 1939, visul lui Petru prinde contur. Îsi comandã utilaje nemtesti si în scurt timp acesta îsi deschide propria brutãrie – simigerie. Covrigii plãmãditi dupã o retetã îndelung ticluitã aveau sã devinã covrigii Petru. Lucrurile mergeau bine, afacerea prospera de la o zi la alta, bunãstarea familiei cu cei sase copii pãrea asiguratã, pânã când totul s-a nãruit. Comunistii i-au confiscat totul. Petru a trãit pânã la 92 de ani cu o durere surdã în suflet, dar si un licãr de sperantã cã, odatã si odatã, lucrurile vor reveni în matca lor. Si iatã cã peste ani, strãnepotii lui au reînfiripat visul, ducând mai departe simigeria Petru. Respectând traditia de familie, veche de trei sferturi de veac, strãnepotii lui Petru vã ispitesc si astãzi cu gustul de odinioarã.

Ce puteti servi la bistroul Petru de la Vaslui

Ioana Dãnilã, o bârlãdeancã stabilitã la Iasi, care se ocupã de comunicare în Simigeria lui Petru, ne spune secretul produselor: traditia este reteta, iar pasiunea si mestesugul sunt ingredientele. O formulare care seamãnã mai degrabã a slogan publicitar, dar nu este asa. Am fost martorii modului în care o echipã cu experientã de la Iasi preda stafeta echipei mai tinere de la Vaslui. Retetele erau transmise cu grijã noilor brutari învãtãcei si nu oricum. Covrigii cu mac, susan si seminte au fost primele produse pe care brutarii învãtãcei le-au fãcut. “Acestea sunt produsele noastre de bazã, pe care noi le numim de impuls. Te ademenesc de afarã cu mirosul lor îmbietor. Nu ai cum sã treci indiferent pe lângã o simigerie Petru fãrã ca mirosul de aici sã nu te cucereascã. Si celelalte produse sunt importante pentru noi, în special cele de la patiseria dulce, cum ar fi covrigii polonezi, strudelele cu brânzã si mãr, croissantele, batoanele si briosele cu ciocolatã sau de la patiseria sãratã, trigoanele cu varzã si ciuperci sau macedoniile cu brânzã. Nu lipseste delicioasa pizza sau noile -uri ale lui chef Giovanni. Avem în plan ca pe viitor la Vaslui, pe lângã simigerie, patiserie, sã adãugãm si o cofetãrie. Dar dacã tot am enumerat produsele noastre, sã vã spunem si cu ce ne mândrim. Cu trei covrigi speciali: covridog, covriking si covrichesse”, ne-a spus bârlãdeanca. Aceasta ne-a mãrturisit cã preferatii ei sunt covrigii cu ciocolatã si visine.

Petronela din Codãiesti – de la croitoreasã, la covrigãreasã

Simigeria lui Petru înseamnã pentru Vaslui 20 de locuri noi de muncã. “La început vom începe cu 16 salariati si când vom termina de amenajat spatiul interior vor mai fi încã patru. Sperãm ca cei noi veniti în echipa lui Petru sã învete repede meseria de brutar. Noi am adus pentru început o echipã de la Iasi care sã predea stafeta celei de la Vaslui, dar la cum merg lucrurile cred cã cei de aici în scurt timp se vor misca precum cei de la Iasi”, a declarat Gabriela Constantinescu – marketing manager pe toatã reteaua Simigeriei Petru. Si, într-adevãr, pare sã aibã dreptate. La tejghea, te întâmpinã zâmbetul Petronelei, o tânãrã de 20 de ani din Codãiesti. Este primul ei loc de muncã, dupã ce anul trecut a absolvit liceul din comunã si este calificatã ca si croitoreasã. A venit la Petru fiind convinsã cã poate fi o “covrigãreasã” de succes. O ajutã Bianca de la Iasi, o fatã “spirt” care e însãrcinatã cu servirea rapidã a clientilor, fiindcã la Petru este o devizã: ”Nu trebuie sã zãbovesti mult în fata vitrinei, fiindcã poftele te nãpãdesc”. “Este prima mea zi de muncã si sunt foarte fericitã. Pãnã acum nu am mai lucrat nicãieri. Dupã terminarea liceului am stat un an acasã si tot am cãutat de lucru. Am vãzut în ziarul dvs. anuntul si doamnele de la Petru m-au selectat sã fac parte din echipa lor. Sper sã fac fatã, fiindcã îmi place mult aici”, a mai spus Petronela, preocupatã sã ambaleze frumos produsele cerute de clienti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.