DNA Galați a început urmărirea penală „in rem“, cu privire la fapte, într-un nou dosar de corupție care privește activitatea Muzeului Vrancei și a directorului acestuia Horia Dumitrescu. Procurorii efectuează cercetări pentru infracțiunile de „dare de mită“, „luare de mită“ și „trafic de influență“. Ancheta vizează modul în care și-a obținut Horia Dumitrescu titlul de doctor în științe istorice și locul de academician în cadrul Academiei Oamenilor de Știință. În documentele anchetei apar și numele unor istorici care ar fi prrimit avantaje de la directorul muzeului pentru a-i facilita obținerea titlurilor respective. Acesta este cel de-al doilea dosar penal care vizează activitatea Muzeului Vrancei, aflat în cercetare la DNA Galați.
Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au inițiat cercetările într-un nou caz de corupție care vizează activitatea Muzeului Vrancei, mai exact a directorului Horia Dumitrescu. Anchetatorii efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de „dare de mită“, „luare de mită“ și „trafic de influență“.
Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul DNA a confirmat, într-un comunicat de presă, începerea cercetărilor, arătând că dosarul se află în lucru pe rolul Serviciului Teritorial al DNA Galați care a început urmărirea penală cu privire la fapte („in rem“): „Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă“.
Ancheta, bazată pe o sesizare din luna ianuarie, privește modul în care directorul Horia Dumitrescu și-a obținut titlul de doctor la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova și cum a devenit membru afiliat al Academiei Oamenilor de Știință. În sesizarea adresată procurorilor DNA apar și numele istoricilor Ioan Scurtu, Constantin Bușe, Gheorghe Buzatu și Valeriu Florin Dobrinescu, ultimii doi decedați între timp.