spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Bibliotecarii sunt ultima armã împotriva efectelor negative ale tehnologiei

- Advertisement -

EDUCATIE…Vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mariciuc si directorul Bibliotecii Judetene “N.M Spãtarul” Vaslui, Gelu Bichinet, au prezidat întâlnirea bibliotecarilor din judetul Vaslui. Acestia au adus aminte celor prezenti la întâlnire cã este rolul lor de a rãspândi dragostea pentru lecturã si pentru a minimaliza efectele negative ale tehnologiei în viata copiilor. „Lumea virtualã vine peste noi, de aceea rolul dumneavoastrã este foarte important. Aveti datoria de a mentine rosturile clasice ale bibliotecii publice, în fata acelor inamici vãzuti si nevãzuti de naturã administrativã. Cititul, lectura cãrtii pe format de hârtie, este în suferintã. În orasul Negresti, de unde provin, la biblioteca orãseneascã încã se mai citeste. Sã nu cedati absolut deloc în ceea ce priveste rolul dumneavoastrã”, a transmis bibliotecarilor Vasile Mariciuc, vicepresedintele CJ Vaslui.

Lectura este un element important al educatiei orcãrui copil, iar biblioteca locul unde multi descoperã lumea. Cu toate astea, din ce în ce mai putini copii vasluieni trec pragurile unei biblioteci, poate doar atunci când le este cerut de profesori. Astfel, bibliotecarii din judetul Vaslui s-au întrunit ieri pentru a discuta si a împãrtãsi din experienta proiectelor derulate de acestia, iar din discutii a reiesit cã problema principalã este accesul foarte facil la informatii pe internet. “Nu sunt adeptul conspiratiilor, dar atunci când doresti sã lovesti o natie ataci cultura. Nu stiu dacã cineva si-a propus sã ne distrugã, dar trebuie sã fim atenti. Tendinte se mai manifestã. Dragostea de lecturã se sãdeste încet. La un clic distantã avem toti informatia, dar avem si cunostintele pe viitor? Noi am încercat sã dirijãm cãrti spre unitãtile administrativ-teritoriale. Sunt biblioteci în care în patru-cinci ani au intrat doar cãrtile de la noi, si este dureros. Multe cãrti sunt degradate, trebuie clasate si fondul de carte se diminueazã. Trebuie sã gãsiti oameni ai locului dispusi sã facã donatii de carte, asa cum facem noi cãtre Republica Moldova”, a spus si Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene ”Nicolae Milescu Spãtarul”.

Multe biblioteci din mediul rural sunt slab finantate

Cultura este un termen relativ pentru primarii multor comune, iar finantarea promovãrii acesteia pare doar un moft pentru acestia. Astfel, multi dintre bibliotecarii prezenti la întrunire au recunoscut cu capul în pãmânt cã primarii din comunele lor nu dau literalmente douã parale pentru modernizare, iar cãrtile noi sunt doar în cataloagele trimise de edituri. Un astfel de caz se întâlneste în comuna Gherghesti, unde disensiunile dintre primar si bibliotecarã au ajuns la un asemenea nivel, încât bibliotecara nu a avut permisiunea primarului pentru a participa la sedintã. O situatie mai bunã o regãsim în Pãdureni, unde existã o bibliotecã dotatã cu calculatoare, videoproiectoare, cãrti noi si cu un sediu la standarde europene, dar din cauza problemelor cu primarul bibliotecara si-a dat demisia dupã un an jumãtate. „Avem alte comune unde bibliotecarul trudeste ca vai de el si nu are nici mãcar liniste din partea autoritãtilor locale. Douã zile lucreazã la bibliotecã, trei zile la primãrie, pentru cã asa a decis primarul. Pe lângã bibliotecã, alti bibliotecari au primit în responsabilitate si cãminul cultural si, de fapt, nu fac treabã bunã la nici una din cele douã institutii. Nu ascund aceste realitãti sub pres. Noi analizãm informatia ce vine de la dumneavoastrã. Sunt primari în conflict direct cu bibliotecarii”, a mai spus Gelu Bichinet. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.