spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ziua internationalã a copilului, sãrbãtoare în centrele DGASPC Vaslui (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

PICTORUL COPIILOR ORFANI Constantin Mardare, unul dintre orfanii crescuti la Casa de Copii din Bârlad, care a ajuns sã facã performantã în artã, va sãrbãtori în felul sãu uni, Ziua Internationalã a Copilului, la Complexul de Servicii Comunitare nr.1 din Bârlad, apartinând Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui. Aici va avea loc astãzi, la ora 14.00, vernisajul expozitiei „Lumini si Umbre”, fiind prezentate tablouri fãcute de Constantin Mardare si frescele pe care le-a pictat pe peretii Complexului.

Salariatii DGASPC Vaslui vor sãrbãtori copiii de 1 iunie – Ziua Internaționalã a Copilului, prin mai multe manifestãri si activitãti tematice. Nicãieri nu este mai bine sãrbãtoritã ziua de 1 iunie, decât la copiii orfani. „Aceastã zi frumoasã, zi în care readucem în prim-plan și retrãim copilãria mai mult ca în orice altã zi, reprezintã prilej de bucurie, sãrbãtoare și promovare a bunãstãrii tuturor copiilor. An de an, Direcția Generalã de Asistențã Socialã și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui celebreazã Ziua Internationalã a Copilului printr-o gamã de activitãți tematice, organizate la nivelul fiecãrei entitãți din structurã, unde sunt gãzduiți copii. Împreunã cu alți parteneri instituționali și voluntari din comunitate, aceștia vor fi sãrbãtoriti prin vizite la grãdina zoologicã, la cinematograf sau în parc, jocuri si competitii distractive, desene pe asfalt, activitãti de recreere- socializare și programe artistice, completate prin momente festive.” Precizeazã Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Pictorul copiilor orfani, Constantin Mardare, va vernisa o expozitie deosebitã

Sub egida aceleiași sãrbãtori, pictorul Constantin Mardare își prezintã lucrãrile ce înfãțișeazã chipuri de copii într-o expoziție intitulatã “Lumini și umbre”. Vernisajul va avea loc la sediul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, la orele 14,00 din data de 31 mai, fiind prezentat de cãtre prof.dr. Laurențiu Chiriac. Despre Costel Mardare am scris în mai multe rânduri, povestea vietii sale fiind impresionantã. Iatã prezentarea sa, fãcutã de noi, în iulie 2015, în articolul „Performantã din suferintã”.

Pictorul copiilor orfani, sef de promotie la 42 de ani!

Constantin Cristi Mardare, pe care toti copiii orfani din Bârlad îl cunosc, este pictor si pedagog la Complexul de Servicii Comunitare din Bârlad, apartinând de Protectia Copilului Vaslui. A absolvit la cei 42 de ani Facultatea de Arte Plastice din Iasi, promotia 2015, sectia Pedagogie, cu media 9,95 fiind seful promotiei. A fost un copil necãjit, care de la 11 ani a început sã picteze, mostenind talentul de la bunicul sãu, care a fost pictor. S-a nãscut în 1972, la Vaslui, fiind dat la Casa de Copii din Bârlad, imediat dupã nastere, mama sa abandonându-l în “bratele” statului. L-am cunoscut în 2001, când era doar un nume în coltul unor tablouri expuse la Centrul de Plasament Familial, pe peretii unor grãdinite si în foaierul Teatrului “V.I.Popa” din Bârlad. Între timp, tablourile sale au ajuns sã fie expuse permanent la Ministerul Sãnãtãtii si Familiei, la Agentia Nationalã  a Protectiei Copilului, la Consiliul Judetean Vaslui, la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui (DGASPC), la Prefectura Vaslui si în colectiile particulare din Germania, Olanda, SUA, Australia etc.  Necunoscut bârlãdenilor si românilor, Constantin Mardare este un pictor care ne înfãtiseazã altfel decât am bãnui, sufletele copiilor abandonati de pãrinti si lipsiti de dragostea familiei, categorie din care face si el parte.  Acest lucru este oglindit în ochii sãi tristi si în faptul cã la vârsta sa, el încã nu îsi doreste o familie proprie. Din punctul sãu de vedere, familia lui o reprezintã copiii pe care îi învatã sã  picteze si îi ajutã sã treacã prin viata grea de orfan. De aceea n-a urmat sectia de picturã la facultate, ci pe cea de Pedagogie. Lucreazã ca supraveghetor si coordonator al Cercului de Picturã din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr.1 si nu putea merge zilnic la cursuri. “Au fost câtiva oameni <<pãrinti spirituali>> pentru mine, care au pus suflet si au crezut în fortele mele si mi-au dat o mânã de ajutor. Pictor si profesor eram de când Protectia Copilului abia îsi consolida si implementa cu adevãrat atributiuni cu privire la drepturile copilului. Acum când sunt <<pictor si profesor>> cu acte în regulã am sã dau mai departe copiilor, tinerilor, chiar si oamenilor mai în vârstã, pasiunea si tot ce am învãtat în cadrul Universitãtii, iar atelierul de picturã din cadrul Complexului de Servicii Comunitare îl voi pune în slujba acestora. Nu pot decât sã-i multumesc domnului director Ionel Stefãnicã Armeanu pentru cã m-a încurajat, chiar insistent, sã urmez cursurile acestei facultãti”, a spus, modest, Constantin Mardare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.