CÃSÃTORIE… Nuntã mare-n sat, la noi. Doi tineri s-au cãsãtorit, duminicã, în comuna Pogonesti dupã traditiile strãmosilor nostri: gãtitul miresei si al mireului, jucatul zestrei, dansul miresei, iertãciunea în fata pãrintilor, închinatul gãinii si multe alte obiceiuri. Gãtiti de sãrbãtoare, în port popular autentic, mirii si nuntasii au dansat, au cântat si, mai ales, au readus, pentru câteva ore, atmosfera de petrecere a rãzesilor lui Stefan cel Mare. Tot spectacolul a fãcut parte dintr-un proiect al Primãriei si al Consiliului Local Pogonesti, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric “Rãzesii” din Pogonesti si Centrul pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Vaslui.
Cine zicea cã în Vaslui nu se întâmplã si lucruri bune? Dimpotrivã! Fãrã a exagera, se întâmplã lucruri frumoase, pline de culoare si însemnãtate. Pe lângã numãrul mare al elevilor care au reusit sã aducã Vasluiului, în acest an, numeroase medalii de la competitiile nationale si internationale, avem si locuri unde datinile sunt pãstrate la loc de cinste. Unul dintre ele este comuna Pogonesti. Aici, rãzesii lui Stefan cel Mare au urmasi demni, care duc traditia popularã românescã mai departe.
Hore, sârbe, chiuituri si multã veselie
Ca sã nu o mai lungim mult, vã spunem cã, duminicã a fost organizatã o nuntã neaosã moldoveneascã, care sã le aminteascã participantilor cum erau acestea pe vremea strãmosilor nostri. Pregãtirile au început de cum s-a crãpat de zi, cu ultimele detalii ce trebuiau puse la punct. Sub soarele dulce al zilei, mirii si toatã suflarea sãteascã au început a juca ritualul nuntii specifice zonei noastre. Pe versuri ritualice, fetele si-au luat pe ele iile cusute manual, din fir de borangic, catrintele, fotele si sorturile, pãstrate cu strãsnicie în lada cu zestre, iar bãrbatii – cãmãsile, pantalonii si pieptarii. Domnisoarele de onoare au prins flori în pieptul nuntasilor… Au început urãrile, chiuiturile si horele, s-a jucat zestrea miresei, iar apoi, dansul acesteia: “Ia-ti, mireasã, ziua bunã”. A urmat ritualul “iertãciunii” în fata pãrintilor, poate cel mai emotionant moment din cadrul nuntii, în care chiar de nu esti unul dintre personajele implicate în poveste, parcã tot îti vine un gând al cãintei. Nu au lipsit nici celelalte obiceiuri: jucatul si aruncatul colacului, închinatul gãinii, al colacilor, al paharului sau legatul/dezgãtitul miresei. Distractia a continuat alãturi de Ansamblul Folcloric “Rãzesii” din Pogonesti.
Nunta traditionalã, surprinsã în imagini de fotografii din cadrul proiectului “Pe coclauri vasluiene”
De la eveniment nu puteau lipsi fotografii angrenati în proiectul Centrului Judetean pentru Conservare si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui: “Pe coclauri vasluiene”. Cinci fotografi, aflati sub coordonarea celui supranumit fotograful satului românesc – Sorin Onisor, au surprins în imagini cele mai importante momente ale nuntii traditionale. “Acest eveniment a venit în completarea proiectului nostru, acela de a arãta opiniei publice, prin intermediul fotografiilor, o altã fatã a judetului. S-a muncit mult, s-au tras foarte multe cadre, rezultatele vor vorbi de la sine, când vom scoate un album fotografic cu cele mai bune imagini, cel mai probabil la începutul anului viitor. Ne-am dorit sã surprindem tot specificul ritualului de nuntã si, zicem noi, am reusit. Intentionãm sã intrãm într-un proiect international de prezentare a acestui moment (n.r. nunta), asa cum e el (n.r. traditional) în toate tãrile prin care trece Dunãrea. Sperãm sã fim parteneri pentru a putea arãta, astfel, oamenilor traditiile si obiceiurile din acest colt de lume – Vaslui, simplu, frumos si pitoresc”, a declarat managerul CJCPCT, Lucian Onciu.