Adriana Ailincãi, fata din Vãleni care a pus Vasluiul pe harta canotajului mondial
SPORTIVA DE AUR….Zeci de medalii de aur la campionatele nationale (inclusiv la senioare desi este încã junioarã), dublã campioanã balcanicã, vicecampioanã europeanã în 2016 si campioanã europeanã în 2017. Sunt câteva din rezultatele obtinute de vasluianca Adriana Ailincãi, în doar patru ani de canotaj. Antrenorii de club o descriu ca pe „o fortã a naturii, o fatã extrem de inteligentã, care iubeste succesul si care luptã, din toate puterile ei, pentru a-l obtine”. Cum a reusit o fatã de 17 ani, din comuna Vãleni, sã izbuteascã într-un sport care nu are nimic în comun cu judetul nostru si cui îi datoreazã ascensiunea, cititi în rândurile de mai jos.
Sã vorbesti azi despre canotaj în Vaslui este ca si cum ai discuta despre alpinisti în judetul Constanta. Cu toate astea, judetul nostru continuã sã dea campioni nationali si europeni la acest sport, cele mai recente exemple fiind Adriana Ailincãi, la juniori, si Roxana Georgiana Parascanu, la seniori. Cele douã s-au întors cu medaliile de aur de la Campionatele Europene, competitii desfãsurate la sfârsitul lunii mai în Germania, respectiv Cehia.
„La început îmi era fricã de apã si nu stiam sã înot”
Adriana Ailincãi a fãcut cunostintã cu canotajul când era în clasa a VI-a, dupã ce un profesor de la Clubul Sportiv Municipal Cãlãrasi a venit în Moldova pentru a descoperi talente. ” Domnul profesor Eugen Suciu a venit în Moldova sã gãseascã sportivi pentru a practica canotajul. Eram la scoalã. A venit, m-a vãzut, m-a mãsurat, cântãrit. La început nu mi-am dorit sã fac canotaj. Pânã atunci nu mai practicasem nici un sport si în plus îmi era fricã si de apã, nu stiam sã înot. Tatãl meu a fost cel care mi-a îndrumat pasii spre canotaj. Mi-a zis sã încerc, cã este un sport foarte frumos. Pe data de 23 mai 2012, la vârsta de 13 ani si o lunã, am plecat la Cãlãrasi”.
În doi ani a cucerit Cãlãrasiul si a prins lotul national
În urma selectiei din Moldova, Adriana a fost singura vasluiancã cooptatã în lotul clubului CSM Cãlãrasi. „La început mi-a fost foarte greu. Nu cunoasteam pe nimeni , nu avem prieteni. Mi-a luat cam o lunã sã mã acomodez. Dupã 3 luni de canotaj am fost la primul meu concurs la Orsova unde am tras cu o colegã care deja avea 2 ani de canotaj. Doi ani am stat la club iar când am terminat clasa a 8-a am participat la o selectie pentru lotul national. Am venit pe locul 11 din toatã tara.”
„Ne-am temut de Germania si Italia”
În ultimii doi ani, vasluianca Adriana Ailincãi a devenit o prezentã obisnuitã în lotul României. Are câstigate zeci de premii nationale, este dublu campioanã balcanicã, vicecampioanã europeanã în 2016, ocupantã a locului sapte la Campioantul Mondial de la Rotterdam (Olanda) si, începând din luna mai a acestui an, medaliatã cu aur la Campionatele Europene de la Krefeld, Germania.”Toate competitiile sunt foarte importante pentru mine. Acest campionat european a fost destul de tare pentru cã au participat 34 de tãri. Noi, la doi rame feminin, am avut adversare 13 tãri. Ne temeam de Germania pentru cã ne gândeam cã sunt la ele acasã si sunt foarte bine antrenate si de Italia pentru cã una din componentele bãrcii era campioanã mondialã la Rotterdam.”
„Este o fortã a naturii”
Profesorul Dumitru Chirilã, directorul clubului CSM Cãlãrasi are doar cuvinte de laudã la adresa vasluiencei noastre, despre care spune cã este o copilã cu calitãti fizice, dar mai ales mentale, rar întâlnite pentru sportul de performantã. „Este o fortã a naturii. O fatã inteligentã care învatã usor si repede, cu o atitudine maturã fatã de viatã, care iubeste succesul si luptã, din toate puterile ei, pentru a-l obtine.”
„Multumesc pãrintilor care m-au îndrumat pe acest drum”
În urmã cu patru ani, Adriana Ailincãi, era doar o fetitã din Vãleni, care pleca singurã la Cãlãrasi pentru a-si face un rost în viatã. Azi, Adriana este o certitudine a canotajului românesc. Palmele ei sunt brãzdate de zeci de bãtãturi, câte una parcã pentru fiecare medalie de aur câstigatã. Drumul spre succes a fost lung si greu, însã acum încep sã aparã si rezultatele. „Multumesc antrenorilor Eugen Suciu si Daniel Bãnãteanu, care au avut rãbdare si încredere în mine. Însã principalele mele multumiri se duc cãtre pãrintii mei, care m-au îndrumat pe acest drum si care au avut încredere în mine cã o sã-i fac mândri” a declarat Adriana Ailincãi, în exclusivitate, pentru ziarul Vremea Nouã.