Despre analize medicale se pot spune multe… însă un lucru este cert: de rezultatul acestor analize depinde diagnosticul medicului, iar uneori rezultatele pot face diferenţa între viaţă şi moarte. De aceea, nu de puţine ori, atunci când merg la medicii specialişti sau de familie, pacienţii cer acestora să îi îndrume spre ce laborator să meargă, pentru a fi siguri că analizele sunt lucrate corect.
În Focşani există mai multe laboratoare unde se fac analize medicale. Unele laboratoare fac analizele în sediu, altele sunt doar simple puncte de colectare a sângelui sau urinei, pe care le trimit mai departe pentru a fi lucrate. Unele dintre acestea sunt în contract cu Casa de Asigurărări de Sănătate, altele nu. Unele laboratoare se bucură de o reputaţie mai bună, altele mai puțin bună. Indiferent pe ce criterii se face alegerea laboratorului, pacientul ar trebui să aibă certitudinea că rezultatul acestor analize este corect. Că nu se întâmplă întotdeuna aşa o ştim cu toţii.
Trei probe de urină, două rezultate diferite
Printr-o experienţă neplăcută a trecut lunile trecute o viitoare mămică. Bunăoară, doamna a aflat că va fi mămică în primele zile ale acestui an. Şi a decis să facă lucrurile ca la carte. Mai ales că o dată cu sarcina a început să se simtă şi foarte rău, cu dureri de spate acute, dureri abdominale şi urinare frecventă, motiv pentru care medicul ginecolog i-a prescris şi un test de urină, făcut la Medlife Focşani. Rezultatul analizelor de urină au fost negativ, astfel că medicul ginecolog nu i-a prescris pacientei niciun tratament, binenţeles, pentru că nu avea motive să o facă. Însă simtomele au continuat şi în săptămânile următoare, totul culminând cu o criză care a băgat-o în spital, la începutul lunii martie, cu diagnosticul „iminenţă de avort”. Rezultatul analizelor de urină a arătat că aceasta avea o „infecţie cu proteus mirabilis”. Și așa a început lungul drum al tratamentului cu antibiotice și al investigațiilor medicale. „Pe 2 ianuarie mi-a fost confirmată sarcina şi tot din luna ianuarie am început să mă simt foarte rău. Binenţeles că am început să îmi fac probleme, mai ales că mai perdusem o sarcină anul trecut. Am început imediat analizele, la Medlife, care mi-a fost recomandată ca fiind cel mai bun laborator din Focşani de recoltare şi analize. Analizele de urină au ieşit negative dar durerile au continuat şi după aceea. Medicul ginecolog nu a ştiut ce să mai facă, pentru că rezultatele nu indicau nimic în neregulă. În luna martie am ajuns în spital, într-o criză, iar diagnosticul a fost iminenţă de avort. Am stat internată trei zile şi aşa am descoperit că aveam o infecţie urinară cu proteus mirabilis, iar medicii au făcut investigaţii ulterioare pentru a vedea dacă într-adevăr este vorba de acest microb. M-am externat miercuri, urmând ca în ziua următoare să mă întorc poentru confirmarea rezultatelor. Joi dimineaţă, înainte de a merge să iau rezultatul de la Spitalul Judeţean, am mers din nou la Medlife cu o probă de urină, pentru că eram bulversată de rezultate. În urma confirmării infecţiei cu proteus la spitalul judeţean am început imediat tratamentul cu antibiotic. Medicul ginecolog a fost de părere că antibioticul se impune pentru că există risc foarte mare de avort spontan. După câteva zile au venit şi rezultatele de la Medlife, care au ieşit din nou negative. Am luat antibiotic şapte zile după care am mers la Spitalul Militar pentru o nouă analiză de urină. Rezultatele au ieşit în continuare pozitive, respectiv infecţie cu proteus mirabilis, astfel că am continuat tratamentul cu antibiotice”, ne-a povestit viitoarea mămică. Tratamentul a continuat şi în săptămânile următoare. De la Ampicilină, Zinat, Ospen, totul intercalat cu analize periodice pentru a vedea dacă bacteria persistă.