Mai multe organizaţii neguvernamentale au semnat o adresare către premierul Pavel Filip în care solicită Guvernului să investigheze toate acţiunile instituţiilor statului care au împiedicat cetăţenii să vină la protestele organizate în faţa Parlamentului în perioada 5-14 mai.
În declaraţia publicată de Centrul de Politici şi Reforme şi semnată de 12 ONG-uri, societatea civilă îşi exprimă îngrijorarea privind atitudinea pe care o au guvernanţii faţă de manifestaţiile societăţii civile împotriva schimbării sistemului electoral. Astfel în loc să asculte argumentele unor experţi notorii privind inoportunitatea schimbării sistemului electoral din cel proporţional în unul uninominal sau mixt, guvernarea a ales să-i atace mediatic, prin intermediul analiştilor, bloggeriilor şi trolilor online afiliaţi puterii.
„La 5 mai, când Parlamentul a adoptat în prima lectură două proiecte de lege de modificare a sistemului electoral, ocolind procedurile legale, am constatat desconsiderarea opiniei organizaţiilor societăţii civile cu expertiză în acest domeniu şi am demarat manifestaţii paşnice în faţa Parlamentului. În loc să abordeze motivele ce stau la baza acestor proteste, cei de la putere au intensificat atacurile, denigrările şi derâderile asupra organizaţiilor societăţii civile care au ales să-şi exprime nemulţumirea faţă de acţiunile guvernării”, se spune în declaraţie.
A urmat apoi răspunsul guvernării la protestul amplu din 14 mai care a fost, în mod clar, nejustificat şi disproporţionat acestui efort, iar, pe alocuri, ilegal, spune societatea civilă.
„Există dovezi concludente de intimidare a potenţialilor participanţi la protest. Potrivit protestatarilor, intimidările au avut loc prin intermediul poliţiei. Intimidarea liderilor locali înainte de protest, „filtrele rutiere” în ziua protestului, şi presiuni continue asupra celor care au participat la protest sunt câteva dintre modalităţile prin care a fost sabotată întrunirea paşnică” se arată în declaraţie.