ACTIUNE…Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui va gãzdui vineri, 26 mai, a VIII-a editie a Simpozionului International „Educatia de calitate – o preocupare a scolii de azi”, tema acestuia fiind „Creativitate si inovare în activitatea didacticã”. Simpozionul se adreseazã cadrelor didactice din învãtãmântul preuniversitar (prescolar, primar, gimnazial, liceal, învãtãmânt special, consilieri scolari, consilieri educativi) si personalului didactic auxiliar (profesori documentaristi, bibliotecari, laboranti). Organizator este unitatea de învãtãmânt amintitã, iar co-organizator este Asociatia „Cetãteni în Europa”.
„Scoala Gimnazialã ‘Constantin Parfene’ a avut, în anul 2008, initiativa organizãrii Simpozionului National ‘Educatia de calitate – o preocupare a scolii de azi’, prilej pentru dascãli, oameni dedicati profesiei, sã prezinte lucrãri personale, studii, cercetãri, rezultate obtinute prin derulare de proiecte. Pentru cã initiativa a avut succes, colectivul de cadre didactice al scolii, sustinut de institutiile partenere, a transformat aceastã manifestare stiintificã într-o traditie, dezvoltatã si îmbogãtitã de la an la an cu elemente noi – tematici conectate la nevoile de perfectionare ale profesorilor si la cerintele societãtii, dându-i o dimensiune internationalã, cu o participare tot mai numeroasã. Tema abordatã de editia a VIII-a a Simpozionului International ‘Educatia de calitate – o preocupare a scolii de azi’, ‘Creativitate si inovare în activitatea didacticã’, creeazã un cadru eficient de exprimare a opiniilor participantilor, a experientelor proprii, a modelelor de bunã practicã dobândite atât la nivel local sau national, cât si la nivel european, prin valorizarea activitãtilor desfãsurate în cadrul proiectelor educationale sau prin implicarea în derularea parteneriatelor strategice prin programul Erasmus+. Considerãm cã evenimentele deosebite prin valoare trebuie sustinute si reconsiderate, experientele de succes trebuie împãrtãsite si promovate, pentru cã numai asa ele vor fi exemple pentru generatiile viitoare. În acest context, scolii românesti îi revine misiunea de a investi în formarea initialã si continuã a cadrelor didactice si de a inova procesul didactic, de a promova un demers didactiv creativ, în scopul pregãtirii elevilor pentru a deveni adulti responsabili într-o societate în continuã transformare”, au argumentat organizatorii necesitatea simpozionului.
Obiectivele simpozionului
Prin organizarea acestui simpozion international, coordonatorii îsi propun: dezvoltarea competentelor cadrelor didactice de a conduce procesul de învãtare prin abordãri inovative, centrate pe formarea competentelor cheie transversale ale elevilor, în urma schimbului de bune practici între participanti; identificarea de strategii de diversificare a curricumului, de dezvoltare a ofertei educationale si managementul scolii/colectivelor de elevi prin schimbul de bune practici de la nivel national si european dezvoltat în cadrul simpozionului; îmbunãtãtirea colaborãrii între toti factorii implicati în formarea tinerei generatii – ca viitori cetãteni europeni de adaptare si învãtare continuã.
Participantii au douã sectiuni
Simpozionul are douã sectiuni: prima – Strategii de stimulare a creativitãtii, a gândirii critice, proiecte de predare interdisciplinarã/trandisciplinarã inovative sau proiecte integrate, activitãti extracurriculare de impact, etc., iar a doua – Parteneriatele si dezvoltarea durabilã a scolii: prezentare de modele de bunã practicã dobândite prin implementarea parteneriatelor strategice inovative prin programul Erasmus+, a proiectelor educationale locale, judetene, nationale, cu accent pe dezvoltarea creativitãtii elevilor. Cadrele didactice pot afla regulamentul de participare de pe site-ul ISJ Vaslui.