NEMULTUMIRI…Un nou scandal stã sã izbucneascã în tagma taximetristilor vasluieni si asta din cauza celor 20 de autorizatii de taxi pe care Primãria Vaslui se pregãteste sã le scoatã la vânzare. Acestia sunt supãrati cã piata taximetriei din Vaslui este ca o castã, în care nu poti sã intri dacã nu cotizezi cu sume de ordinul miilor de euro. „O autorizatie de aia, luatã de la primãrie, costã în jur de 80 de lei. Smecherii care le cumpãrã le vând mai departe pe sume deloc mici, 3.500-4.000 de euro. Problema e nu cã se face speculã cu aceste autorizatii, cã asa a fost întotdeauna. Supãrãtor e faptul cã deja se stie cine le va primi. Eu am depus dosarul de trei ani si nu am primit niciun rãspuns din partea Primãriei. Am prieteni care se chinuie de 5 ani sã obtinã o autorizatie, fãrã niciun rezultat. Toate autorizatiile se dau cu dedicatii, sunt avantajate doar firmele mari de taxi”, ne-a declarat un fost taximetrist.
Aproape fiecare vasluian a mers, cel putin o datã, cu un taxi, dar foarte putini stiu cât costã sã devii taximetrist. Pentru ca un cetãtean din judetul Vaslui sã devinã taximetrist cu toate actele în regulã, are o multime de lucruri de fãcut. Înainte de toate, pentru a putea practica activitatea de taximetrist, conducãtorul auto trebuie sã aibã permis de conducere categoria B valabil. Apoi trebuie sã detinã un certificat de atestare a pregãtirii profesionale valabil si sã facã dovada cã este angajat al operatorului de transport care detine taxiul pe care îl conduce, sau cã este proprietarul mijlocului de transport respectiv, în cazul în care taximetristul este independent. Pe lângã aceste lucruri, cel mai important pentru un taximetrist este obtinerea unei autorizatii de la Primãrie, misiune aproape imposibilã, spun unii taximetristi.
Autorizatiile se vând pe piata neagrã chiar si cu 4. 000 de euro
Potrivit taximetristilor, Primãria Vaslui va elibera în perioada urmãtoare 20 de noi autorizatii de taxi. „Din ce am auzit si noi, vor elibera 20 de autorizatii datoritã moldovenilor care si-au fãcut mutatie la Vaslui. În acte, populatia orasului a crescut, ceea ce permite primãriei sã elibereze noi autorizatii”, spun taximetristii. Potrivit acestora, noile autorizatii nu reprezintã nimic altceva decât afaceri la negru pentru bastanii din taximetrie. „Desi n-ar trebui, deja se stie cui vor fi repartizate aceste autorizatii. Cei care au de câstigat sunt patronii firmelor mari de taxi. Ei cumpãrã aceste autorizatii cu 80 de lei de la primãrie, le tin pentru o perioadã scurtã de timp, apoi le vând mai departe cu sume de ordinul miilor de euro. Pe piata neagrã, o autorizatie a ajuns sã coste si 3500-4000 de euro. Problema nu e cã se face speculã cu aceste autorizatii, pentru cã asa a fost întotdeauna. Supãrãtor e faptul cã deja se stie cine le va primi. Eu am depus dosarul de trei ani si nu am primit niciun rãspuns din partea Primãriei. Am prieteni care se chinuie de 5 ani sã obtinã o autorizatie, fãrã niciun rezultat. Toate autorizatiile se dau cu dedicatie, sunt avantajate doar firmele mari de taxi”, ne-a declarat Gabi, un fost taximetrist. Un calcul simplu ne aratã cã 20 de autorizatii pentru taximetrie le poate aduce celor care intrã în posesia lor un profit de cel putin 70.000 de euro.
S-au rãrit taxiurile pentru transport marfã din cauza piratilor
LA NEGRU…Sãtui de taxele impuse de primãrie, dar si de bisnita cu autorizatii, mai multi soferi au renuntat sã facã taximetrie persoane si s-au reprofilat pe transport marfã. „Pentru transport marfã nu-mi trebuie autorizatie de taxi. Ce înseamnã asta? Cã nu trebuie sã mai plãtesc 600 de lei taxã de parcare, 300 de lei taxã de nu stiu ce, 200 de lei taxã de altceva si multe alte taxe. Papucul ãsta pe care îl conduc acum era anul trecut taxi transport marfã. Acum e doar masinã transport marfã. Sunt în regulã cu toate actele, am toate autorizatiile, doar cã nu mai sunt taxi. De ce sã plãtesc 600 de lei taxã de parcare dacã eu nu stau cu masina în parcarea taxiurilor? Eu stau toatã ziua pe lângã magazine, acolo unde lumea are nevoie de noi. Acum câteva luni erau patru masini Dacia Papuc care aveau autorizatie taxi marfã si un Ford. Acum au mai rãmas doi. Restul s-au mutat doar pe transport marfã. Au renuntat la taxi”, ne-au declarat soferii de pe masinile de marfã.