-prin noua metodă, pepenii sunt mai rezistenţi, se coc mai repede şi sunt feriţi de boli sau dăunători
– în plus, producţia de „dovleaco-pepeni” ar putea să se dubleze
Moda pepenilor altoiţi pe o specie de dovleac a ajuns şi în Bacău. Astfel, cu timiditate, dar sigur, fermierii încep să adopte această soluţie care – spun specialiştii – le garantează o rezistenţă mai bună a plantelor la dăunători şi secetă. Iniţial, metoda a fost implementată în anii 2000 în mai multe ţări din Europa, tocmai pentru că bostanul este o plantă mai viguroasă decât pepenele, mai rezistentă la boli şi la factori de stres, precum frigul şi căldura extreme sau salinitatea crescută. În felul acesta, se reduce aproape de zero riscul ca producţia să fie pierdută.
Sudul e fruntea
Am depistat această metodă şi la fermierii din zona de sud a judeţului, unde, se ştie, condiţiile climatice sunt ceva mai favorabile agriculturii. Solomon Crucianu, din satul Fichiteşti, comuna Podu Turcului, împreună cu fraţii şi părinţii săi, pe lângă legume, cultivă de când se ştie şi pepeni.
„Este primul an când facem asta, încercăm să altoim un pepene timpuriu de tip hibrid Sorento pe tulpină de bostan pentru că e mult mai puternică şi rezistă mai bine la temperaturile mai joase din pământ. Plus că nu putrezeşte rădăcina, dacă umiditatea este prea mare. Or, la noi, tocmai asta era problema: când ploua mai mult, zona unde cultivăm harbuzii se inunda şi ne compromitea producţia.”
Solomon Crucianu
Intenţia fermierului este ca, în acest an, să cultive cu pepeni în jur de 60 de ari. Potrivit specialiştilor, metoda altoirii pe bostan va determina şi o creştere a productivităţii, în condiţiile în care se pun mai puţine fire de răsad altoit, decât în cazul harbuzului. „Se poate ajunge la dublarea producţiei, faţă de varianta clasică, deci randamentul e clar mai mare. Dacă la pepenii cultivaţi normal, producţia era de circa 20 de tone la hectar, la cei altoiţi pe bostan, într-un an bun, se pot recolta şi 40 de tone pe hectar”, mai spune Solomn Crucianu.
Un alt avantaj este şi faptul că perioada totală (de germinare, creştere şi ajungere la maturitate) scade cu mai mult de două săptămâni. Ceea ce înseamnă că, la 1 iulie, băcăuanii vor putea pune pe mese revoluţionarii dovleci-pepeni de Podu Turcului. Partea bună pentru consumatori este că, prin noua metodă, pepenii nu-şi pierd gustul, dimpotrivă, sunt chiar mai dulci. În plus, procedeul fereşte pepenii de boli, înlăturând, astfel, folosirea tratamentelor chimice. În anii de până acum, de pe cei 60 de ari, fermierul reuşea să obţină o producţie de circa 2-3 tone de pepeni pe care o valorifica, în cea mai mare parte, la piaţa din Podu Turcului.
Cum se face?
Procedeul de altoire presupune cultivarea în paralel a răsadurilor de pepeni şi dovleac. Apoi, practic, se taie răsadul de dovleac în diagonală, în unghi de 45 de grade, la fel şi firul de pepene, iar apoi acestea se prind cu o clemă. În condiţii propice de seră, dovleacul altoit cu răsadul de harbuz se prinde în circa zece zile. Plantele sunt ţinute în solarii, la căldură şi umiditate până în luna aprilie, după care acestea sunt plantate în câmp.
sursa: http://www.desteptarea.ro/metoda-revolutionara-de-cultivare-a-pepenilor-altoirea-pe-rasad-de-bostan/