spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Orasul rugbyului, Bârlad, are o bazã sportivã de tot râsul!! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

RUSINE Pentru prima datã în România, o Federatie Nationalã a unui sport recunoaste cã un oras din tarã se identificã cu un sport: cel al balonului oval. Bârladul a primit cu mare pompã titlul de „Oras al Rugbyului”, titlu înmânat de presedintele FRR, Alin Petrache, si de secretarul general al FRR, Florinel Matei. S-au dezvelit niste tãblite, la intrarea în Bârlad si la intrarea pe stadionul Rulmentul, baza sportivã a echipei de rugby RC Bârlad si locul unde se desfãsoarã meciurile echipei bârlãdene, meciuri nationale si meciuri internationale câteodatã. Desi suntem „unsii” FRR – reprezentând piatra de bazã a temeliei în rugbyul românesc, baza sportivã despre care am vorbit este la pãmânt! La propriu! Explicatiile edililor bârlãdeni si ale secretarului FRR, Florinel Maei, sunt de toatã jena! Un singur lucru au stiut sã evidentieze: existã un proiect la Compania Nationalã de Investitii, pentru a se construi o bazã sportivã modernã la Bârlad pentru rugby. Când va fi asta? Dumnezeu cu mila! Asta în timp ce la Vaslui, echipa de handbal HC Vaslui, care apartine, ca si RC Bârlad, municipalitãtii, are peste 23 de miliarde de lei alocate anual pentru performantã si pentru activitatea de pregãtire!! La RC Bârlad, doar 7 miliarde de lei amãrâte!

Cu peste 60 de ani de rugby la activ, municipiul Bârlad a primit astãzi recunoasterea, fiind declarat de Federatia Românã de Rugby (FRF) „Bârlad, orasul rugbyului”. Pentru decernarea acestui titlu cu care ne mândrim, la Bârlad au fost prezenti Alin Petrache, presedintele FRF si Florin Matei, secretarul general al FRF, care împreunã cu primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, au dezvelit un panou montat chiar la intrarea în oras, care anuntã pe cei care intrã în oras cã Bârladul este orasul rugbyului. Presedintele FRR, Alin Petrache, a înmânat primarului si municipiului Bârlad o plachetã pe care scrie „Bârlad, orasul rugbyului”. De remarcat cã acest titlu onorific este acordat pentru prima datã în România unui oras, indiferent de sporturile practicate la nivel profesionist sau amatorism în tarã! Cu ocazia decernãrii acestui titlu, Clubul Sportiv RC Bârlad si Primãria Bârlad au organizat si un turneu de mini-rugby, plus unul de Old Boy (fosti jucãtori ai cluburilor participante). Pe stadionul „Rulmentul” din Bârlad au jucat echipele de rugby (juniori si seniori, sau chiar „foarte seniori”) din Bârlad (RC Bârlad), Focsani, Iasi si Suceava.

„Tãblite peste tãblite, premii peste premii, în timp ce avem o bazã sportivã de rahat!”

Chiar dacã sunã rãu, acest mare adevãr spus de unul dintre cititorii nostri este unul realist! Acesta este ADEVÃRUL! Mai-marii FRR, care au fost la Bârlad si au dezvelit tãblitele, au „botezat” Bârladul cu titlul de „Orasul rugbyului” si au fost foarte încântati de cât de multi copii vin sã joace si sã învete acest joc frumos cu balonul oval în orasul care are chiar si un Centru Olimpic de pregãtire a juniorilor pentru rugby în 7, au fost dezarmati când jurnalistii i-au întrebat: „Bine, bine, suntem cei mai tari la rugby din tarã, dar baza sportivã unde se desfãsoarã activitatea ati vãzut-o??”. Alin Petrache a „pasat” responsabilitatea la Florinel Matei, secretarul FRR, care a spus cã… baza sportivã va fi demolatã si se va construi una nouã modernã, europeanã etc. Când? Uite acusi, ca si soseaua de centurã a Bârladului! „Aici nu discutãm de o remodernizare, aici discutãm de o dãrâmare a tot ce este, ca sã construim o bazã sportivã modernã, pentru cã CNI-ul are politica lor, nu dau bani pentru renovãri, remodernizãri, care sunt mai multi decât ar trebui pentru o bazã nouã. Doamna Manuela Pãtrãscoiu de la CNI a agreat proiectul depus anul trecut în luna aprilie (anul electoral evident, când toate proiectele erau excelente pânã dupã alegeri – n.r.) de cãtre Primãria Bârlad, a trimis un arhitect ca sã facã o evaluare si un studiu de prefazabilitate, pentru a stabili indicatorii tehnico-economici, apoi urmeazã sã se treacã la finantarea proiectului. Este un proces de duratã, este o întreagã încrengãturã birocraticã, dar este o intentie bunã”, a spus Florinel Matei, care nu a dat nici mãcar un termen la demararea lucrãrilor!

Pânã atunci, haideti sã vã spunem noi, în caz cã nu stiti, cam cum ne facem de râs, noi, orasul rugbyului în România, atunci când vin strãinii sã joace la Bârlad. Prima datã dau cu ochii de o clãdire ce stã sã se dãrâme. A doua – intrã în niste … vestiare sã spunem, de tot râsul, vechi din 1984, peretii sunt mucegãiti, cade tencuialã peste tot, acoperisul este deteriorat, plouã în interior ca la balamuc, iar mirosul de mucegai, plus mirosurile sportivilor înfierbântati dupã meciuri fac irespirabil aerul din vestiar. Sincer, când am fãcut fotografiile nu am rezistat în acel aer, care îti produce o senzatie de greatã! A treia – sportivii merg la un dus de pe vremea lui Pazvante Chiorul, si nu vorbim de Bãsescu si de Nicolae Ceausescu. Dusul înseamnã o teavã ruginitã pe care stau atârnate niste pãlãrii din otel pe unde curge apã, de obicei rece! Iar sportivii stau pe ciment! WC-ul este turcesc, mizerabil si urât mirositor, basca ruginã peste tot! Peretii bazei sportive la interior sunt plini de mucegai, sala de „fortã” are niste fiare fãcute pe la IRB, sudate niste tevi de care s-au sudat niste plãci rotunde de otel. Vã precizãm cã anul trecut, când au venit în luna aprilie englezii (patria rugbyului, ei inventând acest joc), ca sã joace la Bârlad un amical, ca sã marcheze 60 de ani de rugby la Bârlad, au rãmas interzisi când au vãzut baza sportivã, nici n-au îndrãznit sã se dezbrace acolo sau sã facã dus, au filmat si fotografiat „istoria” de la Bârlad si s-au amuzat apoi copios în Anglia, postând peste tot grozãvia de bazã sportivã.

De ce nu se implicã politicul local?

Interesant este cã Primãria si CLM Bârlad, care patroneazã Rugby Club Bârlad, nu dau pentru acest sport decât vreo 700 000 de lei anual! Cât sã reziste sportivii – cu un salariu minim pe economie! Despre deplasãri, mâncare în deplasãri si alte alea de care un sportiv din Divizia Nationalã are nevoie, nici vorbã! Nu mai vorbim de sponsori! În anul 2015, RC Bârlad a câstigat Divizia Nationalã, urmând sã joace în Super Liga de Rugby. Dar n-a avut cum, deoarece nu are bani pentru a accede acolo si nu are bazã sportivã corespunzãtoare pentru joc! Si asa, a urcat în Super Ligã urmãtoarea echipã, Bârladul rãmânând pe dinafarã, pentru cã … nu are bani! Abia acum, dupã ce s-au tot cramponat si scãrpinat edilii nostri, PNL si PSD, care stiu al naibii de bine sã se rãzboiascã între ei sau sã-si dea mâna la interesele lor politice, dar nu se „înteleg” cum sã tinã fanionul sus al acestui oras, care iatã, este „Orasul Rugbyului”, s-au alocat câteva zeci de mii de lei pentru a se repara acoperisul, ca sã nu mai plouã în interior, urmând sã se facã o igienizare completã (adicã sã fie dati cu var peretii si tavanul) a bazei sportive. Dar cum oare municipiul Vaslui poate sã tinã fanionul sus la handbal, alocând peste 2,3 milioane de lei anual la HC Vaslui?? Si asta fãrã sã fie declarat „Orasul handbalului”. Pentru o bazã sportivã modernã trebuie bani si, iatã, timp, mult timp, pentru aprobãri! Dar pânã se scarpinã guvernul, oare Primãria Bârlad nu ar putea ca împreunã cu CLM Bârlad si cu PSD Bârlad, cã tot este primarul Dumitru Boros un „zeu al pãcii” între cele douã partide, sã facã ceva sã nu ne mai crape obrazul de rusine când vin sportivii din alte orase si tãri sã joace la noi, în mizeria aia de bazã sportivã?? Cã ajungem de râsul Europei si al curcilor cu tãblitele noastre cu tot, cu care ne mai si mândrim: „Bârlad, orasul rugbyului”! Haida de!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.