După o sesiune aprinsă de dezbateri, Parlamentul European a amânat, marţi, 16 mai, pentru cel puţin o lună discuţiile privind acordarea a 100 de milioane de euro, în calitate de suport macroeconomic Republicii Moldova, exprimându-şi îngrijorările faţă de ultimele evenimente politice din ţară. Unul din principalele motive ale acestei decizii este legată de aprobarea de către legislativul de la Chişinău a două proiecte de legi privind modificarea sistemului electoral în cazul alegerilor parlamentare.
Deutsche Welle a discutat cu eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, despre premisele acestei decizii şi de ce oficialii europeni ezită să dea banii promişi Republicii Moldova, dar şi ce ar trebui să facă guvernarea de la Chişinău.
DW: De ce Uniunea Europeană a luat o asemenea decizie şi care au fost motivele amânării acestui suport financiar?
Siegfried Mureşan: Noi dorim să acordăm cetăţenilor Republicii Moldova un ajutor de 100 de milioane de Euro în plus la cele 746 de milioane pe care deja le-am alocat pentru perioada 2014-2020. Pentru a putea aloca aceşti bani, înainte de plata fiecărei tranşe, trebuie îndeplinite o serie de condiţionalităţi, care solicită progrese clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi combaterea spălării banilor. Doar în aceste condiţii se va putea vira fiecare tranşă. În plus, Parlamentul European a monitorizat cu mare îngrijorare dezbaterea din R. Moldova, privind modificarea legislaţiei electorale. Spun aceasta deoarece pentru acordarea celor 100 de mln, pe lângă acele condiţii menţionate, avem şi nişte precondiţii esenţiale legate de standardele democratice din R. Moldova. Şi aici vreau să fiu foarte clar, dacă aceste standarde nu sunt îndeplinite, atunci Uniunea Europeană nu are voie să acorde nici măcar un singur cent Chişinăului.