spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Sergiu Marian s-a mai ales cu câtiva ani de închisoare, Cupsan scapã doar cu suspendare!

- Advertisement -

SENTINTÃ…Rejudecarea dosarului în care au fost trimisi în judecatã subprefectii judetului Vaslui, Sergiu Marian si Cãtãlin Cupsan, a ajuns la final. Tribunalul Vaslui a decis condamnarea lui Sergiu Marian la 6 ani si 8 luni de închisoare cu executare si o pedeapsã complementarã de 3 ani. Cãtãlin Cupsan a scãpat de gratii. Instanta a decis condamnarea acestuia la 3 ani cu suspendarea executãrii pedepsei si 80 de zile de muncã în folosul comunitãtii. În cazul Gabrielei Luca, trimisã în judecatã în acelasi dosar, magistratii au decis trimiterea acesteia dupã gratii pentru o perioadã de 3 ani , 4 luni si 10 zile. De o pedeapsã cu suspendare s-a bucura fratele fostului subprefect, Vasile Marius Marian. Acesta a primit 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere si 80 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Tribunalul Vaslui a fost nevoit sã repunã pe rol dosarul în care fostii subprefecti Vasile Cãtãlin Cupsan si Sergiu Marian, alãturi de alti câtiva functionari si oameni de afaceri, au fost trimisi în judecatã pentru fapte de coruptie. Asta dupã ce magistratii ieseni au desfiintat sentinta datã de cãtre Tribunalul Vaslui si au trimis dosarul spre rejudecare. În acest dosar, în boxa acuzatilor, au luat loc, pe lângã cei doi subprefecti, si fosta functionarã a Prefecturii Gabriela Luca (fostã Stan – n.r.), Marius Vasile Marian, fratele fostului subprefect, dar si societatea acestuia, SC Marian Comercial SRL. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Sergiu Marian, pe vremea când era subprefect al judetului, împreunã cu Cãtãlin Cupsan, pe atunci secretar al prefecturii, o functionarã, Gabriela Luca, au facilitat un schimb de terenuri în favoarea fratelui fostului subprefect, Marian Vasile Marius, care, la rândul sãu, a cerut sume importante din partea adevãratilor beneficiari.

Tribunalul Vaslui a finalizat dosarul în care fostii subprefecti ai judetului Vaslui, Sergiu Marian si Cãtãlin Cupsan, alãturi de functionari ai Prefecturii si oameni de afaceri, au fost trimisi în judecatã pentru fapte de coruptie. Dupã o primã condamnare, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi, dar magistratii ieseni l-au trimis spre rejudecare la Tribunal. Ieri, judecãtorii au dat sentinta în acest dosar si au decis trimiterea dupã gratii, pentru 6 ani si 8 luni, a fostului subprefect Sergiu Marian si au respins, ca nefondatã, cererea de schimbare a încadrãrii juridice. La aceastã pedeapsã, magistratii au mai dat, ca pedeaspã complementarã, o perioadã de trei ani în care Sergiu Marian va fi lipsit de anumite drepturi. De asemenea, tot la o pedeapsã cu executare a fost condamnatã si Gabriela Luca, fost functionar în cadrul Prefecturii Vaslui. Astfel, aceasta a fost condamnatã la o pedeaspã de 3 ani, 4 luni si 10 zile de închisoare, plus o pedeaspã complementarã de 3 ani. În schimb, Cãtãlin Vasile Cupsan a scãpat cu 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, Cupsan a fost obligat sã execute 80 de zile muncã în folosul comunitãtii în beneficiul Tribunalului Iasi sau a societãtii Salubris SA Iasi. Cu aceeasi pedeapsã s-a ales si Marius Vasile Marian, fratele fostului subprefect Sergiu Marian. În schimb, acesta trebuie sã execute cele 80 de zile de muncã în folosul comuntãtii în beneficiul SC Parcuri Verzi SRL sau SC Ecosalubrizare Prest SRL Husi. De asemenea, instanta a condamnat societatea SC Comercial Marian SRL Husi la plata a 25.000 de lei pentru comiterea infractiunii de abuz în serviciu în formã calificatã si a dispus ridicarea sechestrului asigurator si a popririlor asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea societãtii. La final, judecãtorii Tribunalului Vaslui au dispus si desfiintarea actelor care au stat la baza faptelor de coruptie pentru care inculpatii au fost trimisi în judecatã si au obligat fiecare inculpat în parte la plata a 1682 de lei, cheltuieli judiciare si câte 300 de lei, chetuieli judecãtoresti.

Faptele pentru care au fost trimisi în judecatã Cupsan si Sergiu Marian

RECHIZITORIU…Sergiu Marian, pe vremea când era subprefect al judetului, împreunã cu Cãtãlin Cupsan, pe atunci secretar al prefecturii, o functionarã, Gabriela Luca, au facilitat un schimb de terenuri în favoarea fratelui fostului subprefect, Marian Vasile Marius, care, la rândul sãu, a cerut sume importante din partea adevãratilor beneficiari. Conform rechizitoriului procurorilor DNA, „În cursul anului 2007, inculpatul Marian Sergiu, în calitate de subprefect al judetului Vaslui si de vicepresedinte al Comisiei Judetene de Fond Funciar, a initiat si a efectuat procedurile de radiere a celor douã persoane, fãrã stirea sau acordul lor, din lista pentru despãgubiri si înscrierea lor într-o altã listã, care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fãlciu. În urma demersurilor sale, subprefectul Marian Sergiu i-a facilitat fratelui sãu, Marian Vasile-Marius, achizitia terenurilor în cauzã la preturi derizorii. Subprefectul Marian Sergiu a fost sprijinit de inculpatii Cupsan Cãtãlin-Vasile, secretar al Comisiei Judetene de Fond Funciar, si de Luca Gabriela, membru al Comisiei. Inculpatii Marian Sergiu si Cupsan Cãtãlin-Vasile, în calitate de vicepresedinte, respectiv secretar al Comisiei Judetene de Fond Funciar Vaslui, au aprobat si i-au determinat pe ceilalti membri ai comisiei sã aprobe propunerile fãcute de comisiile de fond funciar Bogdana si Alexandru Vlahutã, astfel încât cele douã persoane care formulaserã cereri de restituire sã fie radiate de pe lista de despãgubiri si sã fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fãlciu, din rezerva Agentiei Domeniilor Statului”. Conform procurorilor, dupã emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fãlciu, Marian Vasile-Marius, fratele fostului subprefect Sergiu Marian, a ridicat titlurile de proprietate de la primãrie, dupã care a cumpãrat, în numele SC Comercial Marian SRL, de la cele douã persoane îndreptãtite, întreaga suprafatã de teren contra a câte 80.000 de lei, pret sub valoarea de piatã.

Cum a încercat secretarul general al Prefecturii Coatu Costicã sã-i scape de închisoare pe fostii colegi

MÃRTURIE…Dupã ce dosarul a fost întors spre rejudecare la Tribunalul Vaslui, instanta a decis audierea unor noi martori, printre care si fostul secretar general al Prefecturii Costicã Coatu si fost membru al comisiei Judetene de Fond Funciar. În fata instantei acesta a povestit cã niciodatã fostii subprefecti nu i-au cerut sã încalce legea. De asemenea, Coatu a povestit cu se ocupa el, în acea perioadã, ca membru al Comisiei, dar si câteva detalii referitoare la perioada la care face referire dosarul si despre ce retrocedãri, considerate ilegale, este vorba. În fapt, povestea spusã de Coatu si de ceilalti martori face referire la retrocedarea a 40 de hectare de teren cerut de cãtre mostenitorii Mihaelei Cheul. Initial, mostenitoarea de drept, Aurora Antonescu, a cerut includerea ei pe Anexa 23 din care fãceau parte cei care ar fi trebuit sã primeascã despãgubiri. Numai cã, în momentul în care cererea ei a ajuns sã fie luatã în discutie de cãtre membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar, a apãrut o modificare. Astfel, numele mostenitoarei a apãrut pe Anexa 30, cea care face referire la faptul cã mostenitorii de drept vor primi teren din rezerva Agentiei Domeniului Statului si nu vor mai fi despãgubiti, chiar dacã împroprietãrirea se va face în alte comune. Asa s-ar fi întâmplat ca Aurora Antonescu sã primeascã cele 40 de hectare pe raza comunei Alexandru Vlahutã. „Am participat la sedintele din 2007. Cazul Auricãi Antonescu era un caz normal, fãrã probleme. La sedinta de pe 2 august 2007 a fost pusã pe ordinea de zi problema solicitatã de Comisia Localã de Fond Funciar în care se cerea aprobarea trecerii unei persoane de pe Anexa 23, pe Anexa 30. Propunerea s-a validat prin aprobarea majoritãtii membrilor Comisiei Judetene. Atunci s-au avut în vedere si adresele Agentiei Domeniului Statului prin care se solicita sã nu mai fie trecuti pe Anexa de despãgubiri atât timp cât Agentia avea terenuri în judet. Eu cred cã au fost respectate procedurile stabilite de actele normative în vigoare la acea datã atunci când s-a fãcut retrocedarea”, a declarat Coatu, la acea vreme, în fata judecãtorilor. De asemenea, acesta a vorbit despre faptul cã membrii Comisiei Judetene aveau la dispozitie 15-20 de minute, înainte de începerea sedintei, pentru a studia dosarele în care ar fi fost semnalate probleme.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.