spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

La Bârlad, ”Noaptea Muzeelor” va fi una feericã si plinã de culoare! (VIDEO)

- Advertisement -

PROGRAMUL NOPTII La Bârlad, pe 20 mai, în cadrul „Zilelor Culturale ale Bârladului” se va desfãsura actiunea culturalã „Noaptea Muzeelor”. Activitatea se desfãsoarã în aceeasi zi în toate muzeele europene. La Bârlad, vizitatorii pot sã vizioneze colectiile adunate de-a lungul timpului, expozitiile permanente din toate cele trei locatii apartinând muzeului bârlãdean. ”Noapeta Muzeelor” începe la ora 20.00 la sediul central si se terminã la ora 1.00. De la 20.30, la Pavilionul Expozitional “Marcel Guguianu”, va avea loc un concert extraordinar, din cadrul proiectului national „Flautul fermecat – Clasic V.I.P”. În recital, publicul va avea posibilitatea sã asculte lucrãri de Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart, sustinute de flautistul Ion Bogdan Stefãnescu si pianistul Horia Mihail.

O initiativã generoasã, lansatã în urmã cu 13 ani, face posibil ca an de an, pe 20 mai, institutii muzeale din întreaga Europã sã sãrbãtoreascã patrimoniul, colectiile adunate de-a lungul timpului si, nu în ultimul rând, creativitatea umanã. De multi ani, îndeosebi dupã reabilitarea sediului central, muzeul bârlãdean participã la aceastã frumoasã sãrbãtoare a institutiilor care sunt depozitarele dovezilor  trecerii noastre prin timp, ca indivizi si societate. „Publicul care ne va trece pragul va avea posibilitatea sã viziteze expozitiile permanente de la cele trei locatii deschise, în acest moment. Este vorba de expozitiile de arheologie, istoria institutiei, artã, gãzduite la sediul central, expozitia dedicatã sculptorului Marcel Guguianu, aflatã în Pavilionul care îi poartã numele, precum si expozitiile gãzduite la sediul din str. Republicii nr. 235 (Cuza si epoca sa, expozitiile de numismaticã, personalitãti bârlãdene si stiintele naturii). În aceastã din urmã locatie, doritorii vor avea posibilitatea de a vizita si expozitia temporarã deschisã de curând, intitulatã <<Cel mai mare arbitru român. In memoriam Nicolae Rainea>>. O altã expozitie temporarã, de aceastã datã de graficã, a concitadinului nostru prof. Valentin Stoian, organizatã sub genericul <<Valori>>, vernisatã în urmã cu câteva zile, poate fi urmãritã la sediul central al muzeului. Pentru aceeasi minunatã <<Noaptea Muzeelor>> mai pregãtim si o Conferintã pe teme de astronomie, în cadrul proiectului Pegas – Cotnari. Aceasta va avea loc la ora 20.00, în sala 3D, din cadrul institutiei, cuprinzând si un experiment legat de realizarea unei comete în conditii de laborator. La acest experiment, ca de altfel la toate activitãtile din seara de 20 mai, vor participa si 20 de persoane din Raionul Soroca, Republica Moldova. De la 20.30, la Pavilionul Expozitional “Marcel Guguianu”, va avea loc un concert extraordinar, din cadrul proiectului national Flautul fermecat – Clasic V.I.P. În recital, publicul va avea posibilitatea sã asculte lucrãri de Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart, sustinute de flautistul Ion Bogdan Stefãnescu si pianistul Horia Mihail. Începând cu ora 22.00, cei interesati vor putea participa la observatii astronomice  realizate cu ajutorul telescoapelor pe care le detinem, aflate la sediul din strada  Republicii nr. 235. Programul de vizitare a expozitiilor va începe la ora 20.00 si se va încheia la ora 1,00 noaptea. Intrarea este liberã.”, a precizat Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Despre turneul national „Flautul Fermecat”

Turneul ”Flautul Fermecat”, sub genericul ”Clasic VIP”, cu flautistul Ion Bogdan Stefãnescu si pianistul Horia Mihail, a înregistrat un mare succes în toamna anului 2016, când cei doi muzicieni au oferit publicului, pe scenele din România, un program spectaculos. Dat fiind entuziasmul cu care au fost primiti în localitãtile în care au ajuns, cei doi muzicieni au decis sã continue turneul cu acelasi program atractiv si în aceastã primãvarã. Cea de-a saptea editie a turneului ”Flautul Fermecat” se desfãsoarã în perioada 20 mai -13 iunie. Primul recital va avea loc de ”Noaptea Muzeelor”, la Pavilionul „Marcel Guguianu” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, astfel vizitatorii fiind acompaniati în vizita lor de sunetul unic al flautului de aur Muramatsu.

Si aceastã datã pe covorul rosu vor fi compozitorii, cei doi interpretând unele dintre cele mai frumoase lucrãri din toate timpurile din repertoriul pentru aceste instrumente, compuse de Carl Philipp Emanuel Bach, Beethoven, Haydn, François Devienne si Mozart. „Editia din acest sfârsit de primãvarã a turneului national <<Flautul Fermecat>>, organizat de Radio România, pãstreazã programul editiei precedente, deoarece succesul la public de care ne-am bucurat ne-a convis sã-l prelungim cu urmãtoarea serie de recitaluri, pentru ca viitorii nostri spectatori sã aibã parte, si ei, de frumusetea inegalabilã a unor lucrãri care apartin curentului Clasic, reunite sub titulatura <<Clasic VIP>>.  Dupã mai bine de douã secole, acesti compozitori se aflã în topul preferintelor interpretilor si melomanilor de pretutindeni, fiind repere culturale esentiale pentru fiecare dintre noi. Ar fi ideal sã devinã modele si pentru VIP-urile efemere care tranziteazã societatea noastrã cu surle si trâmbite, destabilizând adevãratele judecãti de valoare. Muzica sublimã a acestui recital va aduce multã bucurie si frumusete în sufletele celor care vor binevoi sã ne asculte”, precizeazã organizatorii turneului, initiat de Radio România.

Existã un adevãrat club al flautistilor care cântã pe flaut Muramatsu de aur, precum cel al violonistilor care cântã pe Stradivarius sau Guarnieri. Aceasta pentru cã Muramatsu este prima companie din Japonia care a început sã facã flaute pentru profesionisti încã de la începutul secolului al XX-lea. Cu timpul a devenit Rolls Royce-ul flautelor pe plan mondial si a transformat instrumentul într-o operã de artã. Ion Bogdan Stefãnescu este singurul flautist din România care beneficiazã de un astfel de instrument.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.