spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Episcopul Husilor, miel blând la Putna, zmeu în fata preotilor din Vaslui!

- Advertisement -

FARISEU… La Mãnãstirea Putna a avut loc pe 14 mai 2017 proclamarea solemnã a canonizãrii Sfintilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, si Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan. Evenimentul a avut loc în finalul Sfintei Liturghii oficiatã de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, alãturi de care s-au aflat numerosi ierarhi români. De la evenimentul istoric nu au lipsit sute de preoți si diaconi, oficialitãți centrale, județene, locale si mii de pelerini veniți din toatã tara. Nu putea lipsi nici Prea-Sfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, care a stat mai mereu în umbra Patriarhului, citind unele dintre documentele importante ale BOR. Multi dintre cei care au ajutat la ctitorirea bisericilor în judetul Vaslui spun cã PS Corneliu a gresit, în ultimii ani, când nu a bãgat în seamã pe cei care au adus binefaceri BOR, fãrã sã le dea o minimã diplomã de apreciere!

La Putna, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificatia acestui ceremonial. „Aceastã proclamare este o lucrare de a aduce la cunostinta credinciosilor hotãrârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016 când acesti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu si ai Bisericii au fost canonizati. Canonizarea înseamnã cã o persoanã cu viatã sfântã, care a mãrturisit dreapta credintã, este datã drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizãrii înseamnã aducere acestui act la cunostinta publicului întreg”, a spus Patriarhul Daniel. Tomosul Sinodal privind canonizarea Sfântului Iacob Putneanul a fost citit de Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor. „Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slãvita Mãnãstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Stefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie si înțelepciune, bun dascãl si pãrinte duhovnicesc, mare ctitor si pãstor neobosit al obstii crestine, foarte atent la problemele sociale si economice ale țãrii. El a rãmas în constiința urmasilor ca un îndrumãtor spiritual, cultural si social al credinciosilor încredințați lui spre pãstorire”, a spus PS Corneliu. Preasfintitul Pãrinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Sãtmarului, a dat citire Tomosului Sinodal pentru canonizarea Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan. Dupã ceremonialul de proclamare a canonizãrii, Întâistãtãtorul Bisericii noastre a adresat o omilie miilor de credinciosi prezenti la ctitoria Sfântului stefan cel Mare. „Sã-i rugãm pe sfintii putneni, pe toti sfintii neamului românesc si pe toti sfintii Bisericii Ortodoxe Universale, sã lumineze, sã încãlzeascã si sã întãreascã sufletul nostru cu rugãciunile lor, pentru a merge pe calea mântuirii, care este unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vietii si al fericirii vesnice”, a îndemnat Patriarhul Daniel. În continuare, Înaltpreasfintitul Pãrinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Rãdãutilor, a multumit Patriarhului României pentru sprijin si i-a oferit o icoanã reprezentând pe Sfintii Putneni. „Cu fiascã dragoste, vã multumim pentru tot ceea ce ati fãcut si veti face în slujba Bisericii Ortodoxe si mai ales pentru acest moment sfânt. Învãtãm de la Preafericirea Voastrã dãruirea totalã pentru zidirea Bisericii, culturii si pentru pãstrarea credintei si unitãtii neamului nostru”, a spus ÎPS Pimen.

„De ce ÎPS Pimen i-a recompensat pe cei de la Suceava, iar noi la Vaslui nu suntem bãgati în seamã?”

Faptul cã PS Corneliu a stat mai mereu în umbra Patriarhului, demonstrând o smerenie absolutã, i-a enervat pe unii dintre cei care, de-a lungul anilor, au ajutat la ridicarea de biserici în judet. „Uitati-vã la Pimen, Arhiepiscopul, cum a acordat diplome celor care au ridicat biserici la Suceava. Suntem multi în acest judet, care am contribuit financiar si nu ne-a multumit niciodatã Episcopul Husilor, nicio diplomã, niciun cuvânt, nimic. Totul s-a fãcut doar cum a dorit el. Este normal asa? De asta, invidiem ceea ce s-a fãcut la Suceava, pentru cã acolo binefãcãtorii sunt mentionati, la Vaslui, niciodatã”, spune un om de afaceri care a ajutat la constructia de biserici în judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.