spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Drama unui vasluian muribund, abandonat pe patul de spital de familie

- Advertisement -

TRIST…De 39 de zile, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a devenit casã pentru un bãrbat din municipiul Vaslui, bolnav de cirozã hepaticã, în stadiu terminal. Desi ultima sa dorintã este sã moarã pe patul de acasã, acest lucru nu se va întâmpla. Într-o lunã si zece zile petrecute în spital, doar copiii l-au vizitat o singurã datã. De luat acasã nici nu poate fi vorba, desi cadrele medicale au spus cã nu mai au ce sã-i facã. Cititi în rândurile de mai jos drama unui vasluian pe care familia l-a abandonat în spital.

Sã vezi un suferind de boalã incurabilã, ti se rupe sufletul. Sã vezi un bolnav care are cirozã hepaticã în ultima fazã, cu lacrimi în ochi nu din cauza durerilor pricinuite de boalã, ci de faptul cã a fost abandonat de cei la care tinea cel mai mult e o scenã cutremurãtoare. Pânã în urmã cu nouã ani, viata lui N.G., din Vaslui, a fost una normalã. Avea o sotie pe care o iubea foarte mult si doi copii cu care se mândrea la toatã lumea.

Divortul i-a schimbat viata

Tot ce era frumos în viata bãrbatului s-a nãruit când nevasta i-a cerut divortul. “Au fost cãsãtoriti timp de 23 de ani. În urmã cu nouã ani, sotia lui i-a zis cã vrea sã divorteze. Ea tot timpul a vrut mai mult decât a putut el sã-i ofere. Au intervenit neîntelegerile care au dus, într-un final, la divort”, ne-au declarat rudele bãrbatului.

Au continuat sã locuiascã sub acelasi acoperis

Divortati, cei doi au continuat sã trãiascã împreunã, în acelasi apartament. “Locuinta a fost a lui de dinainte de a se cãsãtori. I-a fost repartizatã de la locul de muncã, asa cum se proceda pe timpul lui Nicolae Ceausescu. Faptul cã au continuat sã trãiascã împreunã si dupã divort nu a fost un lucru bun pentru el. S-a îmbolnãvit de supãrare. El dormea în bucãtãrie, fosta lui sotie în sufragerie, iar bãiatul lor, în dormitor. Veneau, fãceau mâncare, mirosuri. Ce somn putea sã aibã? Începea sã se simtã pãrãsit, al nimãnui. În plus, au început sã se înmulteascã si reprosurile. Fosta sotie îi reprosa ba cã n-a plãtit gazul, ba cã n-a plãtit lumina, ba apa, ba întretinerea. Toate s-au acumulat.” Nu a trecut mult timp de la divort pânã când Nicolae a fãcut cunostintã cu alcoolul. Era refugiul care îl fãcea sã uite de supãrãrile de acasã. “Ca sã scape de gura fostei sotii, dar si de supãrare, mai iesea ziua, la terasa unui bar de lângã bloc. A început sã bea vin din ãla, industrial, care practic, l-a doborât”, au mai spus apropiatii bãrbatului.

A aflat cã e bolnav în urmã cu trei ani

Consumul de alcool i-a dãunat grav sãnãtãtii. În urmã cu trei ani, bãrbatul a aflat cã e bolnav de hepatitã. Potrivit rudelor, a fost momentul când fosta sotie si cei doi copii l-au izolat si mai mult. “Tot timpul se plângea cã îl tine în partea dreaptã, în zona ficatului. I-am zis sã se ducã sã-si facã un control, sã vadã ce are. Asa am aflat cã e bolnav de hepatitã. Atunci a fost momentul când familia a rupt legãturile cu el. L-au izolat pentru cã se temeau sã nu se îmbolnãveascã si ei. Dupã o perioadã a început sã i se umfle burta. În urma unor investigatii mai amãnuntite, am aflat cã are cirozã hepaticã.”

Nicio vizitã din partea fostei sotii si doar una din partea bãiatului

Pe 3 aprilie, N. G. s-a prezentat la Urgente, la Spitalul Judetean Vaslui. Boala i se agravase iar durerile nu-i mai dãdeau pace. Douã sãptãmâni a fost internat pe sectia Gastroenterologie. De la mijlocul lunii aprilie si pânã la începutul lunii mai a fost mutat la Infectioase, apoi readus pe sectia de Gastroenterologie. În toatã aceastã perioadã, bãrbatul nu a fost vizitat nici mãcar o singurã datã de cea care i-a fost sotie. Doar cei doi copii au fost la el, pe când era la Infectioase. “Singurii care l-au vizitat au fost copiii. Fata a venit din Anglia sã-l ajute cu bani ca sã-si poatã urma tratamentul, iar bãiatul s-a dus mai mult sã le spunã medicilor cã nu are cum sã-si ia tatãl acasã”, au mai spus apropiatii bãrbatului.

“Spitalul a fãcut tot ce se putea face în acest caz”

Cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui ne-au declarat cã N.G. se aflã în stare foarte gravã si cã e doar o chestiune de zile pânã când acesta se va stinge. “Pacientul a fost internat pe data de 3 aprilie, cu prelungire. Dupã o lunã se face un referat, în care se justificã prelungirea internãrii. A fost adus la Urgente, cu cirozã hepaticã. Din pãcate, evolutia bolii a fost una cu complicatii. A fost si la Terapie Intensivã si la Boli Infectioase. Acum se aflã în comã hepaticã. E semi-constient, incoerent în vorbire. I s-a fãcut tot tratamentul care se putea face la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Din pãcate, pe lângã problema medicalã pe care o are, pacientul mai are si una socialã, din cauza familiei”, ne-au declarat medicii.

Spitalul nu-l poate externa pentru cã nimeni nu-l ia acasã

Pacientul vorbeste foarte putin. Aflãm de la el cã nu-l supãrã boala pe cât de mult îl deranjeazã faptul cã a fost uitat de cei dragi. Când îl întrebãm de copii, ochii i se umezesc, semn cã în continuare tine foarte mult la ei. Ar fi vrut sã moarã pe patul de acasã, înconjurat de cei dragi, însã acest lucru nu se va întâmpla. Familia l-a uitat, ca pe un strãin, pe patul de spital.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.