Dosar fierbinte deschis de procurorii ieşeni împotriva unui cunoscut om de afaceri ieşean. Patronul Unistil, afaceristul care şi-a rotunjit o bună parte din avere prin contractele cu administraţia locală, este suspect într-un dosar penal de spălare de bani. Surse judiciare au precizat „Ziarului de Iaşi“ că sesizarea din acest dosar a venit direct de la Bucureşti, de la una dintre cele mai importante instituţii din ţară. Vasile Puşcaşu încearcă de câteva zile să scape de sechestrul pus de procurori pe o parte din bunurile sale. În Parchet, anchetatorii nu vor să discute despre acest dosar. „Informaţiile nu sunt publice“, spun aceştia. „Ziarul de Iaşi“ a aflat totuşi că, alături de Puşcaşu, în dosar ar mai fi cercetat şi un avocat din Iaşi. De asemenea, prejudiciul este de ordinul milioanelor de euro, au mai arătat sursele noastre.
Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Iaşi a intrat în vizorul procurorilor pentru infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală. Vasile Puşcaşu, patronul Unistil, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, el fiind deja pus sub acuzare. Are calitatea de suspect de la finele lunii aprilie, atunci când şi o parte din bunurile sale au fost puse sub sechestru de anchetatori. Procurorii ieşeni refuză, la nivel oficial, să ofere orice fel de informaţii despre acest dosar, motivând că ancheta se află, în prezent, într-o fază nepublică.
„Pot să confirm doar existenţa dosarului însă nu putem oferi niciun fel de alte informaţii întrucât ancheta se află într-un stadiu nepublic“, ne-a precizat, ieri, Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
Surse: prejudiciu de două milioane de euro
Chiar dacă Parchetul refuză să comunice orice fel de informaţii despre dosarul lui Vasile Puşcaşu, reporterul „Ziarul de Iaşi“ a aflat că acesta are calitatea de suspect pentru spălare de bani. La finele lunii aprilie, procurorii ieşeni au dispus punerea sub sechestur a unor bunuri în valoare aproximativă de 2 milioane de euro. De altfel, conform surselor noastre, prejudiciul din dosar ar fi apropiat de această sumă, spălarea de bani realizându-se, cel mai probabil, urmare a unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Dosarul a fost deschis urmare a unei sesizări făcute de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Sesizarea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, unitate de Parchet care l-a şi pus sub acuzare pe Vasile Puşcaşu.
În timpul cercetărilor, vizat de investigaţie a devenit şi un avocat din Iaşi, descoperit de procurori după verificarea CNP-ului oferit de către ONPSCB. Datorită calităţii sale profesionale, dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.