spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Copiii de 100 de puncte ai învãtãtoarei Mioara Carmen Ursu

- Advertisement -

“Carte frumoasã, cinste cui te-a scris”, acesta este crezul copiilor aflati sub îndrumarea învãtãtoarei Mioara Carmen Ursu de la Scoala Gimnazialã nr.1 din Albesti, care, desi predã simultan la douã clase, reuseste sã-si facã treaba exemplar. Pentru elevii acestui cadru didactic, orele de curs sunt cea mai frumoasã parte a zilei, pentru cã aflã de la “doamna învãtãtoare bunã si înteleaptã” lucruri noi. Sase copii s-au remarcat la diferite concursuri scolare, lucru care demonstreazã, contrar ideii generale gresite, cã si în mediul rural se face carte. La Concursul National Gazeta Matematica Junior, patru pitici de la clasa pregãtitoare, dar si o fetitã de la clasa a IV-a au obtinut nota maximã (100 puncte), iar la Comper, la ambele etape, o altã elevã a obtinut, de asemenea, 100 de puncte. Culmea este cã multi dintre copiii care învatã în mediul rural provin din familii care nu au o situatie financiarã foarte bunã, dar reusesc sã tinã pasul cu alti copii care sunt sustinuti serios din spate. Si la Albesti am gãsit o fetitã care îsi dã interesul la învãtãturã, cu toate cã situatia de acasã nu este strãlucitã. Cititi în continuare mai multe despre rezutatele acestor elevi.

Copiii de la tarã iubesc cartea, iar când sunt cãlãuziti de omul potrivit, dragostea lor pentru cunoastere este chiar mai mare. Poate de aceea auzim din ce în ce mai des povesti despre succesele unor elevi de la scolile din comunele vasluiene, care ies în evidentã la diferite concursuri prin rezultatele lor. Situatia de la Albesti este una deosebitã. Învãtãtoarea Mioara Carmen Ursu este din Bârlad si face naveta în fiecare zi. Predã simultan la clasa pregãtitoare si la clasa a IV-a, dar acest aspect nu a împiedicat-o sã îsi facã treaba foarte bine, lucru care este relevat de reusitele elevilor: cinci copii au obtinut punctaj maxim la Concursul Gazeta Matematicã Junior, dar elevii s-au remarcat si la alte competitii. Dascãlul spune cã are noroc de învãtãcei cuminti, de aceea nu i se pare foarte greu sã predea simultan la douã clase. Mai mult, de-a lungul carierei, a predat simultan si la cinci clase. Potrivit cadrului didactic, nu existã nicio diferentã între munca unui profesor de la o unitate de învãtãmânt din oras si efortul depus de un dascãl care îsi desfãsoara activitatea în cadrul scolilor din comune. Familia este cea care are un cuvânt greu de spus în evolutia copilului, cãci de multe ori, ceea ce elevul învatã la scoalã, se sedimenteazã prin muncã suplimentarã acasã. “Cred cã în mediul urban satisfactiile sunt mai mari pentru cã rezultatele sunt mai bune. Asta pentru cã se implicã foarte mult si familiile. În mediul rural rezultatele nu sunt pe mãsura asteptãrilor pentru cã familiile se implicã mai putin. Copiii rãmân cu ceea ce dobândesc în timpul orelor. Temele pentru acasã tot în clasã se fac, ajutorul învãtãtorului fiind esential. Cu toate acestea, copiii din mediul rural sunt mai cuminti, mai ascultãtori, mai dornici de învãtãturã. Ce spune învãtãtorul este sfânt’’, a declarat învãtãtoarea Mioara Carmen Ursu, care are sapte copii în clasa pregãtitoare si opt în clasa a IV-a. Pentru a-i încuraja, a decis sã înscrie toti juniorii la Concursul Gazeta Matematicã, plus o elevã din clasa a IV-a. Copiii cu 100 de puncte sunt urmãtorii: la clasa a IV-a – Spînache Raluca Marina; la clasa pregãtitoare – Postolache Iuliana Marisela, Stancu-Preda Ramona Florentina, Zavate Iustin si Spînache Ioana Paula. Si ceilalti trei elevi de la clasa pregãtitoare s-au remarcat: Stoleru David, Tãrtãcutã Alexandra Nicoleta si Spînache Raluca Elena. Un alt rezultat foarte bun apartine Andreei Postolache, cu 100 de puncte la ambele etape ale concursului Comper.

Raluca Marina Spînache si Andreea Denisa Postolache, douã eleve model

Cele mai bune rezultate la clasa a IV-a apartin Ralucãi Marina Spînache. Dintre reusitele acesteia amintim: 100 de puncte la Comper (românã si matematicã), 100 de puncte la Gazeta Matematicã Junior, calificare la nationalã la concursul “Limba românã este patria mea”, etapa care va avea loc pe 20 mai. Interesant este cã eleva are timp si pentru hobby-uri: cântã la pian, fiind pregãtitã la Palatul Copiilor de prof. Dãnut Barzu, si danseazã în trupa Dance Factory, coordonatã de Cosmin Cretu. “Am început sã dansez toamna trecutã, iar luna aceasta voi participa cu un vals la un concurs, <<Ritmurile tineretii>>.”, ne-a spus Raluca. Efortul pe care îl depune este destul de mare, având în vedere cã face naveta la Vaslui pentru a se putea pregãti. Mentionãm cã are o mare sustinere din partea familiei, mama elevei fiind profesoarã de matematicã chiar la scoala din Albesti. O altã fetitã cu rezultate foarte bune este Andreea Denisa Postolache. Punctul ei forte este Limba românã si a obtinut la ambele etape ale concursului Comper 100 de puncte. “Doamna învãtãtoare este foarte bunã, iubitoare, înteleaptã. Ne învatã cum sã ne purtãm cu cei din jur”, ne-a spus Andreea despre Mioara Carmen Ursu.

Nicoleta învatã la “mamaia”

Foarte multi copii din mediul rural provin din familii necãjite, dar asta nu îi împiedicã sã îsi dea interesul la învãtãturã. Ba din contrã, sunt ambitionati de situatia în care se aflã si luptã pentru a iesi la liman. Unul dintre copiii de la Scoala din Albesti care nu au o situatie tocmai roz acasã este Nicoleta Tãrtãcutã, o fetitã cuminte care învatã pentru a-si face bunicii mândri. Nicoleta mai are un frate, elev în clasa a II-a, si amândoi se prezintã bine la scoalã. Pãrintii sunt divortati si, cu toate cã tatãl lor este plecat în Spania la muncã, nu îi ajutã în niciun fel. Astfel, mama trebuie sã se descurce cu amândoi, fiind ajutatã si de bunicii materni, dar si de actualul partener de viatã. Nu au o casã a lor, stau cu chirie, iar visul acestora este sã îsi achizitioneze o locuintã. Pe Nicoleta am gãsit-o în clasã, alãturi de învãtãtoare si ceilalti colegi, exact înainte de finalul cursurilor. “Mama lucreazã, eu mã duc la mamaia acasã”, ne-a spus Nicoleta. Simona Onila, bunica, a spus cã este tare mândrã de nepotii sãi, pentru cã sunt copii inteligenti si silitori. De fapt, cea mai mare bucurie a bunicilor, Simona si Costicã Onila, este momentul în care nepotii intrã pe poartã. “Fata mea lucreazã la un abator la Muntenii de Sus de vreo douã luni. Nicoleta si Florin, celãlalt nepot, vin dupã scoalã la mine, dar nu tot timpul. Îsi fac temele amândoi, îI mai ajut si eu cu ce stiu. Nu îi pun la treabã, sunt prea mici. Am strâns bani si i-am dat pentru excursie, pleacã pe 13 mai la Grãdina Zoologicã la Bârlad. Sunt mici si vrem sã le oferim mãcar din când în când câte o bucurie. Unchiul lor, bãiatul meu, le mai trimite pachete din Italia’’, a povestit bunica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.