ALERTÃ… Prefectul de Vaslui, Isabel Bogdan, a fost prezent toatã ziua de ieri în satul Lingurari, din comuna Voinesti, pentru a vedea dacã se impune evacuarea celor douã familii, ale cãror gospodãrii sunt în pericol de a fi dãrâmate de o alunecare de teren, activatã de zãpezile de la sfârsitul luniii aprilie si de ploile din ultima perioadã. Situatia pare stabilizatã în zonã, desi autoritãtile judetene sunt în stare de alertã si urmãresc cu mare atentie alunecarea de teren. Ieri, primarul Aurelian Miler a încercat sã construiascã o barierã din pãmânt, cu stâlpi de beton, pentru a stopa eventualele cantitãti de pãmânt care amenintã locuintele celor douã familii. Au fost adusi si asistatii social din Voinesti, de la 416, care, pe cei 30 de metri de deal care a luat-o spre gospodãrii, au mãruntit pãmântul si l-au mutat în altã locatie, doar-doar nu va ajunge alunecarea de teren la cele douã case. „Suntem foarte atenti cu situatia de acolo, însã cred cã se va ajunge la evacuarea celor douã gospodãrii, dacã alunecarea de teren nu se opreste”, a spus Isabel Bogdan.
Prefectul de Vaslui a dat dispozitie, ieri, ca întreaga alunecarea de terenuri sã fie monitorizatã cu atentie si, în cazul în care situatia o impune, sã se treacã la evacuarea familiilor. De altfel, proprietarii celor douã case au spus, ieri, cã sunt de acord sã-si pãrãseascã gospodãriile, într-o situatie de urgentã, cerând doar ca primãria sã le punã la dispozitie materiale de constructie, pentru a-si ridica alte case, într-o locatie pusã la dispozitie de primãria Voinesti. „Am discutat cu cele douã familii, care au înteles cã viata e mult mai pretioasã, fiind de acord cu strãmutarea. Primarul din Voinesti a gãsit deja zona unde sã-si construiascã noi case. Pânã vor fi ridicate casele, cele douã familii, în caz de necesitate, vor locui în spatiile puse la dispozitie de primãrie. Vom face un raport cãtre Guvern, pentru ca aceste familii sã fie sprijinite financiar sau material, pentru a-si ridica noi locuinte, dacã situatia o va impune”, a spus prefectul Isabel Bogdan. Malurile de pãmânt au ajuns la cîtiva metri de gospodãriile celor douã familii din Lingurari. „Ne este teamã sã mai dormim si noaptea iesim din casã sã verificãm pânã unde a ajuns dealul. Se miscã continuu si nu mai dureazã prea mult pânã va ajunge peste noi”, spun fratii Marian si Adrian Bâcu. De cealaltã parte, autoritãtile locale spun cã tin dealul sub observatie si totul este pregãtit pentru evacuarea familiilor afectate de alunecãrile de teren, chiar si cu forta, dacã situatia o impune.
Prefectura cere ajutor la Institutul de Geodezie
Conducerea Prefecturii cautã, în aceastã perioadã, o solutie tehnicã pentru oprirea alunecãrilor de teren. Prefectul judetului spune cã va cere sprijinul unui expert de la Institutul de Geodezie, pentru a vedea cât de gravã este situatia de la „Noi monitorizãm si anuntãm dacã pãmântul va mai înainta. Dacã situatia o va impune, vom evacua persoanele aflate în pericol în spatii puse la dispozitie de primãrie si vom construi alte locuinte pentru familiile în pericol cu bani din bugetul local si cu sprijin guvernamental. Din pãcate, s-a ajuns în situatia asta din cauza defrisãrilor ilegale. Pânã la Revolutie, acel deal era împãdurit. Dupã aceea, tot oamenii din comunã au tãiat copacii. Zãpada din aprilie a fortat alunecarea terenului”, spune primarul comunei Voinesti, Aurelian Miler. Se estimeazã cã dealul a luat-o spre casele din Lingurari pe o distantã de 30 de metri, fãrã a se sti cât de gravã este situatia. Primãria Voinesti ar fi anuntat, ieri, cã alunecarea este stopatã si cã s-ar putea ca evacuarea celor douã familii, cu nouã membri, din care cinci minori, sã nu se mai producã. Consiliul Judetean s-a implicat si a anuntat cã, dupã ce alunecarea se va opri, va dona pe propria cheltuialã în jur de 10.000 de puieti, pentru a planta dealul afectat de alunecãri de terenuri. Între timp, membrii Serviciului Local de Situatii de Urgentã Voinesti, alãturi de Politie, verificã periodic starea în care se aflã dealul.