SUPÃRARE…Pentru al treilea an consecutiv, membrii familiei Tãtaru reclamã o problemã care le-a transformat viata într-un cosmar: apartamentul situat în blocul ANL din Crucea Gãrii, la ultimul etaj, pentru care plãtesc chirie si care este proprietatea Locativei Vaslui, este inundat la fiecare ploaie sau ninsoare, astfel cã peretii le sunt mereu îmbibati cu apã, scorojiti, plini de mucegai, parchetul s-a umflat în toatã casa, iar riscul producerii unui incendiu este foarte mare. Trãiesc în conditii greu de imagiat, iar sãnãtatea lor si a copiilor este pusã în pericol. Le este teamã sã nu îsi gãseascã, într-o zi, copiii morti în apartament, electrocutati. Au reclamat aceastã situatie încã din anul 2007, când s-au mutat, iar blocul era în garantie, dar au fost amãgiti de la o lunã la alta cã li se va rezolva problema si, între timp, blocul a iesit din garantie. Astfel, dacã cel care a fãcut lucrãri de mântuialã, în bãtaie de joc, constructorul, s-a spãlat pe mâini, proprietarul, în cazul de fatã Locativa Vaslui, aflatã în subordinea Primãriei, este cel care trebuie sã gãseascã o solutie. Asta sustine familia Tãtaru, care spune cã s-a sãturat de promisiuni. Oamenii sunt supãrati si pe primarul Vasile Pavãl. Acesta le cunoaste problema de ani de zile, iar în luna februarie, anul 2017, le-a cãlcat pragul, a constatat gravitatea situatiei si le-a dat cuvântul cã se va repara acoperisul pânã în luna mai. Familia Tãtaru încã asteaptã.
Apartamentul în care locuiesc cei patru membrii ai familiei Tãtaru aratã groaznic. Peretii sunt îmbibati cu apã, scorojiti si plini de mucegai, tencuiala cãzutã, parchetul umflat, mobila si aparatura compromise – asa poate fi descrisã locuinta pentru care plãtesc chirie. Cauza: acoperisul fãcut în bãtaie de joc de constructorul ANL-ului din Crucea Gãrii, care nu a fãcut nici mãcar o pantã acoperisului. Acesta a fost „învelit” cu un soi de carton. O parte din vinã apartine autoritãtilor locale, care, indiferente, nu au luat mãsuri la momentul potrivit, adicã înainte ca blocul sã iasã din garantie. Constructorul a fãcut treabã de mântuialã, si-a luat banii si a fost lãsat în pace. De asemenea, oamenii spun cã Nicu Palade, directorul de la Locativa Vaslui, ar fi trebuit sã dispunã repararea acoperisului, dar i-a amânat de pe o zi pe alta, aceeasi problemã întâmpinând-o si cu primarul Vasile Pavãl. „În luna februarie am fost inundati serios. Apa a ajuns la vecinul de la etajul 5 prin toate dozele, nu mai aveam nici curent. A venit o comisie de la primãrie si a vrut sã ne mute temporar în altã parte, la urgentã, pentru o lunã, douã, pânã terminau acoperisul de refãcut. Am spus cã nu vrem. Ar fi însemnat sã luãm toatã mobila cu noi, care oricum s-a deteriorat de la apã. O stricam complet. În acelasi timp, trebuia sã avem grijã si de acest apartament în cazul în care ploua, sã nu ajungã din nou apa la vecini. Avem în fiecare camerã câte un lighean si bidoane pregãtite. A venit si domnul primar, a urcat sus pe bloc si a promis cã decoperteazã, dar au ajuns la varianta sã se acopere cu membranã, pentru cã este mai ieftinã. Au trecut mai bine de douã luni de atunci, dar tot nu au rezolvat nimic”, au povestit oamenii, care stau de 10 ani în aceste conditii.
„Ne e teamã cã vom gãsi copiii morti în casã”
Sotii Tãtaru au doi copii si spun cã nu îi pot creste în conditii normale. Acestia se tem pentru sãnãtatea si siguranta celor mici. Ultima inundatie serioasã au avut-o în luna februarie a acestui an, atunci când fiica cea micã, ajunsã de la scoalã, a avut surpriza neplãcutã sã intre în apartamentul în care bãltea apa. Norocul a fost cã sigurantele erau cãzute, altfel exista pericolul de a se electrocuta. „Noi avem mereu bidoanele pregãtite, pentru cã la cea mai micã ploaie suntem inundati. Când vedem nori pe cer, ne ia groaza. În luna februarie, când a venit comisia de la primãrie, sotul meu lucra în strãinãtate. A nins si o parte din zãpadã s-a topit. Fetita cea micã a apelat la vecini si au scos covoarele pe scarã, era peste tot apã. Au sãrit sigurantele, apa ajunsese si la vecini. Ne întrebãm, dacã se electrocuta fata, cine rãspundea? Ne temem cã vom gãsi copiii morti în casã. Desi sunt femeie, pentru cã sotul a fost plecat, de fiecare datã m-am urcat pe acoperis si am curãtat zãpada, chiar dacã era foarte grea, îndoitã cu apã. Mi-a fost foarte greu.” Familia Tãtaru a apelat la presã în speranta cã, în al doisprezecelea ceas, cineva îi va lua în serios si acoperisul executat gresit va fi reparat.
De ce nu intrã politia pe fir?
Si alti oameni care locuiesc în blocul respectiv se întreabã, la rândul lor, de ce politia nu intrã pe fir pentru a descoperi vinovatii din aceastã situatie. Având în vedere cã o serie de nereguli, nu doar cea legatã de acoperis, au fost reclamate de oameni când blocul era în garantie, iar autoritãtile locale si constructorul s-au fãcut cã plouã, este clar cã ceva necurat e la mijloc.