OPINII… Faptele de coruptie nu vor fi gratiate, iar scandalul declansat pe aceastã temã va fi transat în cadrul Comitetului Executiv National al PSD, a anuntat, ieri, presedintele social-democratilor, în timp ce sute de mii de români sunt pregãtiti sã iasã din nou în stradã. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat dezamãgit de modul în care Comisia juridicã din Senat, prezidatã de Serban Nicolae, a gestionat situatia în cazul Legii gratierii si a anuntat cã acest subiect, care este unul „extrem de serios”, va fi discutat în interiorul partidului cât de curând, la o sedintã în care va avea un cuvânt de spus si Dumitru Buzatu, presedintele PSD de la Vaslui, unul dintre cei mai vechi membri de partid. „Sunt destul de dezamãgit de modul cum a functionat pânã acum Comisia juridicã de la Senat în aceastã privintã. Legea gratierii nu va cuprinde gratierea faptelor de coruptie. Pe mine mã intereseazã ca în legea care va fi votatã sã nu existe acele amendamente. Ce s-a întâmplat la comisie ieri, astãzi, ce se va putea întâmpla în continuare – va fi un subiect de discutie în partid”, a replicat Dragnea. De la Vaslui, presedintele PSD, Dumitru Buzatu, cere o abordare mai relaxatã a problemei, pentru clementã în favoarea celor care au gresit.
Societatea civilã fierbe, din nou, dupã ce comisia juridicã din Senat a adoptat unele pozitii, miercuri, care permiteau celor condamnati pentru coruptie sã scape de pedepse. „Acele amendamente nu vor intra în raportul final al Comisiei juridice. Cã senatorii PSD s-au abtinut sau au votat împotrivã pentru spetã, conteazã mai putin. Conteazã pentru partid, dar nu discut asta acum”, a spus ieri Dragnea. Senatorii juristi au stabilit sã centralizeze pânã cel târziu vineri toate modificãrile aduse proiectului de lege a graterii si sã le trimitã Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General si Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru eventuale observatii, urmând ca aceste institutii sã transmitã punctele de vedere pânã luni, înaintea sedintei Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmeazã sa intre, în aceeasi zi, în plenul Senatului. Întrebat dacã seful Comisiei Juridice din Senat, Serban Nicolae, ar trebui sã-si dea demisia sau sã facã un pas înapoi, presedintele PSD a replicat: „O sã-mi rezerv dreptul sã spun asta în partid, nu dvs. Categoric o sã discutãm despre subiect, despre modul în care unii colegi de-ai nostri înteleg sã respecte ceea ce se decide în partid. Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea cã esti pe o listã si ajungi în Parlament, partidul trebuie respectat si ulterior. Pãreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri. Eu când vorbesc ca presedinte al PSD vorbesc statutar, în numele partidului, si noi luãm decizii care s-au adoptat si care sunt valabile în continuare”. „Sunt dezamãgit de faptul cã s-a luat o decizie sau au fost pozitii publice, nu numai din partea mea, care am spus cã PSD-ul nu sustine gratierea faptelor de coruptie. Cu toate astea, sunt niste colegi care considerã cã sunt niste pãreri personale. Dacã ar fi independenti în Parlament pot sã aibã aceastã pozitie, acum nu. Ceea ce vom face în partid se va discuta într-o întâlnire în partid. Cu proteste sau fãrã proteste, este o decizie care se va respecta – aceste fapte nu vor fi gratiate. Vom discuta în partid, pentru cã este un subiect extrem de serios. Sunt unii colegi care, prin actiunile lor mânate de nu stiu ce resorturi, pot afecta imaginea acestui partid. Ori, acest partid a primit un vot masiv de încredere din partea populatiei si trebuie sã punã în aplicare un program de guvernare. Or dacã noi, de câte ori vrem sã aplicãm o mãsurã, nu putem sã o comunicãm pentru cã izvorãste un baraj de comunicare, firesc, generat de niste reactii care sunt împotriva unor atitudini ale partidului, sigur cã va trebui sã luãm mãsuri”, a mai precizat Dragnea. O sedintã a Comitetului Executiv National al PSD ar putea avea loc sãptãmâna viitoare, desi programul este unul încãrcat la Camera Deputatilor.
Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, despre scandalul gratierilor: „Sã avem întelegere fatã de acesti oameni, nu-mi dau seama unde este mai mare coruptie”
Seful pesedistilor vasluieni, Dumitru Buzatu, cel care, la protestele din iarnã, când mii de vasluieni au cerut în stradã ca toti cei vinovati de coruptie sã nu fie gratiati, spune cã este nevoie de o altã abordare a problemei. „În principiu, orice om care trãieste într-o societate ar trebui sã aibã întelegere si fatã de cei care au gresit, în conditiile în care au ispãsit o parte din pedeapsa care le-a fost datã de instantele de judecatã. Eu cred cã interesul unei societãti nu este sã-i facã pe acei oameni care au gresit sã-i lase fãrã nicio sansã, ci sã-i facã productivi pentru societate. Dacã mai gândesc si din punct de vedere umanitar, atunci cred cã lucrurile trebuie privite altfel, fãrã patimã. Este o încrâncenare extraordinarã din partea unora, am ajuns ca foarte multi dintre noi sã simtim o plãcere greu de înteles, vãzând cã unii semeni de-ai nostri care au gresit sunt încarcerati si, pentru nimic în lume, nu ar accepta sã le fie gratiatã pedeapsa. Eu cred cã nu trebuie luati în considerare toti cei care cred asa, sã vedem cum stau lucrurile, întâi de toate. Cã tot vorbeste toatã lumea de coruptie, am sã spun un lucru: nu stiu ce este coruptia aceasta, pentru cã dincolo de spãlarea creierelor existã coruptie peste tot, nu numai la noi, chiar si în state dezvoltate economic, roase de fenomenele economice ascunse. Poate îsi pun întrebarea asta si altii de la noi. Mai este un lucru de precizat. Dincolo de faptele cunoscute, taxate sau nu drept coruptie, este un angrenaj al terorii, ca mijloc de control al mecanismelor sociale”, sustine Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, liderul organizatiei judetene social-democrate.