spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Sãracu’ Episcop Corneliu: nici euro nu a primit, nici gura nu-i miroase!

- Advertisement -

Banul, ochiul dracului

BIRURI…Orice preot din judetul Vaslui stie cã, atunci când PS Corneliu, Episcopul Husilor, vine în parohia sa pentru vreo sfintire de bisericã sau altã oficiere trebuie sã strângã o sumã de bani, în general de ordinul miilor de euro, pentru a-l multumi pe seful preotilor. Asa s-a întâmplat în urmã cu câteva zile în comuna Todiresti, acolo unde Episcopul a participat la sfintirea locului unei biserici. Oamenii din zonã s-au mobilizat pentru vizita Episcopului si au strâns onorariul cuvenit Episcopului, o sumã de 2.000 de euro, conform unor surse. Ori, pe site-ul Eparhiei Husilor a apãrut un gen de replicã la aceste informatii, în care se aratã cã “Niciodatã Preasfintitul Pãrinte Corneliu nu a solicitat sau impus vreun anumit protocol”. Cine minte, oare: Prea-Sfintitul Corneliu sau sutele de preoti care plãtesc biruri, de teamã sã nu fie exclusi din sistem?

În 2012, unul dintre preotii de pe Valea Prutului se revolta împotriva Episcopului si fãcea o declaratie gravã. “Fostul protopop Ioan Petru, pe 29 decembrie 2010, îmi spunea cã trebuie sã am bucãtar, cu meniuri deosebite, si sumele de bani ce trebuiau achitate în ziua sfintirii (era vorba de sfintirea unei biserici, la care era invitat si Episcopul, n.r.): Preasfintitului Corneliu – 100 milioane lei vechi, câte 100 euro persoanelor care-l însotesc, tot protocolul ajungând la peste 200 milioane lei vechi. Ce canoane permit aceste fapte?”, se întreba preotul. Toti preotii din judetul Vaslui care l-au avut pe Episcop drept oaspete la slujbe au fost obligati, ca si preotul care fãcea declaratiile de mai sus, sã dea sume cuprinse între 2.500 si 15.000 de euro, sume socotite drept “cadouri”. Un preot din zona Bârlad acuza faptul, cu ceva timp în urmã, cã i s-ar fi spus cã poate rãmâne pe post dacã vine cu o sumã de 20.000 de euro cãtre anumite persoane de la Episcopie. S-au adunat tot felul de informatii despre banii pe care îi încaseazã Episcopul Husilor, la sfintirile la care participã, însã acesta neagã vehement si spune cã nu a luat niciun cent pe unde a umblat.

Iatã cum se plânge Episcopul Husilor, pe site-ul Eparhiei: “Nu am cerut niciun ban”

“Urmare aparitiei în presa localã a unor informatii total eronate cu privire la Slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica din localitatea Todiresti, judetul Vaslui, din data de 18 aprilie 2017, aducem la cunostintã urmãtoarele:

O parte a presei locale continuã, din motive obscure, o campanie de denigrare la adresa Preasfintitului Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor, uzând de mijloace total neprofesioniste si neprotocolare, ce nu fac cinste niciunei persoane ce pretinde a fi jurnalist. Ca si în alte situatii din trecut, sunt inventate „surse” si declaratii ale acestora referitoare la pretinse „onorarii”, ce nu au nimic în comun cu persoana si slujirea ierarhului locului. Sfintirea unui loc de bisericã si Sfânta Liturghie arhiereascã sunt momente de bucurie si sãrbãtoare pentru orice comunitate de crestini, pregãtirile si primirea celor invitati fiind organizate de parohie prin consiliul parohial. Niciodatã Preasfintitul Pãrinte Corneliu nu a solicitat sau impus vreun anumit protocol, ci a rãspuns invitatiei credinciosilor si a preotilor din toate parohiile Episcopiei Husilor, potrivit misiunii oricãrui episcop ortodox, de a sluji Sfânta Liturghie, de a pune piatra de temelie bisericilor noi si de a sfinti sau resfinti locasurile de închinare. Reamintim faptul cã în cazul majoritãtii santierelor de biserici din cadrul Episcopiei Husilor, Preasfintitul Pãrinte Corneliu s-a implicat activ, sprijinindu-le financiar si cu materiale de constructii, asa dupã cum reiese si din darea de seamã anualã, datã publicitãtii, a Adunãrii Eparhiale a Episcopiei Husilor. Regretãm cã un moment de bucurie duhovniceascã, si totodatã istoric, al parohiei Todiresti, devine, în ochii unor persoane certate cu normele deontologice, motiv de calomnii si insulte, însã suntem convinsi cã orice persoanã de bunã-credintã întelege si sprijinã misiunea Bisericii în timpuri care cer jertfelnicie”, scrie în comunicatul oficial, aprobat cu ambele mâini de Episcop. În timp ce pentru seful preotilor din judetul Vaslui, care poate face orice, pentru cã nu riscã nimic la Patriarhie, vorbeste de “bucurie duhovniceascã”, enoriasii din tot judetul stiu cã singura bisericã ajutatã financiar de PS Corneliu este cea din satul natal, de la Corni-Albesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.